RSS

Mama ia dan ia.

22 Aug

Perbualan di meja makan ketika berbuka antara saya, budak gundut (BG) dan babah dia.

BG: “Kesian ia. Ia cari mama ia.”
Babah: “Mama ia mana?”
BG: “Mama ia tak de. Mama ia pergi beli menan untuk anak ia.”

Reaksi saya dengan babah adalah, haa.. biar betul. Tak pe, layan je lah.

Babah: “Mama ia pergi naik apa?”
BG: “Mama ia pergi KL, cari menan untuk ia. Mama ia gi naik bas la.”
Babah: “Mama ia cari menan kat KL??”
BG: “Ha ah. Anak ia nak menan. Mama ia belikan.”
Saya: “Jauh nya abg, cari menan sampai kat KL? Kat Sungai Buloh ni tak de ke?”
BG: “Tak de!”

Cuba teka, apakah si ia itu?

 

gundutChubby kan? Sebab tu nama panggilan dia sudah bertukar jadi Budak Gundut. Budak yang susah banget nak dipotong rambutnya pun iya.

DSC_0079Rasa macam nak sayang, sayang aje kan tengok gambar atas tu? Rasa macam nak cubit-cubit aje pipi dia tu kan? Tapi tunggu la, bila perangai keras kepala dan degilnya datang, rasa nak tibai-tibai aje. Rasa nak campak-campak aje dia ke luar.

DSC_0083Kat rumah tu tak payah pasang tv. Tak payah pasang radio. Dia yang jadi jadi tv radionya. Membebel aje kerjanya. Tanya itu, ini. Sabar je la kami melayan.

Advertisements
 
20 Comments

Posted by on 22/08/2013 in Categorized

 

20 responses to “Mama ia dan ia.

  1. lelaki

    22/08/2013 at 3:07 pm

    budak baru dapat lesen bercakap…kompom x henti2 bercakap.

     
    • t.a.t.a

      23/08/2013 at 2:25 am

      sama macam baru boleh berjalan. kita yang penat nak kejar.

       
  2. ishy77

    22/08/2013 at 4:52 pm

    ia sedap ditumbuk atau diblender? Menan apa yg dicari sampai ke kl cik ta?

     
    • t.a.t.a

      23/08/2013 at 2:24 am

      Menan apa yang sesuai untuk Jacks and Little Jacks Jr.?

       
      • ishy77

        23/08/2013 at 3:57 am

        Menan diorang kaki aku…xyah sesusah nk beli..haha. Habis menan BG apa?

         
      • t.a.t.a

        23/08/2013 at 4:00 am

        Menan BG kebanyakan nya, bukan kebanyakan, semua nya lori, backhoe, kapal korek. itu je la.

         
  3. Yunus Badawi

    23/08/2013 at 1:59 am

    BG ni kalau diajak gelut pun sedap ni …..

    hehe

     
    • t.a.t.a

      23/08/2013 at 2:26 am

      Babah dia ajar dia tengok wrestling. Habis semua orang diwrestling nya.

       
      • Yunus Badawi

        23/08/2013 at 2:52 am

        itu yg best tu. Jom gusti dgn uncle

         
      • t.a.t.a

        23/08/2013 at 2:54 am

        Hahaha. Tengok siapa yang flat dulu.

         
  4. nang

    23/08/2013 at 2:18 am

    kalau jadi bantal peluk pn , sedap ni….haha
    comel je kalau budak2 cakap banyak

     
    • t.a.t.a

      23/08/2013 at 2:26 am

      comel sikit aje. geram yang banyak.

       
  5. Dee

    23/08/2013 at 3:27 am

    adakah ‘ia’ tu ‘tucing’..hahaha..btw..dia gundut mcm anak sy yg sulung..smpi skrg pun gundut..kami panggil gendut..hahaha..

     
    • t.a.t.a

      23/08/2013 at 3:35 am

      Ye, betul. Ia itu ada lah kucing.
      sekarang tu dah berapa umur anak?

       
      • ishy77

        23/08/2013 at 3:58 am

        Apahal laaa aku lambat benor phm….cisss

         
      • t.a.t.a

        23/08/2013 at 4:01 am

        Dah kehidupan kau penuh dengan Jacks kan?
        Ahaks.

         
  6. juliet

    23/08/2013 at 7:14 am

    kadang pening nak paham apa yang cuba dorang sampaikan, 😀

     
    • t.a.t.a

      24/08/2013 at 2:43 am

      Ayat favorite dia masa bulan puasa, “Nenek. Cik Taa. Babah. Mama. Dah azan dah.”

       
  7. Yunus Badawi

    23/08/2013 at 10:41 am

    Bila nak tunjuk menan yg abg beli kat kl tu?

     
    • t.a.t.a

      24/08/2013 at 2:44 am

      Menan beli kat KL tu menan mama kucing belikan untuk anak kucing nya. Hehehe.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: