RSS

An abandoned plants.

24 Aug

Sejak sebelum puasa lagi saya dah kurang masa nak tend my plants. Bulan puasa lagi lah langsung tiada masa. Balik rumah pun 15 minit nak buka baru sampai. Bila jenguk tanaman, ada yang dah layu.

Pokok tomato yang dah layu.

Pokok tomato yang dah layu.

Ini pokok yang paling awal berbuah. Tapi daunnya pun dah kering.

Ini pokok yang paling awal berbuah. Tapi daunnya pun dah kering.

Buah nya dah dijangkiti penyakit. Kena buang tu.

Buah nya dah dijangkiti penyakit. Kena buang tu.

Isnin 5 Syawal lepas, harvest the first batch of kai-lan. Dapat dalam 7 pokok. Cukup untuk family makan for lunch and dinner that day.

Ini pokok kai-lan sebelum tuai.

IMG_0052

IMG_0050

IMG_0051

Setiap kali hantar my nephew balik asrama dia, suka tengok pokok-pokok yang mereka tanam di kawasan asrama. Ada kobis, salad, sawi. Semuanya mereka tanam sama ada dalam pasu atau di tanah, guna tanah bakar.

IMG_0018

IMG_0019

IMG_0020

IMG_0021

IMG_0022

IMG_0023

Geram aje tengok pokok-pokok tu semua.

Nanti la, saya ada masa, saya semai balik benih-benih yang ada tu. Sekarang ni langsung tiada tanam apa, jadinya bila bangun pagi, buka pintu tiada apa la yang menyambut kita. Tiada lagi rasa excited nak tengok perkembangan tanaman.

Tunggu ya.

Advertisements
 
19 Comments

Posted by on 24/08/2013 in Categorized

 

19 responses to “An abandoned plants.

  1. kniedaz

    24/08/2013 at 5:59 am

    saya dari dulu nak bercucuk tanam tapi tak jadi lagi huhuhu

     
    • t.a.t.a

      24/08/2013 at 7:18 am

      mulakan dari kecil-kecilan aje. niatkan sebagai hobi, insyaAllah ok.

       
  2. chot comel

    24/08/2013 at 7:15 am

    tetiba, walaupun cuma tgk sayur tu je..tetiba kan…rasa lapar..apasal eh?

     
    • t.a.t.a

      24/08/2013 at 7:17 am

      bila dah tidak bulan puasa, biasa la tu asyik teringat nak makan aje. hari ni kita dah tak puasa, dah beratur makanan yang plan nak makan.

      teruk kan?

       
  3. chot comel

    24/08/2013 at 7:32 am

    hmmmm..kita belom mkn la ta..sbb tu tgk mknan mcm kebulur..haha..dah mcm ulat sayur nmpak syr..
    kesian sayur tu kekurangan kasih sayang..eheh

     
    • t.a.t.a

      24/08/2013 at 8:01 am

      awat kau tak makan lagi? pose ke?

      hahaha. tak pe, lepas ni kalau ada masa, saya tabur dengan baja cinta kasih sayang kat depa noo..

       
  4. lelaki

    24/08/2013 at 8:15 am

    x larat nak bertani la ni…hehe

     
    • t.a.t.a

      24/08/2013 at 8:18 am

      lagi-lagi kalau cuaca panas, memang tak larat.

       
  5. the malay male

    25/08/2013 at 1:19 pm

    tanam pokok cili, senang nk jaga

     
    • t.a.t.a

      27/08/2013 at 2:38 am

      tapi ikut pengalaman sebelum ni aku tanam pokok cili tak pernah nya nak hidup.

       
  6. nang

    25/08/2013 at 3:20 pm

    wow , rajin tu…suka menanam , kalau dah rajin , tanam apa pun menjadi… 😀

     
    • t.a.t.a

      27/08/2013 at 2:40 am

      betul tu nang. tanam angan-angan pun insyaAllah menjadi kan? hehe

       
  7. cikpuanlawa

    26/08/2013 at 7:38 am

    kita rasa kan kita nak cuba tanam jugak.. dalam pasu la tapi sbb duduk atas kayangan kan… 😉

     
    • t.a.t.a

      27/08/2013 at 2:39 am

      tanam dalam pasu pun lagi senang. tanam yang simple-mimple aje.

       
  8. shin

    26/08/2013 at 11:54 pm

    shin xde talent nk berkebun hikkk

     
    • t.a.t.a

      27/08/2013 at 2:39 am

      kita pun dulu tak de. belajar asas je.

       
  9. Dee

    27/08/2013 at 2:25 am

    wah..berbudi pada tanah mmglah nampak hasilnya kan..i doakan u jadi pekebun kecil yg berjaya..ahak!

     
    • t.a.t.a

      27/08/2013 at 2:40 am

      bila dah nampak hasilnya, hilang semua penat sebelum ni.
      hohoho thanks for the doa.

       
  10. elly

    03/09/2013 at 4:39 am

    tak rugi berbudi kat tanah, byk2 hasil ni leh la wat open house kan hahahahhaha

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: