RSS

Well, this is me.

24 Sep

I already mentioned about me being a spoonerism disorder person before, and today is another disorder about me.

I found a particular paper among the pile of recycle papers in my office. I don’t know who it was belong to, but being an OCD Perfectionism person, I really can’t help myself but to edit that short dialogues to make it or to perfected it into the supposedly-the-right-way dialogues.

Please read: among the pile of recycle papers. Meaning in rubbish bin. So, if that particular paper were to be an evidence of an ongoing case, and I were to be questioned in courts, this would be my answer. Well, of course I have to discuss this with my lawyer first.

Lawyer: “How did you obtain this particular paper?”
Me: “I found it among the pile of recycle papers. Last time I checked, recycle papers are rubbish and they belong to public.”
Lawyer: “Your honor, I enter that evidence as Exhibit P.”
Judge: “So is recorded. The witness may step down.”
Me: “Thank you your honor.”

So, this is the “Exhibit P”.

IMG

It is an annoying thing to see those punctuation errors you know. Really! It wasn’t like that student will come back and get her paper back. It wasn’t like she will submit that paper to her teacher once I corrected it, and it wasn’t like she will find out that I ever managed to corrected her errors! None.

But I just couldn’t let it sink that way. I must do something about it. Anything! Or else, that paper will always clinging inside my brain, calling my name. Urge me to do something about it.

So, I did it!

Once it is done, it felt like a huge burden has been lift off of my shoulder. Pheww!

 

Advertisements
 
28 Comments

Posted by on 24/09/2013 in Categorized

 

28 responses to “Well, this is me.

  1. azieazah

    24/09/2013 at 6:03 am

    Wahhh… kalu anak saya tengok pun dia boleh gelak. Teruk benor grammar error nya!

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 7:46 am

      tak silap saya ini grammar budak sekolah menengah.

       
  2. murni alfathunnisa

    24/09/2013 at 6:09 am

    now i know what is OCD perfectionism. kalau gitu…belum tahap OCD lah..perfectionist, yes. 😀

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 6:15 am

      yup, aku pun berharap tidak sampai ke tahap OCD. tapi kadang kala juga aku patah balik naik ofis, betul ke aku dah kunci pintu? betul ke aku dah off lampu?

       
      • murni alfathunnisa

        25/09/2013 at 11:27 am

        errr..oh my..kadangkala itu ada jugak happens to me…huhu

         
  3. nizam.ariff

    24/09/2013 at 6:30 am

    aku selalu tak pasti sama aku dah tekan alarm kereta atau blom… selalu gak aku berpatah balik nak periksa…

    aku rasa buku tu untuk ko la… sbb ibunda dah 2 kali datang tapi tak minta2 pun.
    emelkan alamat pos saudari kepadaku… nizam.ariff@yahoo.com

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 6:51 am

      yayyyyy!!!!!!!!!! ok. right away.

       
  4. Dee

    24/09/2013 at 7:01 am

    oh..ni mmg jenis takleh tgk org buat salah ejaan or grammar mistake ni..kehkehkeh..ms perfectionist 🙂

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 7:45 am

      sort of la. ai berangan tau nak jadi editor. tapi tak kesampaian.

       
  5. Aziela

    24/09/2013 at 7:17 am

    I’ve seen worst. Sampaikan nak betulkan tu rasa macam nak nangis. So, the above is not really bad. Plus, I am not good either. So, sendiri punya grammar hancur bancai, ada hati lagi akak nak betulkan orang lain. Orang lain nengok pun boleh menjeluak jadinya. Er, tau ke apa itu menjeluak?

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 7:43 am

      Menjeluak. akak sebenarnya nak sebut meluat, tapi at the same time otak akak produce another word which is jelak, so combine jadi menjeluak. is it?

       
  6. juliet

    24/09/2013 at 8:59 am

    satu kelebihan jugak tu kan. boleh buat orang tersenyum. 😀

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 9:00 am

      tersenyum? macam mana tu?

       
  7. elly

    24/09/2013 at 9:06 am

    astaga

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 9:32 am

      kau ni kan. penat² aku taip panjang², itu aje kau nak komen.

      memang aku lepas tangan terus la dari terus bergayut kat wing tu. haha

       
      • elly

        25/09/2013 at 5:42 am

        beb, berjam2 aku amik masa baca entry ko tau, dengan kamus sebelah aku wkakakakakakakkakakakaa
        kalau ko tgk grammer aku takut ko nangis wei, kihkihkih

         
      • t.a.t.a

        25/09/2013 at 5:54 am

        melampau satu, pastu nampak sangat menipu eh kau ni. berjam-jam baca entry aku. huh.

        tu belum aku tanya lagi, kau faham tak entry aku tu. haha

         
      • elly

        25/09/2013 at 6:07 am

        dah la tak paham, berejam baca entry ko ni ngan bantuan kamus tau tak
        apa pun, bagus lah ko betulkan grammer bagai tuh, perfectionism people mmg mcm tu….not good kalau dlm kadar yang berlebihan tau……its actually how you control yourself (nak type 6 perkataan ni pun jenuh guna free google translator tau)
        kuikukkkuikui bluwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

         
  8. ZonAku

    24/09/2013 at 9:35 am

    ahahahha….. idak le ke tahap sampai betulkan y dlm recycle bin. tp ada la aku betulkan pamplet produk kesihatan sebab boring gila time tu. x paham aku, ko nk jual produk tapi x leh bagi maklumat y betul… so, aku anggap ja produk dia tu pun x betul la…..

     
    • t.a.t.a

      24/09/2013 at 9:40 am

      itu satu hal yang aku tak faham. salah ejaan di signboard atau brochure yang distributed pada orang ramai. diorang tak editing ke? paling teruk aku pernah jumpa novel. memang banyak kesalahan ejaan, tapi cetakan beribu naskah.

       
  9. Yunus Badawi

    24/09/2013 at 10:25 am

    Seksa juga penyakit ni ya.

    My first bos punya bos ada penyakit ni. Bukan dia aje seksa tapi kamipun ikut menderita nak ikut kehendaknya.

     
    • t.a.t.a

      25/09/2013 at 12:57 am

      saya pernah terfikir kenapa saya tak jadi cikgu atau pensyarah. ini la sebabnya. saya tak boleh tengok benda-benda macam ni, mesti nak betulkan juga.

       
      • Yunus Badawi

        25/09/2013 at 2:41 am

        Masih belum terlambat kalau nak apply jadi pensyarah

         
      • t.a.t.a

        25/09/2013 at 2:44 am

        pensyarah tak nak. editor nak. boleh? hehe

         
    • ZonAku

      25/09/2013 at 5:29 am

      salah ejaan signboard adalah sgt memalukan… aku ada few kes, ada buku mana tah aku bulat2kan kesalahan ejaan… pastu aku dah x ingat lagi buku mana…

       
      • t.a.t.a

        25/09/2013 at 5:35 am

        aku pernah jumpa fifty-fifty dieja fivety-fivety. memang rasa malu sangat.

        bila aku check semula, depa ni bagus, ada English Editor, tapi hampeh.

         
  10. yunus Badawi

    25/09/2013 at 5:01 am

    Bolehlah jadi editor. Tapi mesti wartawan yg bekerja dgn awak jadi stress ….. huhu

     
    • t.a.t.a

      25/09/2013 at 5:04 am

      hahaha. mestilah. kita nak salurkan maklumat pada orang, kena la betul duduk atur nya semua.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: