RSS

Bagus la you ni.

18 Oct

Kes 1, Supplier A:

Minggu lepas saya PO barang dari Supplier A, tapi saya terlupa nak tambah transportation fee. Minggu ni bila saya buat PO baru, saya add those fee. Then Supplier A kata dia nak refund because he thought I added those fee accidentally. Saya kata la yang itu fee untuk last week punya PO.

Then he said, “Oh ya. Saya lupa! Bagus la you ni.”

 

Kes 2, Supplier B:

Semalam Supplier B datang hantar machine. Machine ni under warranty, but since it is the second time requested for warranty claim, so ada charges untuk transport. Saya ingat pasal tu.

Lepas sign all the forms, supplier tu pun nak bergerak balik. Saya cakap la,
“Eh, isn’t this machine has a charges?”
Him: “What charges?”
Saya: “Transportation charges, of course!”
Him: “Oh ya, saya lupa! Wah, bagus la you ni! Manyak bagus!”

 

Hahahaha.. bagus ke?

Bagi saya, saya cuma mengingatkan apa yang sepatutnya dibayar dan apa yang orang lain lupa. Lagi pun itu bukan hak saya. Sudah dikatakan itu charges yang kena bayar, maka bayar aje la. Buat apa nak mengelak. Kalau boss saya pun dia akan buat perkara yang sama.

Kalau mengelak atau buat-buat lupa, itu bagi saya kategori mencuri dan menipu. Dalam berniaga tak elok ada benda-benda ni semua kan? Nanti rezeki kita tidak berkat.

Advertisements
 
24 Comments

Posted by on 18/10/2013 in Categorized

 

24 responses to “Bagus la you ni.

  1. kniedaz

    18/10/2013 at 4:09 am

    bagus la you ni…
    aku tambah…hehehe
    tapi betul la apa yang ko cakap tu
    dalam apa jua yang kita buat, perlu la jujur..baru rakan bisnes respect

     
  2. whitecappuccino

    18/10/2013 at 4:22 am

    mmng bagus! kalau menipu tak lamala bisnes tuu…

     
  3. Yunus Badawi

    18/10/2013 at 4:49 am

    Bagus la you ni. Bila kita boleh buat bisnes sama?

     
  4. Yunus Badawi

    18/10/2013 at 4:50 am

    Saya suka buat bisnes dgn org yg jujur mcm awak ni. Tak untung banyak takpe tapi berkat

     
    • t.a.t.a

      25/10/2013 at 10:29 am

      hahahaha. *blushing

       
  5. ZonAku

    18/10/2013 at 5:04 am

    mmg amalan y baik. nama pun bisnes kan. walau sedara pun, kitap atut caj, unless pembekal tu sendiri kata dia kasik free.. haaa…..

     
    • t.a.t.a

      22/10/2013 at 1:24 am

      betul. even saudara atau kawan rapat pun kena cas juga. tapi mungkin ada less la.

       
  6. azieazah

    18/10/2013 at 5:44 am

    Hmmm bagus la you ni.. Buat entri camni utk saling mengingati. Bagus la you niiii

     
    • Yunus Badawi

      19/10/2013 at 2:49 am

      Baguslah you ni. Boleh buat calon menantu ….

       
      • t.a.t.a

        25/10/2013 at 10:30 am

        bwa hahahaha.. no wonder komen ni masuk spam list.

         
  7. FAIRUS MAMAT

    18/10/2013 at 5:54 am

    BAGUSLAH YOU NI.. ๐Ÿ™‚

     
  8. nizam.ariff

    18/10/2013 at 7:11 am

    You memang bagusss…

     
  9. smbotak

    18/10/2013 at 7:48 am

    bagus la you ni, you mau kerja sama saya ka? hehehee…

     
  10. T3PCute

    18/10/2013 at 9:01 am

    Alhamdullilah.. doa tuh ๐Ÿ˜‰

     
  11. the malay male

    19/10/2013 at 2:10 am

    bagus la u ni..

     
  12. CiKPuaNLawA

    19/10/2013 at 4:33 am

    ok yu manyak bagusss…. ๐Ÿ˜‰

     
  13. sepa

    19/10/2013 at 10:28 am

    terbaikkkk bro… ๐Ÿ™‚

     
  14. tiha

    19/10/2013 at 1:33 pm

    macam ni baru lah bisnes boleh berjaya ๐Ÿ™‚

     
  15. elly

    19/10/2013 at 3:48 pm

    bagus la u ni, anak sapa la ni

     
    • t.a.t.a

      22/10/2013 at 1:24 am

      hahaha.

       
  16. Anak Askar Pencen

    19/10/2013 at 10:16 pm

    Jarang nak jumpa orang berlaku jujur zaman sekarang ni. Masing-masing takut ‘dipijak kepala’ kalau nampak jujur sangat. Takut diambil kesempatan. Rasanya, tak salah kalau kita jujur dan tak tau hak masing-masing. Asalkan kita jujur, insyaAllah rezeki yang kita perolehi itu lebih melimpah ruah dari rezeki yang diperoleh dengan jalan yang tidak jujur.

     
  17. eita

    20/10/2013 at 12:33 pm

    betol..betol..bgus lh u ni..hehehe

     
  18. t.a.t.a

    22/10/2013 at 1:25 am

    satu, dua, tiga, empat…. sepuluh! sepuluh orang kata saya bagus.

    hehehehe. thanks guys! you’re the best!

     
    • t.a.t.a

      25/10/2013 at 10:31 am

      pembetulan! 12 orang kata saya bagus. lagi 2 komen baru korek dari spam list. hahaha.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: