RSS

A B C.

28 Oct
a-is-for-apple

Photo by Annalisa Hall.

Saya tak suka kalau bacakan serial number atau email atau nama dalam telefon, sebab kita selalu keliru dengan huruf-huruf seperti B D P T S F dan lain-lain. Kalau deal dengan suppliers atau representatives memang mudah, sebab mereka dah faham situasi macam ni dan akan sebut perkataan lain – usually kami sebut ganti nama-nama negara such as Malaysia, Washington, China, Osaka and so on – instead of just mention the letters.

Tapi bila deal dengan mereka yang tiada kefahaman dan tiada pengalaman dalam hal macam ini, memang sesuatu yang boleh bikin my blood go upstairs tau.

Just recently saya called someone untuk dapatkan serial number.

Dia: 877F1..

Saya: S ke F?

Dia: F.

Saya: Finland atau Singapore?

Dia: Haa apa tu?

Saya: Huruf tadi tu kalau dijadikan perkataan bunyi apa?

Dia: Tak faham la.

Saya: Awak tahu tak, A ayam, B bola, C cawan..?

Dia: Oo tahu.

Saya: So apa perkataan dia?

Dia: Haa..? Apa ni tak tahu la.

Saya: Laa. Tak pe la sms aje la.

 

sms: 877F1-

Sabar sangat la kan?

Saya cerita dengan boss saya, dia kata, “Suruh dia pi masuk sekolah balik.”

Hahaha.

 

Korang ada pengalaman macam tu tak?

Advertisements
 
45 Comments

Posted by on 28/10/2013 in Categorized

 

45 responses to “A B C.

  1. ida umielman

    28/10/2013 at 1:25 am

    ada memng kene sbar
    de yg xpaham kekadang
    salam perkenalan dari ida
    jemput singgah blgo ida ye
    umielman.blogspot.com

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:25 am

      salam perkenalan juga.
      thanks datang blog saya.
      insyaAllah.

       
  2. arisha hoon

    28/10/2013 at 2:51 am

    ohh masa yong koje call center dulu semedang..haha..caller ingat yong memain biler sebut A utk apple, B utk Boy..adehhh..

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:26 am

      kak yong memang sebut betul A utk apple, B utk boy ke?

       
  3. ziemarziah

    28/10/2013 at 3:07 am

    hahaha kesiannya..nampak sangat orang tu tak pernah deal benda2 cenggini..bagus la t.a.ta kesabaran anda telah diuji & anda berjaya!

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:27 am

      memang kena sabar kak, kalau tak ranap. mulut orang ni kalau benda buruk aje memang cepat tersebar nya. kalau benda baik, simpan dalam hati je.

       
  4. sudipvssenduk

    28/10/2013 at 3:22 am

    Alhamdulillah sVs berurusan dengan org2 yg ‘bersekolah’ hihihi, kalau tak pening jugak nak explain kan…

     
    • kakcik

      28/10/2013 at 4:29 am

      Sabo je la… 🙂

       
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:28 am

      deal dengan orang ‘bersekolah’ senang aje. sekali cakap dah faham.

      kak cik, dah biasa dan dah biasa tersabo pun. hehe

       
  5. elly

    28/10/2013 at 3:25 am

    tak pernah kena lak cam ni, tapi kalau kena camtu mmg my blood go upstairs la

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:29 am

      kalau kena insyaAllah laju aje mulut kau bahasa kan dia eh?

       
      • elly

        29/10/2013 at 2:47 am

        mesti la!
        t for tata wakakakkakakakaka

         
      • t.a.t.a

        29/10/2013 at 4:08 am

        hahaha comel. comel.

         
  6. T3PCute

    28/10/2013 at 4:55 am

    sllu ye kalau kena deal sebut huruf nie.. mmg lebih suka sebut huruf tuh dgn nama negara seng nak deal.. kalau jumpa yang tak reti.. mmg sakit jiwa.. kena suruh belajar abc

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:36 am

      itu hari aku pernah called someone kerja di konsulat Indon, dia pun tak reti guna kaedah ni. bila aku mulakan sebut nama negara baru dia ikut.

       
  7. kniedaz

    28/10/2013 at 5:24 am

    hehehe….tak pernah lagi

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:30 am

      good for you.

       
  8. 4feet8

    28/10/2013 at 6:05 am

    haha..selalu kalau pelanggan tanya status thru telefon, saya prefer dia guna perkataan rather than huruf sbb sebutan huruf kdg2 tak sampai.. s bunyi mcm f, m bunyi mcm n

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:34 am

      lepas B dengan D. wah memang tension.

       
  9. JunAina

    28/10/2013 at 7:20 am

    Hahahaaaa…agak2 nya org tu tak pernah kerja sebegitu kot, cer tanya budak baru belajar ke nih.

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:35 am

      ye la tu kot. saya malas nak ambil tahu. diam aje la.

       
  10. juliet

    28/10/2013 at 7:31 am

    ada lagi yg tak tau ye 😀

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:30 am

      ada Juliet. kalau yang baru masuk bidang pekerjaan tak tahu lagi benda macam ni.

       
  11. eita

    28/10/2013 at 11:37 am

    tak pernah mengalami lagi masalah macam ni..sabor..sabor..

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:34 am

      jadikan ini sebagai panduan kalau alami esok esok.

       
  12. nizam.ariff

    28/10/2013 at 2:14 pm

    Teringat cerita Combat…

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:31 am

      which one?

       
      • sepa

        29/10/2013 at 8:19 am

        banyak la combat ko tu Dino. depa sebut alpa, beta… roger… over… in and out…!!! tak sebut finland singapore bro…

         
      • t.a.t.a

        30/10/2013 at 4:20 am

        jatuh pulak standard bila depa cakap singapore, thailand.

         
  13. chot

    28/10/2013 at 2:29 pm

    hurm…sy tak penah kena…tp kalo kene..silap2 telefon jadi mangsa amarah tak pasal2..kesian telefon..

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:33 am

      aku dulu pernah campak gagang telefon. dengan telefon telefon tu skali tercampak.

       
  14. gadisBunga

    28/10/2013 at 3:19 pm

    adoi… lam mim bab betul….

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:32 am

      hahaha. blurr aa dia.

       
  15. FAIRUS MAMAT

    28/10/2013 at 5:08 pm

    MACAM POLIS PUNYA CARA LA NI..

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 1:32 am

      oh ye ke, tak pernah deal dengan polis lagi.

       
  16. sylarius

    29/10/2013 at 1:56 am

    Gantian huruf dengan nama ni lebih mudah difahami. Selalunya kalau aku contact TM, telefonis diorang kerap gunakan gantian huruf dengan nama negara untuk communicate dengan pelanggan. Kalau dengan bapak aku pulak, dia suka gunakan Alpha untuk A, Bravo untuk B, C untuk Charlie, D untuk Delta, F untuk Foxtrot dan sampai ke Z untuk Zulu. Hmmm.. phonetic askar punya dia pakai nak bersembang dalam phone.

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 2:24 am

      apa benda kau borakkan dengan bapak kau sampai kena guna tu semua? korang cakap guna coding ke apa?

      kalau jam guna 24hrs punya tak? 1600. 0100.

       
  17. Yunus Badawi

    29/10/2013 at 2:03 am

    Sah dia tak boleh kerja askar atau polis terutama polis trafik yg buat speed trap …… hehehe

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 2:24 am

      bola satu ke bola dua. bola bola. hahahah

      roger. out.

       
  18. ZonAku

    29/10/2013 at 2:17 am

    hahahaha.. aku igt semua org tau guna cara tu…
    aku salah rupanya.. walau kadang2 aku x guna, tapi bila the other person tu cam x sure, aku guna cara ni….

    x cukup ilmu lagi rupanya aku ni… cikgu t.a.t.a., mohon tunjuk ajar!

     
    • t.a.t.a

      29/10/2013 at 2:25 am

      tu yang seronok kenal ramai orang. boleh cedok sana sikit, sini sikit ilmu memasing, kan?

       
  19. cik kakiketawe

    29/10/2013 at 4:12 am

    ohhh…teringat 3idiots.. A for apple,B for ball…C for chanchard…hikhik…
    pe kate akak cakap kat dia “ok lah encik,you got the wrong number” hahaha…
    puas hati… 😛

     
    • t.a.t.a

      30/10/2013 at 4:24 am

      CKK, akak yang called dia, tetiba nak cakap salah nombor. hahaha

       
  20. cinta

    29/10/2013 at 5:28 am

    ooo alpha, bravo, charllie sume tuh askar yg pakai ke? igtkan org myk je pkai utk nama platform.

     
    • t.a.t.a

      30/10/2013 at 4:23 am

      universal penggunaan ini. baru tahu orang minyak guna ini.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: