RSS

Saya terhilang kan..

31 Oct

.. setem.

(Elleh, setakat hilang setem pun nak pi habaq satu dunia blog. Poyo tenan neh la kue ki..)

Emmm.. let me rephrase that. Saya terhilang kan setem HASIL.

(Oh okay. And..?)

Yang berharga RM50!

(Oh s***t!)

 

Jam 2.30 pm semalam boss sepatutnya pergi sign agreement dan perlu bawa bersama setem Hasil itu. Bila boss tanya baru perasan setem tu dah hilang.

Setem RM10 yang 7 keping masih bercantum dalam satu kertas, RM50 sekeping itu yang terasing, itu la yang hilang.

IMG_0565

Memang cuak. Cuak giler.

Saya selongkar semua laci meja saya. Saya selongkar juga tong sampah. Saya called semula customer yang deal dengan saya. Saya called juga 2 courier guys yang datang hantar barang.

Semua nya hampa!

Bayangkan la setem tu pun bukan besar mana sangat kan? Ringan pulak tu. Mudah aje diterbangkan dek angin.

Akhirnya boss suruh saya called that particular office minta postpone sign agreement ke hari ini sementara saya cari lagi. Walaupun sebenarnya hati masing-masing kuat mengatakan setem tu dah terbang ke dunia lain.

Haish. Hampa sangat!

 

p.s: Korang pernah tak hilang sesuatu benda yang nampak kecil, nampak remeh tapi tinggi value RM nya? Kongsi jom.

p.s.s: Kak Azieazah, saya ikut trademark akak jap. Ambil gambar keyboard.

Advertisements
 
65 Comments

Posted by on 31/10/2013 in Categorized

 

65 responses to “Saya terhilang kan..

  1. 4feet8

    31/10/2013 at 12:41 am

    cuba misscall dia tata..
    aku percaya, mesti dia angkat nanti.. hihi.. bg kau tenang semula.. hehe

     
    • the malay male

      31/10/2013 at 2:24 am

      susah gak nak misscalled, sebab ‘silent mode’…. ehh

       
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 2:41 am

        betul tu. vibrate. lepas tu masuk machine terus.

         
  2. Yunus Badawi

    31/10/2013 at 12:45 am

    Kena ganti guna duit sendiri ke kalau tak jumpa? Banyak tu …. hu hu

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:56 am

      Guna duit saya boleh. guna duit office pun boleh. duit saya datang nya dari ofis juga. hehe.

       
      • Yunus Badawi

        31/10/2013 at 8:14 am

        anak taukelah rupanya ….. hehehe

         
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 8:44 am

        x. kan saya ni running my boss punya business. ambil gaji bila perlu aje. ehehehe.

         
      • Yunus Badawi

        01/11/2013 at 7:36 am

        bagusnya kalau ada pekerja yg ambik gaji hanya bila dia perlu.

        awak nak kerja dgn saya tak?

         
      • t.a.t.a

        01/11/2013 at 7:39 am

        kalau kerja dengan YB automatik gaji kena bagi setiap bulan.

         
  3. Yunus Badawi

    31/10/2013 at 12:46 am

    Semasa solat dhuha nanti mintalah agar setem yg hilang tu dijumpai semula

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:59 am

      lepas tahu hilang semalam lepas solat doa minta kembalikan.

      bos saya rajin solat dhuha.

       
      • Yunus Badawi

        31/10/2013 at 8:15 am

        dah jumpa ke belum?

         
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 8:45 am

        dah. jumpa di pejabat pos. hahaha

         
  4. nizam.ariff

    31/10/2013 at 1:05 am

    Kawan aku pernah hilang sesuatu yang paling berharga dan ianya lebih halus daripada setem…

    ..’kepercayaan’… koe ojo ilang-ke seng kui lho…

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:38 am

      angger seng kaie seng ilang, memang susah arek entok meneng. meneng sko seng dueh asal. hidup pun orak kepenak mengko.

       
      • Yunus Badawi

        31/10/2013 at 8:17 am

        seronok baca nizam dan t.a.t.a speaking jerman

         
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 8:46 am

        intermediate level nak kena practice. hehe

         
      • daddyziyyad

        31/10/2013 at 10:31 am

        translate pls 🙂

         
      • t.a.t.a

        01/11/2013 at 1:05 am

        angger seng kaie seng ilang, memang susah arek entok meneng. meneng sko seng dueh asal. hidup pun orak kepenak mengko.

        translation: kalau yang itu yang hilang, memang susah nak dapat balik. lagi-lagi dari orang yang memberi kepercayaan tersebut. hidup pun jadi tak tenang nanti.

         
  5. smbotak

    31/10/2013 at 1:26 am

    pernah hilang sesuatu yang tak nampak, tapi ada… ehem-ehem!!!

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:59 am

      ehem-ehem. aku tak faham.

       
  6. Dee

    31/10/2013 at 1:34 am

    kadang2 kan..bila dah beli baru..tup2 jumpa..cuba cari dengan jiwa yang tenang…bukan jiwa yang cuak..hihihi..

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 3:00 am

      tapi masa tahu benda tu hilang memang jiwa terus cuak dan celaru. ikut pengalaman kalau macam tu memang nampak gayanya tak kan jumpa barang tu.

       
  7. juliet

    31/10/2013 at 1:41 am

    RM50 boleh dapat baju kurung sepasang 😀

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:39 am

      budak courier tu cakap apa tau, RM50 tu boleh belanja kitorang KFC kak.

      aduuuh.

       
      • Yunus Badawi

        31/10/2013 at 8:15 am

        1 barrel kfc tu ….

         
  8. JunAina

    31/10/2013 at 1:44 am

    Entah2 terselit celah2 kertas ke, bawah keyboard ke dalam buku ke…cer carik betul2. Kalau dah rezeki kita insyaallah ada tp kalau bukan rezeki kita memang tak boleh buat apa melainkan beli baru.

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:40 am

      kalau rezeki akan datang jumpa balik, saya akan tukar kan ke RM10 di pej pos. lepas tu jual kat pejabat lawyer.

       
  9. sam banjamin

    31/10/2013 at 2:33 am

    sudah diterbangkan angin…

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:39 am

      angin cemburu dengan hakmilik ku.

       
  10. kniedaz

    31/10/2013 at 2:39 am

    selalu “salah letak” benda2 kecik…pastu bila dah beli yang baru…baru jumpa…apakehal tu?
    seng ilang ojo dicari..tuku seng baru jo…

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 2:40 am

      wes tuku wes. boss seh pun wes lungo sign agreement.

       
      • Yunus Badawi

        01/11/2013 at 7:39 am

        Mesti agreement nay kie’ juta2

         
      • t.a.t.a

        01/11/2013 at 7:41 am

        orak la.

         
  11. ZonAku

    31/10/2013 at 3:00 am

    anggap sj rm50 tu adalah memang bukan hak ko.. redha saja kehilangannya…..adalah tu kifarah untuk apa2 y sebelum ni…

    x yah pikir panjang dah, beli baru je la.

    another thing, keyboard kak azie lawa, keyborad ko x.. hahahahahahahaaaaaa

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 3:02 am

      dah beli baru pun pagi tadi.

      kuang asam la kau. huhu. eh keyboard aku tak lawa menunjukkan yang aku selalu menekan-nekan kekunci tu tau. hahaha. aka aku selalu buat kerja.

       
      • ZonAku

        31/10/2013 at 5:52 am

        keyboard ko x lawa sebab sama je spesis ngan aku….. dan ramai lagi y mengomen kat sini.. rasanya lah….

        ko selalu menekan2 sebab blogging.. kannnnn???????

         
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 8:15 am

        hahahaha. that is one part la. another part is buat kerja also.

         
  12. ziemarziah

    31/10/2013 at 3:46 am

    nak kata apa ye…erm missplace kot..kot la
    sy pun pernah hilangkan 1 dokumen *sehelai kertas only* yang sesangat penting untuk kes tamatkan perkhidmatan seorang penjawat awam!cuak beb.kalau toreh muka memang tak kuar darah hehehe

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 3:50 am

      jumpa balik tak kak?

       
  13. budak_shinchan

    31/10/2013 at 5:19 am

    kengkadang “benda kecik” ni org x pasan sgt.. buat x endah.. tp bila hilang baru gelabah.. kecik tp beharga.. masa ada x di ambil port sgt.. bila kehilangan tercari cari.. setem tu unseat mcm shin la kot.. huhuhu #eh #sengih

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 6:08 am

      adakah kau cuba beritahu yang kau sekeping macam setem? ringan macam setem?

       
      • budak_shinchan

        31/10/2013 at 7:33 am

        x laaaaaa.. aishhh “diriku kecik.. selalu org x,pandang.. tp beharga” hikkk #gelaktekopmulot

         
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 8:22 am

        alaa.. sweet nya.

        betul jugak tu kan. setiap kita adalah berharga.

         
  14. sepa

    31/10/2013 at 5:39 am

    Bro, seingat sayala, kalau yg kecik dari itu, yg hilang, duit siling 5sen. tp, besarla jugak nilainya, kerana dengan 5 sen tuh, kalau tak cukup, tak bulih jugak nak beli mecidis, ferrari merah pun tak bulih…

    aku perasan, komen bro Dino kat atas tuh, dia speaking Jawa rupernya yer…!!! hahaha

    .

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 6:06 am

      sepa, kau sama macam aku. 5sen itu berharga. sebab kalau kau kurang 5sen, kau tak boleh bergelar jutawan. kau cuma ada 999,999.95 sahaja. belum 1juta.

       
      • budak_shinchan

        31/10/2013 at 7:31 am

        kenapa dia ckp Bro?

         
      • t.a.t.a

        31/10/2013 at 8:11 am

        sepa seorang aje panggil aku bro. hahaha. and I’m okay with that.

         
      • budak_shinchan

        31/10/2013 at 10:29 am

        Bro kan utk lelaki kannn hikkkk

         
      • t.a.t.a

        01/11/2013 at 1:06 am

        iye. untuk lelaki.

         
  15. azieazah

    31/10/2013 at 6:00 am

    Pernah tonton file SETEM yg ada Afdlin Sauki tuh? Pernah? Kes awak sama!

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 6:07 am

      setiap drama dan filem adalah adaptasi dari kehidupan sebenar, walaupun mereka kata filem ini tiada kena mengena dengan yang di luar filem.

       
  16. tiha

    31/10/2013 at 6:34 am

    selalu benda kecik yg mudah hilang adelah brooche..heheh 🙂

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 8:12 am

      saya pulak brooch selalu tanggal pin nya. kena geget bagi ketat.

       
  17. T3PCute

    31/10/2013 at 6:55 am

    Hari tuh masa nak naik flight ke kota kinabalu.. dah duduk dlm flight baru perasan yang lesen kereta takde.. masa tuh kan nak check in flight kena tunjuk ic dan lesen memandu tuh biasa letak sebelah2 jek ngan i/c. Masa tuh memang cuak giler sebab sampai kk kena sewa kereta dan nasib baik sebab guna lesen pakwe.. tapi masih cuak sebab blik semula ke klia nnti nak balik rumah kena juga drive kereta.. pastu lesen nak kena p buat baru.. leceh sebab nak report polis.. p jpj lagik.. yg best lak lesen tuh buat utk 5 thn trus.. pakai br sethn.. Masa tuh nak nangis n cari pun tak leh sebab dah naik flight.. hati masa tuh rasa macam cicir kat klia.. harap2 ada yg jumpa dan letak kat kaunter lost & found… awal2 p kk dah takde mood..

    TAPII

    2 hari masa kat KK.. masa nak p atm machine nak withdraw duit.. elok jek lesen memandu tuh kat belakang kat atm… walhal masa dlm flight tuh bagai nak gile check dlm purse tak nampak pun lesen tuh.. nilai moral ye… kalau carik time panik memang tak jumpa… kena cari time tenang2 p layan minum kopi blend dulu ahaks..

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 8:53 am

      masa tu mesti rasa bersyukur sangat kan? aku pernah alami perkara macam tu. dan aku dapat bayangkan hati kau mesti tak tenang sepanjang dalam flight tu. dah fikir dulu pasal hal di airport masa balik nya nanti.

      tapi dalam kes aku ni sebab bos nak cepat. terpaksa juga la beli baru. tapi aku niat lepas ni kalau jumpa balik aku akan pi tukar di pejabat pos, ambil yang RM10 x5. then aku pi jual ke pejabat lawyer. sebab kitorang tak pakai pun setem Hasil ni. lawyer banyak la guna untuk agreement tanah semua.

      aku dah tergerak hati tau pasal setem tu. tapi aku tak dapat nak pin point apa benda nya. bila dah terjadi baru la, ooo.. patut.

       
  18. sylarius

    31/10/2013 at 8:51 am

    Paling menyampah time terhilangkan benda-benda kecik macam ni. Kalau murah, takpelah boleh pegi beli semula. Kalau mahal tu, mau berejam-jam jugaklah nak mencarinya tu.

     
    • t.a.t.a

      31/10/2013 at 8:54 am

      bayang kan aje la RM50 sekeping tu terbang melayang ditiup angin tidak kembali.

       
  19. daddyziyyad

    31/10/2013 at 10:34 am

    Rabbi Yassir Walatuassir…ulang ulang zikir ini…mohon dipermudahkan urusan mencari..
    Kalau tak jumpa juga, redha aja la…lagipun bak kata YB, awak anak bos…hihihi..

    Saya pernah misplaced botol darah..kecik aja…tapi amat amat penting utk kes saya..masa kerja di hospital dulu…jumpa balik…syukur..

     
    • t.a.t.a

      01/11/2013 at 1:08 am

      thanks doc! dapat zikir baru, ilmu baru. so once i started to amalkan this zikir, you will get the saham as well, thanks!

       
    • Yunus Badawi

      01/11/2013 at 7:40 am

      kalau tak jumpa botol darah tu anggap aje dah diminum isinya oleh dracula …. hehehe

       
  20. nang

    01/11/2013 at 12:08 pm

    huh , 50 hinggit tu….mahal tu…kalau hilang , confirm sentap haihhh…

     
  21. eita

    02/11/2013 at 8:45 pm

    Kalu akak lah..muka di toreh memang takde darah dah…jenuh lah ganti balik kan

     
  22. baby comel

    02/11/2013 at 9:46 pm

    ada lah sekali dua ter’missed place’ memang cuak habis. tapi slow2 jalan, ulang tayang balik pe yg dah pernah dibuat sebelum tu. kalau rezeki mmg insyaAllah akan jumpa balik. serius takut kalau jadi camtu.

     
  23. Aziela

    06/11/2013 at 2:42 pm

    Misplaced memory card handphone sony yang zaman dulu. Masalahnya anak akak memang suka giler phone tu. Nak beli baru, almost 100 juga untuk 1GB. Aduhaiiii

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: