RSS

5 5 5

08 Nov

Bulan hujung-hujung tahun adalah bulan kutip hutang. Kena remind mereka akan hutang yang belum jelas. Jika lambat, haa menunggu la engkau sehingga peruntukan tahun hadapan nya, which is paling awal bulan February.

Sanggup? Den tak sanggup..!

Hutang lama belum bayar, hutang baru? Eh.. mesti keep coming mah.

 

 

IMG_0568

 

Oh tuhan, aku mohon Kau permudahkan segala urusan aku untuk mengutip hutang dari mereka yang berhutang pada kami.

Aku mohon agar Kau permudahkan urusan mereka yang berhutang dan lembutkan lah hati mereka yang berhutang agar membayar hutang mereka pada kami. Sesungguhnya pada Engkau kami memohon.

Amin.

Advertisements
 
33 Comments

Posted by on 08/11/2013 in Categorized

 

33 responses to “5 5 5

  1. 4feet8

    08/11/2013 at 2:41 pm

    aku paling tak suka nak minta semula duit yg org pinjam. Boleh gaduh.

     
    • t.a.t.a

      08/11/2013 at 3:07 pm

      betul. sebab tu kalau boleh tak nak bagi orang berhutang. bukan tak kesian, tapi nanti bila jumpa rasa malu. so end up mengelak-elak aje dari jumpa.

       
  2. juliet

    08/11/2013 at 3:09 pm

    bagi hutang reti, nak kutip tu sangatlah tak reti, bagi petua sikit.

     
    • t.a.t.a

      08/11/2013 at 3:20 pm

      aku pun perlukan petua. dah la aku ni tak pandai nak berdiplomasi. aku cakap direct aje. ikut nasib kadang dapat cepat, kadang lambat.

       
  3. sepa

    08/11/2013 at 3:24 pm

    sampai la ni kedai runcit masih guna buku 5 5 5…
    buku 5 5 5 dah sama standard dgn kad kredit… hahaha

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:03 am

      konsep masih sama, cuma standard perekod nya lain. laa ni masuk dlm phone aje.

       
  4. sylarius

    08/11/2013 at 3:30 pm

    Woah, bila masa you suda jadi ah long? Hehehe.

    Nak mintak hutang ni kadang bole buat serba salah jadinya. Maklumlah, kita sendiri pun bukannya orang senang. Tak mintak kang, menyeksa diri sendiri. Bila mintak, rasa macam takda hati perut pulak. Hmmmmm….

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:04 am

      part of my job is ah long mah. haha.

      orang yang berhutang harap kita faham masalah mereka tak boleh nak bayar segera. kita pulak harapkan orang yang berhutang faham situasi kita juga. saling berharap kan?

       
  5. T3PCute

    08/11/2013 at 4:19 pm

    Org yang kutip hutang nie kena tebal telinga dan tebal jiwa raga.. kalau kena yang merayu memng leh jatuh kesian tapi kalau kena maki hamun.. sakit jiwa juga tahan telinga

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:06 am

      aku dah la jenis yang cepat kesian. tapi alhamdulillah orang yang berhutang dengan aku ni kebanyakan nya pejabat. so depa have no choice not pay it. cuma cepat lambat aje la.

       
  6. FAIRUS MAMAT

    08/11/2013 at 4:35 pm

    OOO… ALONG RUPANYA.. 🙂

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:30 am

      kak long. hahaha

       
  7. ZonAku

    08/11/2013 at 5:14 pm

    akupun cam juliet tapi agak parah, sebab aku selalu lupa brp orang hutang aku….. syukur jugak aku jarang lupa hutang aku kat orang; kalau ada. bila lupa tu, aku biasanya memang betul2 lupa, bukan lupa sebab nk elak bayar 🙂

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:31 am

      sebab tu kita kena catatkan hutang kita. memang basic dalam accounting pun kita kena catat dan ingat hutang kita. buat rekod.

       
  8. budak_shinchan

    08/11/2013 at 5:18 pm

    tulisan x cantik biasanya org yak menulis tu ensem/cantik #lariktopic

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:41 am

      kalau abg shin berfikir macam tu, well, actually it is the other way around. haha

       
  9. the malay male

    08/11/2013 at 8:14 pm

    x tenteram hidup org yg berhutang dan berniat tidak mahu membayarnya.

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:42 am

      bila mati esok memang tergantung amalan nya.

       
  10. nizam.ariff

    08/11/2013 at 9:08 pm

    Cabaran dan cobaannnn..

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:42 am

      Dugaannn.

       
  11. ishy77

    08/11/2013 at 9:25 pm

    kenapa ek mesti ade perasaan xbest bila nk kutip hutang tu. Kekadang cam rasa kejam je…

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 9:43 am

      sama la macam aku. rasa tak sedap pulak, padahal itu duit kita.

       
  12. eita

    08/11/2013 at 9:54 pm

    hutang lah paling menyusah kan hidup tiap2 bulan….kita pun ada jugak buku 3 5…hahahhaha

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 10:21 am

      rasanya hampir semua orang ada. hutang bil, kereta, rumah semua. haha

       
  13. sam banjamin

    09/11/2013 at 12:42 am

    boleh aku pinjam post ni untuk post kat blog aku x?

    pisang emas dibawa belayar.. masak sebijik di atas peti… hutang emas bole dbayar… hutang tetap hutang….

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 10:18 am

      boleh.

      macam tak kena aje pantun kau ni?

      hahaha.

       
      • sam banjamin

        10/11/2013 at 12:39 am

        hihi.. mmg x kna pon..

         
  14. azieazah

    09/11/2013 at 6:04 am

    Hutang besar hutang kecil. Hutang nampak dan hutang tak nampak. Cuma kita sering rasa tak bersalah pula dok hutang tapi lupa nak bayor. hehehehe

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 10:20 am

      rasa tak bersalah tu memang nampak sangat nak aniaya orang, kan? hehe

       
  15. yunus Badawi

    09/11/2013 at 10:38 am

    Tumpang aminkan doa itu sebab ada beberapa orang yg masih berhutang kepada syarikat kami. Dah lebih dua tahun tak habis2 bayar. Macam2 alasan yg diberi …. huhu

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 10:43 am

      Kalau dah lebih 2 tahun masih tak habis bayar, kami akan

      1. Ambil balik barang yang dibekal kan (kalau masih ada)
      2. Black list nama orang tu. Lepas ni nak beli barang kena setelkan hutang lama dan bayar cash!

      Dalam akaun pulak saya kena letak dalam list bad debt. hutang yang nampak gayanya macam susah sangat nak berbayar. huhu.

       
  16. yunus Badawi

    09/11/2013 at 10:39 am

    Boleh tahan cantik tulisan awak ….

     
    • t.a.t.a

      09/11/2013 at 10:41 am

      ngeee hehe.. thanks!

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: