RSS

Kain buruk.

29 Nov

Antara saya dengan bos, ada masanya kami saling bertukar sms macam ni, “Kain buruk.” atau “Jangan lewat-lewat, kain buruk nanti.”

Bila dapat sms tu, haa pandai-pandai la memasing nak tengok jam dan pergi solat terus. Tak payah nak lewat-lewatkan solat lagi.

 

Kenapa kain buruk?

 

Solat hujung waktu. Terkejar-kejar masa. Tak khusyuk. Amalan tak khusyuk akan dilemparkan kembali pada kita seumpama kain buruk yang dilemparkan ke muka.

Kita tahu kan yang melewatkan solat itu berdosa? Tapi kita tetap lewatkan juga kan?

 

Allahyarham lecturer saya pernah berpesan, “Kamu tengah menghadap komputer. Buat assignment. Dengar azan, Allahuakbar Allahuakbar. Tapi kamu buat tak tahu atau alaa nanti la kejap, nak siapkan sikit ni. Dibuatnya Dia nak ambil nyawa kamu, tiba-tiba kamu kejang dan meninggal. Bukan ke kamu dah kira berhutang solat dengan Dia? Siapa nak gantikan solat kamu?”

 

Jadi kita yang dah besar panjang ni pandai-pandai la fikir sendiri. Hal hutang jangan dibuat main. Lagi-lagi hutang solat!

Advertisements
 
48 Comments

Posted by on 29/11/2013 in Categorized

 

48 responses to “Kain buruk.

  1. JunAina

    29/11/2013 at 11:48 am

    Akak selalu juga buat macam tu… Kena ubah perangai…

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:25 pm

      Saya pun sama kak.

       
  2. FAIRUS MAMAT

    29/11/2013 at 12:09 pm

    YE FAHAM.. MUNGKIN SATU HARI NANTI SAYA AKAN BUAT SATU ENTRI UNTUK FOLLOW UP ENTRI AWAK NI.. TUNGGU…

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:24 pm

      Okay, saya tunggu. dah buat nanti inform saya ye.

       
  3. sylarius

    29/11/2013 at 12:14 pm

    Peringatan buat diri saya juga. Kerap juga terleka sampai melewat-lewatkan solat.

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:25 pm

      Saya pun sama. selalu lebih kan dunia dalam bab ni.

       
  4. daddyziyyad

    29/11/2013 at 12:26 pm

    bagos betul boss macam tu..:)

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:27 pm

      yup. boss yang bagus.

       
  5. cik kakiketawe

    29/11/2013 at 12:52 pm

    wooo..memang setepek lah kena..
    tu kekadang sy pun selalu jugak…haiyooo..
    memang kena improve iman diri sendiri ni…
    tapi serius tabik spring dengan bos akak tu…
    sesetengah majikan nak pergi solat jumaat pun die tak bagi…

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:29 pm

      kalau non-Muslim kerap juga berlaku. tapi kalau Muslim pun tak bagi nak pi Jumaat, elok nya sula aje bos tu.

      ada kisah kawan kakak akak. dia dapat offer kerja di kilang. gaji memang tinggi. tapi bila dia tengok first Jumaat tak de yang pi Jumaat sebab bos tak bagi, terus dia resign laa tu jugak. tak sanggup la walaupun gaji banyak tapi solat diabaikan.

       
  6. 4feet8

    29/11/2013 at 1:16 pm

    teringat kisah dari mult ke mulut tentang ada student ponteng solat jumaat di sebuah sekolah teknik, lalu meninggal dlm almari baju sekolah tu juga..

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:32 pm

      adoi. tak tahu nak cakap apa macam tu.

      ada kes jiran aku pulak, tak tahu la betul ke tidak, ini pun kisah mulut ke mulut. dia dah bangun nak solat subuh. dah ambil wuduk tapi dia cakap kat adik dia, dia kata dia nak tidur jap. tup² dia meninggal dalam tidur.

       
  7. azieazah

    29/11/2013 at 1:44 pm

    Dalam bekerja ada solat.
    Terimakasih berpesan-pesan.

    *Surau kami sebelah jer dengan department Kak Azie, so azan belum habis, kami dah boleh start amik wuduk. Alhamdulillah…

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:30 pm

      surau saya pun sebelah bilik bos aje. masa awal pindah dulu, bila customer tanya bos mana, saya jawab kat surau. depa selalu ingat surau kat sebelah depan nun.

       
  8. Mohd Azrin bin Abu Bakar

    29/11/2013 at 3:04 pm

    Assalamualaikum..
    Baru saya faham apa maknanya ‘kain buruk’
    peringatan untuk diri sendiri.
    Terima kasih

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:33 pm

      Okay, sama-sama. Untuk peringatan diri sendiri juga.

      Thanks for dropping by.

       
  9. juliet

    29/11/2013 at 3:06 pm

    menusuk ke hati 😀

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:33 pm

      Alhamdulillah.

       
  10. CiKPuaNLawA

    29/11/2013 at 3:09 pm

    erti kata laen nye… “jangan nak bela ular panjang sangattt…!!!” …

    tq fren… pesanan ini bermakna…..

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:33 pm

      welcome. and thanks too for pesanan ular itu.

       
  11. elly

    29/11/2013 at 3:10 pm

    insaffff terus aku nak pi solat zuhur uwaaaaaaaaaaaaaaa

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:36 pm

      kak elly, kau insaf tulis aje atau kau solat terus?

      hahaha

       
  12. ishy77

    29/11/2013 at 6:38 pm

    Bgsnya bos kamu..kagum aku

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:35 pm

      hehehe. thanks.

       
  13. sam banjamin

    29/11/2013 at 6:52 pm

    entry mcm ni mmg aku suka.. entry berpesan-pesan…

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:38 pm

      thanks.

       
  14. seharum kasturi

    29/11/2013 at 9:27 pm

    entry yg simple tapi sangat tepat …

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:38 pm

      thanks to you too.

       
  15. smbotak

    29/11/2013 at 9:38 pm

    Hutang yang tak boleh dibayar. Aku nak kerja bawah dia boleh?

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:38 pm

      sorry , no opening la. hahaha

       
  16. the malay male

    29/11/2013 at 11:36 pm

    indeed

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:40 pm

      yup.

       
  17. dee

    01/12/2013 at 8:58 pm

    Terima kasih atas peringatan ini..sedang cuba membaiki diri 🙂

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:40 pm

      sama-sama.

       
  18. Aziela

    02/12/2013 at 12:00 pm

    Password tu memang sangat memotivasikan. Nak guna password tu juga lah…boleh?

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:40 pm

      Boleh. sama-sama dapat saham.

       
  19. aizamia3

    02/12/2013 at 12:38 pm

    Terima kasih atas peringatan.. berusaha perbaiki kekurangan diri.

    psstt: kat sini resepi puding oreo tu..

    http://aizamia3.blogspot.com/2013/07/puding-milo-lapis-oreo-double-layer.html

     
  20. Yunus Badawi

    02/12/2013 at 12:59 pm

    Bestnya awak dan bos saling berpesan tentang solat di awal waktu.

    Jom bersedia utk solat Zohor. Dah nak azan ni ….

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:41 pm

      Dia memang bos yang best.

      Okay jom jemaah.

       
      • Yunus Badawi

        04/12/2013 at 3:45 pm

        Nak berjemaah di mana?

         
  21. sudipvssenduk

    02/12/2013 at 2:28 pm

    oh, pedasnya cili itu.
    TQVM

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:40 pm

      saya pun rasa jugak pedasnya kak.

       
  22. kniedaz

    02/12/2013 at 8:27 pm

    terima kasih share…aku akan ingat cerita ko ni bila aku nk lengahkn solat lg..tp buat apa pun kalau lengah, tak bagus

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:41 pm

      betul. lengah tu sebenarnya merugikan waktu. tapi lengah tu dah menjadi tabiat kita.

       
  23. tiha

    02/12/2013 at 10:59 pm

    betui..jgn lengahkan solat, moga Allah beri petunjuk dan hidayah sentiasa

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:42 pm

      insyaAllah.

       
  24. budak_shinchan

    02/12/2013 at 11:49 pm

    time solat Maghrib ngan Subuh la selalu nyer

     
    • t.a.t.a

      03/12/2013 at 12:42 pm

      abg shin, dah la time tu memang pendek kan waktu nya?

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: