RSS

Senang aje..

13 Dec

.. nak buat PAHALA. Terutamanya PEREMPUAN!

 

Some time last week saya berborak dengan seorang kontraktor. Lelaki. Dia memang kerap datang pejabat saya.

Dia cakap orang perempuan ni senang aje nak dapat pahala. Terutamanya yang dah berkahwin.

Kalau suami dia minta buat kan air, setiap langkah dia ke dapur, dia dapat pahala. Setiap kerja yang dia buat dalam proses nak menyediakan air sampai la menghidang kan nya kepada suaminya, dia dapat pahala.

Senang kan?

 

Tapi senang juga kalau pahala tu nak hilang. 

Macam mana?

 

Bila disuruh buat air isteri nya jawab, “Opo la kang kie, asyik ngombey waie!”

Puff.

Hilang la pahala tadi. So apa yang tinggal?

Tak de apa yang tinggal. Habuk pun takde.

 

Apa yang dapat?

Dapat penat je la!

 

Bila saya dengar tu saya terfikir, oh rugi nya tak kahwin lagi. Kalau tak mesti dah kumpul banyak pahala kan? Itu belum lagi pahala berjemaah.

Ruginya. Ruginya. Ruginya.

 

 

Advertisements
 
49 Comments

Posted by on 13/12/2013 in Categorized

 

49 responses to “Senang aje..

  1. T3PCute

    13/12/2013 at 10:19 am

    t.a.t.a

    Allah itukan adil.. kalau belum sampai jodohnya takkan takde pahala lain yang kita dapat.. betul org bujang mungkin pahala tuh.. tapi diorg juga kurang dosa sebab yang berkeluarga nie juga mudah dapat byk dosa.. kasar ngan suami silap2 dapat dosa.. marah anak-anak pun kdg dapat dosa.. itu belum masuk kaum keluarga.. mak ayah mertua.. adik beradik.. ects..

    InsyAllah pahala itu sentiasa ada.. Kalau sampai jodoh.. InsyAllah ada tuh 🙂

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 10:23 am

      aku faham. maksud aku pahala tang tu yang mudah nak dapat tapi belum dapat peluang. hehe.

      betul apa yang kau kata tu.

       
  2. kakcik

    13/12/2013 at 10:19 am

    Memang senang nak buat pahala tapi ramai yang lebih senang untuk tidak mempedulikannya. 😦

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 10:24 am

      tak peduli. tak nak ambil tahu. tak kisah.

       
  3. JunAina

    13/12/2013 at 11:23 am

    Solat org dah kahwin dapat 70 kebaikan berbanding 1 kebaikan pada yg belum kawen jadi kata suami saya dia nak kawen 4 sebab nanti dpt 70×4 pahalanya… Boleh gitu? Boleeh je kalau dia rasa nak kene sembelih…ahahaa…

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 1:12 pm

      kak, kalau dia kena sembelih dah tak dapat la nak rasa pahala 70 x 4 kan? hahahaha

       
  4. the malay male

    13/12/2013 at 11:38 am

    kahwin cepatttttt… huhu

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 1:11 pm

      ok. ok.

       
  5. nizam.ariff

    13/12/2013 at 11:46 am

    Nanti adalah bahagiannya tu…

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 1:12 pm

      insyaAllah.

       
  6. daddyziyyad

    13/12/2013 at 11:58 am

    Patuh suruhan Allah…patuh suruhan baginda SAW…patuh suami…Insya Allah syurga..:)

    Moga murah rezeki jodoh awak…Insya Allah

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 1:11 pm

      InsyaAllah.

       
  7. kniedaz

    13/12/2013 at 12:58 pm

    kontraktor tu wong jowo ek? hehehe
    insya Allah, nanti sampaila bahagian ko

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 1:11 pm

      iyok. wong jowo. haha

       
  8. 4feet8

    13/12/2013 at 1:05 pm

    kau jgn main sambar je tata. nanti menyesal dikemudian hari. pilih betul2..

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 1:10 pm

      mana ada aku sambar². haish. tak. tak. aku tak buat macam tu.

       
  9. cinta

    13/12/2013 at 1:40 pm

    senang? depend on situation.
    cth: kol 6.30 ptg smpai rumah (awal tu), maklum le, suami isteri keja. Sorang anak mintak susu, lagi sorang buat ragam mintak itu mintak ini, nak buka fridge, sume nak usik – telur, botol kicap etc etc, isteri tu belum buka tudung belum buka beg sandang lompat ke dapur switch on water heater dan keluarkan ayam ke ikan ke dari freezer siap-siap nak masak utk dinner dan suami lepak atas sofa dan order kopi.
    Dalam masa yang sama isteri tu nak kena buat susu, buat kopi, dan layan yang tengah meragam dalam keadaan penat baru balik keja dan tempuh jam. Rasa2 senang x?
    Melainkan dpt suami mcm laki den (hehe), keadaan mcm tu dia sniri buat teh O satu teko. Lps tu kitorg duduk minum teh o. best x? sori cik tata komen mcm entri. hehe..

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 2:52 pm

      cinta, aku tahu situasi tu. balik kerja laa ni pun rumah confirm dah bersepah. askar kat rumah tu kerja nya punggah menan dia aje. dari segi dapur no hal. mmg dah biasa. pergi pagi bersih. balik ptg dah bersepah.

      senang atau tak dalam komen kau, aku rasa senang atau susah itu bergantung pada diri masing² la. abg ipar aku yang sulung masih lagi jenis yang makan minum berhidang. wife dia pun jenis yang menghidang dan melayan suami, walaupun kadang kala aku rasa abg ipar aku tu terlalu manja.

       
      • azieazah

        13/12/2013 at 10:05 pm

        Bertuah suami yang ada isteri tak banyak kerenah. Bertuah juga isteri yang ada suami ringan tulang membantu. Tapi KOMPOM masa anak-anak masih kecik, memang agak haru biru, tetapi PERCAYALAH… bila anak-anak dah besar dan berdikari, kita akan ada lebih masa bersama… Masa tu, rasanya berganda ganda pahala laki bini. InsyaAllahhhhh…

         
  10. whitecappuccino

    13/12/2013 at 2:02 pm

    hah..kawin la cepat cepat! 🙂

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 2:41 pm

      ayoyo. Adam belum smp maa.

       
  11. juliet

    13/12/2013 at 2:15 pm

    kalau dapur kat tingkat 2 dan kena menapak 16 anak tangga untuk sampai dapur, wuisssshhhh…..kira sendiri la pahala yg dapat 😀

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 2:44 pm

      rumah mana pulak anak tangga sampai 16 ni? office aku ni pun cuma 12 aje.

      tapi kalau betul bagus ni. exercise! hehe

       
  12. cikviva

    13/12/2013 at 2:15 pm

    Dah tu kenapa tak kawin? Rugi kan..aku pun nak kawin jugak ni…

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 2:42 pm

      aku dahulukan kau.

       
  13. Aziela

    13/12/2013 at 2:26 pm

    Akak setuju dengan komen cinta. Depends on many factors. Kadang2 isteri nak pahala, tapi zaman sekarang, suami jadi abuser. Agak2, macam mana tu? It’s not as easy as that, semua kena ada boundary. Semua kena tahu tanggungjawab. Betul, perempuan senang dapat pahala, tapi kalau di twistkan sikit jer, terus dapat dosa kan. Semata2 nak kejar pahala, relakah di abuse and bullied? Oh, statement feminist sungguh akak rasa nie.

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 2:43 pm

      well, rela atau tak I really can’t say about that. hmm.. have to think more details about ni la.

       
  14. chot

    13/12/2013 at 3:24 pm

    yada yada yada.uhuhu..ikutkn xnk komen..tp komen sikit jgk la..things are easy said then done ya?.haha…mls perah otak dan pening kepala lg.
    consider komen ke merapu tu?

     
    • t.a.t.a

      13/12/2013 at 3:28 pm

      gigi kau masih sakit eh chot?

       
      • chot

        13/12/2013 at 3:32 pm

        ko dah kenapa crita pasal gg aku je? hah? hah??…hahaha

         
      • t.a.t.a

        13/12/2013 at 3:34 pm

        blog kau masih pasal gigi.
        pastu kau komen pun macam orang sakit gigi

        hahahahaha

         
      • chot

        13/12/2013 at 3:38 pm

        eh, yeke? jap aku cek last post..aku pun sudah lupa

         
      • t.a.t.a

        13/12/2013 at 3:40 pm

        haa lupa tu pun sebab sakit gigi jugak la tu.

         
      • chot

        13/12/2013 at 3:43 pm

        tipu. pasal durian la

         
      • t.a.t.a

        13/12/2013 at 4:12 pm

        gigi.

         
  15. smbotak

    13/12/2013 at 4:45 pm

    mengeluh bahasa jawa? jangan sampai suami jawab bahasa jerman… hahahaa!

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 10:30 am

      Bahasa Jerman? sepatah haram aje aku faham.

       
  16. meza

    13/12/2013 at 4:50 pm

    senangnya nk dpt pahala tp kalau betul aku bjodoh dgn boifren skrg ni, jwpnnya aku nk kena bsabar mulut. ada je dia ngusik nk uji kesabaran aku nih… haih!~

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 10:26 am

      usik² sayang tak pe. itu membina ke arah keharmonian rumah tangga. hahaha

       
  17. eita

    13/12/2013 at 9:50 pm

    akak pun rasa rugi sebab tak kawen lagi..kihkihkih…

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 11:13 am

      Kih kih kih.

       
  18. azieazah

    13/12/2013 at 10:03 pm

    Panjang nya dah komen komen. Lalu, Kak Azie tak tau nak komen apa. Setuju saja semuanya. Cuma nak sebut, yang belum kahwin tu bukanlah rugi, tapi DIA mungkin menganugerah yang lebih baik lagi di masa akan datang… Who knows, kan?

    Wpun masih single, jadilah anak dara yang terpuji, berbakti kepada orang tua, sebelum nanti kena berbakti kepada suami. Kan? Kan?

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 10:29 am

      Ye kak. Betul apa akak cakap tu. Saya cuma memberi pandangan dari segi tang buat air tu je. Hahaha yang lain saya tak pandai nak cakap.

      Thanks komen akak. Membina.

       
  19. FAIRUS MAMAT

    13/12/2013 at 11:10 pm

    APE LAGI.. SURUH LE SI DIA DATANG MEMINANG CEPAT.. 🙂

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 10:26 am

      Hahaha.

       
  20. nang

    14/12/2013 at 9:38 pm

    so kita yang geng single ni , kena khawin cepat la ye ? senang nak kutip pahala berjemaah…kalau ada anak, lagi berganda-ganda pahala…tak gitu ? 😛

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 10:25 am

      hahahaha. comel komen kau seroja.

       
  21. elly

    16/12/2013 at 12:16 am

    buatlah kerana keikhlasan, bukanlah kerana hitungan pahala
    btw kawinlah cepat kalau dah ada calon, tak elok solo lelama ye tata

     
    • t.a.t.a

      16/12/2013 at 10:23 am

      ye kak elly.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: