RSS

McD vs. Ramly

19 Dec

Hari raya yang lepas ni saya dan family ke drive-thru McD. Kami beli:

1. Double GCB Ayam x2
2. GCB Ayam x1
3. McChicken x1
4. Big Mac x1
5. Ayam Goreng x2

Total: RM 89.60

Masa tengok resit memang terjojol biji mata sekejap. 5 biji burger dengan 2 set ayam goreng cecah RM 90!

 

Semalam balik kerja singgah Ramly. Saya beli:

1. Double Special (2keping patty ayam, telur) x2
2. Burger Ayam x2
3. Benjo x2
4. Daging ayam sahaja tanpa bun x2

Total: RM 20.50

Memang puas giler aa makan.

 

Itu la kali terakhir saya ke drive-thru. Selepas tu kalau nak juga McD sanggup beratur panjang di kaunter. Tak pe, asalkan tak rasa tertipu.

Sebelum ni pun pernah anak buah saya yang-cucu-omputeh-tapi-tekak-Melayu bising sebab dia kata McD ni mahal giler tapi tak puas makan. Dia dah habiskan sebiji Double Prosperity pun masih kata lapar lagi. Tak puas makan dengan harga yang dibayar.

Haish.

Advertisements
 
51 Comments

Posted by on 19/12/2013 in Categorized

 

51 responses to “McD vs. Ramly

  1. chot

    19/12/2013 at 1:39 pm

    Sy okjer kalau T.a.t.a blnje sy bger Ramly..takpe,. xyah susah2 blnje McD.mahal..Ramly pun okeh :p

     
    • t.a.t.a

      19/12/2013 at 1:47 pm

      ok set. jom!

       
      • chot

        19/12/2013 at 1:49 pm

        silap2 aku order benjo je..haha

         
      • t.a.t.a

        19/12/2013 at 2:04 pm

        tapi akceli benjo pun sedap tau.

         
      • chot

        19/12/2013 at 2:36 pm

        ya..ya….kalo telur kuning dia xberapa masak sgt tu..perghh..

         
  2. FAIRUS MAMAT

    19/12/2013 at 1:41 pm

    JOM KITA KAYAKAN RAMLY PULAK.. 🙂

     
    • t.a.t.a

      19/12/2013 at 2:00 pm

      Jom!

       
  3. azieazah

    19/12/2013 at 1:48 pm

    Ahaa tau takper. Tapi Kak Azie ni kalu anak-anak dah mrengek nak masuk McD, tewas la juga. But so far tak pernah la sampai 89 hengget. Kena sampai 30,40 hengget pun dah kesat peluh!

     
    • t.a.t.a

      19/12/2013 at 2:03 pm

      Saya tak pasti la kalau depa silap kira. Masa tu dah jam 6lebih dah masuk dinner time, tapi harga masih mahal.

       
  4. Kay

    19/12/2013 at 2:02 pm

    nak makan prosperity burger, tp nak org belanja… hik hik hik

     
    • t.a.t.a

      19/12/2013 at 2:04 pm

      sama la. haha.

       
  5. smbotak

    19/12/2013 at 2:05 pm

    burger ramly boleh mintak daging triple! McD hado? heheee…

     
    • t.a.t.a

      19/12/2013 at 2:07 pm

      pastu boleh jugak minta mayo lebih. sos lebih. semua nya lebih la. haha

       
  6. Aziela

    19/12/2013 at 2:13 pm

    Akak selalu jer. Melayankan tekak Adam. Kasihan dia sebab jarang dapat belaian mak bapak. Tapi sebelum order, dah kira kat kalkulator handphone. Kalau lari jauh berdesup2 harganya, memang Manager dia boleh rasa nak resign masa tu juga lah… Oh, hubby akak akan tiaw dia cukup2.

     
    • t.a.t.a

      19/12/2013 at 2:17 pm

      Drive-thru susah sket. Saya pun cuak, tak suka kalau belakang kita ada kereta lain dok tunggu dah. Kalau di kaunter siap kira pinjam depa punya kalkulator lagi. Dan saya akan semak resit once dah bayar. Tapi drive-thru mana sempat nak semak. Semak pi parking tempat lain la.

       
  7. T3PCute

    19/12/2013 at 2:58 pm

    Satu lagi nak jimat.. beli terus daging burger.. masak ler bape tingkat nak ahaks.. itu semestinya lagipuas makan..

    Makanan fast food mmg agak mahal.. kalau beli snack plate pun dah dekat rm12 sepinggan.. termasuk cukai bagai semua.. kalau RM12 tuh p makan kedai.. banyak dah lauk boleh dapat.. siap leh order air fresh oren lagik.. kalau order nasi ayam pun boleh dpt 2 bungkus hehehe..

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:44 am

      Fastfood laa ni aku tuju Ayamas aje. Depa ada voucher and also depa no charges.

       
  8. sylarius

    19/12/2013 at 3:05 pm

    Mungkin fast food sekarang makin kecil dari segi saiz hidangannya. Paling obvious burger KFC, dalam gambor kemain besor. Tapi yang dijualnya, kecik cinonet je saiznya.

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:49 am

      the power of advertisement.

       
  9. tiha

    19/12/2013 at 3:23 pm

    akak dah lama boicot mcd ni
    banyak sebab antaranya memang tak puas makan,
    kalau kfc or pizza rasa kenyang..
    asal mcd rasa tak cukop..heghann

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:50 am

      aik? kak padahal depa tu lebih kurang sama je kak. lagi mcd tu burger nya bertingkat².

       
  10. nizam.ariff

    19/12/2013 at 3:33 pm

    Daging ramly dah siap berempah dan tastier sebab bukan terjamin 100% daging…
    Daging mcD terasa macam makan getah anjal… tak caya, cuba makan daging burgernya tanpa sos dan roti.. tak sedap…
    Aku suka lagi Ramly…. dan juga harganya yang lebih seswai dgn poket..

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:53 am

      Sebab Ramly sudah ubah itu resepi daging kena dengan selera tempatan.

       
  11. juliet

    19/12/2013 at 3:46 pm

    ofis saya dekat sangat dengan kilang dan rumah dato ramli bege itu 😀

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:53 am

      oh ye ke? pernah buat lawatan ke sana?

       
  12. Dee

    19/12/2013 at 4:51 pm

    ramly burger mmg lagi sedap dan berbaloi dari burget mcd..hihihi..lamanya tak dtg sini..kt opis takleh buka wordpress..huhu..

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:54 am

      ala kesian nya dia.

       
  13. ZonAku

    19/12/2013 at 5:22 pm

    famili aku x mkn mcD unless mak aku request prosperity setahun sekali.

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:54 am

      each time nak CNY aku dah bajet nak prosperity. tapi bila smp waktu aku buat tak tahu aje.

       
  14. cinta

    19/12/2013 at 5:23 pm

    jom cari ramly. ehe..

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:55 am

      Ramly dah hilang. Meh cari ramai².

      Jap ini Ramly kat MU atau Ramly tepi jalan?

       
  15. meza

    19/12/2013 at 5:27 pm

    mcd tu akan jd pilihan setiap kali selepas pukul11 tgh mlm, lepas balik keje ke ape. kalau sebelum timing-timing camtu, berdesup ke bege bakar, berdepan je dgn mcd tempat aku tuh. lagi layan! dan lagi byk kolestrol! hahaha!

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 10:00 am

      tu lagi sedap kan? McD dulu kami selalu order delivery masa di asrama lepas jam 11 mlm. Selalu dapat extra air. best!

       
  16. junai75

    19/12/2013 at 6:04 pm

    Akak kalau nak gi McD tunggu lunch time atau dinner je dan ambik je yg 5.99 punya set… Dasar mak kedekut…ekekekee… Selalunya memenuhi permintaan anak2lah.

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:55 am

      Bukan kedekut tapi calculative.

       
  17. gadisBunga

    19/12/2013 at 8:33 pm

    saya dah lama kedekut dengan mekdi. dengan fast food lain sekali sekala belanja jugak la diri sendiri. tapi lepas calculate balik…rasanya boleh kaya jugakla dengan tak makan fast food ni. huhuhu~

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:50 am

      setuju. kita boleh kaya sebab tak makan franchise food.

       
  18. Cik Nur

    19/12/2013 at 11:21 pm

    Jauh lebih murah dan sedapkan..!!

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:51 am

      Haah. Puas!

       
  19. budak_shinchan

    20/12/2013 at 7:02 am

    ayam mekdi pedassss sgt #nanges
    big Mac banyak sgt susah nak abis #nanges
    sundae cekelet sedap sgt #nanges

    suka mekdi! #nanges

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:51 am

      Kita makan fries cicah sundae coklat. sedap!

       
  20. Yunus Badawi

    20/12/2013 at 3:06 pm

    Kami makan Otai burger aje …… huhu

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:52 am

      Tak pernah makan lagi.

       
  21. mp

    21/12/2013 at 12:17 pm

    akak jarang2 masuk mcd…anak2 kata tak puas makan…
    Lebih suka beli berger yg biasa2 jer….

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:52 am

      Burger biasa kena dengan tekak kita kak.

       
  22. nang

    21/12/2013 at 1:19 pm

    tak pernah makan MCD…kalau burger kedai jat jalan n KFC jer…hehehe
    nak lagi jimat, buat burger sendiri kat umah…confirm, puas hati 😀

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:43 am

      buat sendiri lagi best. satu set burger letak patty banyak². hahaha

       
  23. sara

    21/12/2013 at 5:41 pm

    branding McD..
    tu yg mahal.

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:40 am

      and also charges 6% tu.

       
  24. ellynadyra

    23/12/2013 at 10:35 pm

    Raya apa ni beb?

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:40 am

      Raya puasa yang baru lepas ni.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: