RSS

Tak adil!

04 Jan

Saya memang tak puas hati!

This particular customer of mine business stationery. Apa-apa keperluan pejabat saya ambil dari dia. Dia pun biasa ambil barang dari saya. Bila dah macam tu, payment biasanya kami akan kontra sahaja.

Setiap kali dia beli barang dari saya, saya akan beri term 2 minggu. Kebiasaan yang berlaku adalah payment dari dia mesti akan delay. Jangan harap la nak dapat on the dot on the due date tu. Mesti over punya. Itu pun dah penat saya call.

Lepas tu dari segi filing dia memang hancur! Kalau saya suruh keluarkan bil mesti dia akan buat baru. Yang lama dia misplaced. Each time!

Pasal payment lambat, saya okay. Saya faham. Business kan? So ada masa nya nak rolling pun susah. Lagi-lagi kalau payment lambat. Saya faham sangat. Dah biasa la tu.

Tapi…

 

 

Kenapa pulak bila turn saya, dia supply barang hari Selasa, by Sabtu dia dah sibuk tanya payment?

 

 

 

ADIL KE??!!

Advertisements
 
32 Comments

Posted by on 04/01/2014 in Categorized

 

32 responses to “Tak adil!

  1. daddyziyyad

    04/01/2014 at 6:45 pm

    Pulangkan lah paku buah keras pada dia..atau ambik cermin besar, suruh dia tgk cermin tu.

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:22 am

      Itu cadang nya, nak bayar lambat. Selambat yang boleh atau sehingga dia call. Oh dia sudah call walaupun baru berapa hari.

       
  2. nizam.ariff

    04/01/2014 at 7:46 pm

    Dia nak rolling cepat2 tu…hehe

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:22 am

      Dia tak de duit tu.

       
  3. Meza PrettyRain

    04/01/2014 at 9:01 pm

    tu cari pasal namanya~~~

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:23 am

      buat aku naik angin je za.

       
  4. alis

    04/01/2014 at 9:03 pm

    kalau ikot hati syaithonnirrajim aku.. aku balas je apa dia buat. keke.

    kadang manusia ni.. gitulah.

    biar dia buat kita. takpe.

    bila kita buat dia. merempan.

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:17 am

      jangan kau ikut alis syaitan dalam diri itu. nanti dia makin bermaharaja lela pula.

      nanti akak buat dia, dia buat akak balik. so pi mai pi mai tak habis sampai kapan.

       
  5. ewanthology

    04/01/2014 at 10:05 pm

    bagi dia rasa….

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:23 am

      kali ni belum lagi, next time la.

       
  6. Henrietta Jose

    04/01/2014 at 11:10 pm

    Sabar yea dik…

    Pss…yeyyy dh ada url umah nie….xyah oergi umah lamer dah,..

    Psss….haah la….lgsg xpikir sal ngn bakut ngn plastik…thanks tata…nnti kita cover ngn pastik…

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:18 am

      Yayy tahniah akak dah jumpa URL rumah ni.

      Okay, welcome. šŸ™‚

       
  7. FAIRUS MAMAT

    05/01/2014 at 1:26 am

    AWAK CUBA TIRU MACAM DIA.. TELEFON MINTA PAYMENT.. JANGAN SEKALI, TAPI BERKALI-KALI..

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:21 am

      Itu la yang saya buat.

       
  8. chot

    05/01/2014 at 10:15 am

    dia xde duit la kot.. tggu duit rolling lain baru bayar..kamu, dan nk cpt2 kamu bayar sbb nk rolling duit org lain..gitu

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:19 am

      gitu la chot. tapi kalau dia bertimbang rasa aku pun tak kisah sgt la.

       
  9. nang

    05/01/2014 at 12:35 pm

    erm, susah nak deal dengan orang camtu…geram pun geram dengan orang macam ni, sebab tu la malas nak deal or nak ignore kalau species macam ni

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:21 am

      Deal dengan dia sebab fikir samaĀ² kaum, jadi tolong la samaĀ² kaum kan? Tapi tolong sebelah pihak aje.

       
  10. murni alfathunnisa

    05/01/2014 at 7:00 pm

    memang tak adil. gayanya dia berkerja macam tak ada sistem je. cuba buat perkara yg sama kat dia..tengok apa pulak respon dia.

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:20 am

      Ni baru nak buat la ni. Saja je nak delay payment bagi dia, tapi dia dah call dulu.

       
  11. T3PCute

    06/01/2014 at 9:19 am

    sis ko buat2 lupa jelah ahaks..
    kalau akak sound je direct.. pasal payment dia..

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 10:19 am

      Kak, saya memangnak buatĀ² lupa la tu. TupĀ² dia dah call dulu. Hahaha.

       
  12. kesoma

    06/01/2014 at 11:08 am

    cakap je kejap.. orang selalu macam tu tau.. lagi satu, bila time dia bayar lambat tu.. ko pulak call dia mintak bayaran.. maybe sebab ko buat senyap tunggu dia bayar..so dia pun buat buat lupa..

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 11:58 am

      Dalam setiap bil aku dah inform due date nya bila, tapi depa jenis buat tak tahu. Nak harap aku call dan remind. Memang bosan.

       
  13. Kak Zakie Purvit

    06/01/2014 at 11:19 am

    Kalau kakak tak suka guna sistem contra. Kalau ada terms pun by the day reach you have to settle. Kalau tak memang pedihlah telinga kena call selalu. Tak apa kita bayar bila kita purchase. The same applied to them. Baru adil…

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 12:03 pm

      Saya pun memang tak suka sebenarnya sistem ni, tapi terpaksa sebab depa pun lambat sangat bayar. Dalam akaun terpaksa saya buat tranksaksi macam biasa. Assume depa paid fully cash and at the same time saya paid them also.

       
  14. arisha hoon

    06/01/2014 at 11:40 am

    tata, dunia mmg camtu..sabor yak..

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 12:03 pm

      Sabo kak. Tu yang masih deal dengan depa.

       
  15. ZonAku

    06/01/2014 at 12:03 pm

    everytime dia perlu buat bayaran, ko ingatkan siap2….. kali ni jangan misplace. or, sehari sebelum dia due, ko email or fax kat dia full info, esok srh bayar… dah sistem filing dia hancur, ko prepare extra utnuk dia.. insyaallah lama2 dia akan berubah

     
    • t.a.t.a

      06/01/2014 at 12:05 pm

      Tak de berubah zona. itu la yang aku buatkan untuk depa. Depa pun harap aku pulak yang simpan rekod purchasing diorg. Dibuatnya aku jahat letak yang bukanĀ², kan ke naya jadi nya?

      Aku siap bagi ceramah lagi cakap dalam Islam dan dalam akaun pun ada dicakap setiap transaksi kena dicatatkan untuk rekod. Alaa. Itu kan basic things in business, takkan tak reti?

       
  16. Aziela

    06/01/2014 at 12:10 pm

    Kalau akak, dah banyak kali jadi, dah warning, dah macam2, ambik short cut dik. Jangan susa2. Cari jer supplier lain….hehehehhe. Dia tak nak beringat kan? Dah cukup2lah spoon feed orang dik….

     
  17. elly

    07/01/2014 at 2:58 pm

    senang aje kalau aku jadi ko!
    aku buat balik cam dia buat ko
    akakkakakakakkakakak
    cari la supplier len, kalau dah segalanya ke laut, apa susah!
    lagi satu, kalau org lambat bayar, hari2 aku akan call wakkakakakakkakakak
    dulik apa aku, duit aku kan!
    kang apa2 aku gak kena tiau ngan boss, dulik apa aku!
    ada aku kesah?

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: