RSS

Tekanan darah rendah tinggi.

08 Jan

Semalam, masuk-masuk pejabat aje bos terus tanya saya. Ada penyakit tekanan darah rendah tak?

Saya jawab tak. Saya spesies tak de darah. 🙂

Saya hairan la bos dok tanya pasal tu. Dia pun cerita.

Bos pergi Speedmart 99. Masa di kaunter nak buat pembayaran, depan bos ada seorang customer lain. Cashier habis kira jumlah semua RM7. Customer depan tu pun keluarkan duit RM50 sekeping, RM1 x3. Duit seringgit tu berlipat-lipat. So dia pun took time la betulkan dulu duit berlipat-lipat tu. Belek-belek bagi susun sama kepala dengan ekor.

Cashier dengan bos dah dok menunggu ni. Dah habis betulkan duit tu customer tadi terus hulurkan RM50 bagi kat cashier tu. Huh! Sabar aje la.

Bos dah habis bayar semua ambil barang nak keluar, customer tadi masih belum siap masukkan duit baki dia ke dalam wallet. Bos cakap itu kategori orang tekanan darah rendah. Dia kurang alert dengan persekitaran dia.

Lepas keluar 99 bos terus balik office. Nak masuk kotak parking, ada pulak satu motor tu terlebih kawasan masuk dalam kotak untuk kereta. So bos pun keluar kereta, alihkan sikit motor tu. Elok aje bos siap alih motor, ada satu kereta terus meluru masuk.

Dengan selamba bos cakap, “Kak, pergi parking sana. Saya nak masuk sini.”

“Oh ya ke?”

So kereta tu pun keluar balik.

Bos cakap kes kedua tu pun sama juga. Jenis tekanan darah rendah. Kita kena ingatkan dan beritahu mereka hal sekeliling.

 

Orang yang jenis tekanan darah rendah biasanya jenis yang tak alert pada sekeliling. Pendiam aje. Macam lambat bergerak aje. Tak aktif.

Orang yang jenis tekanan darah tinggi pulak asyik nak marah aje. Darah tu asyik mendidih aje. Haa yang ini lagi bahaya. Hahaha.

 

Elleh bos. Sebenarnya masa kes kedua tu darah bos yang dah naik kan?

Haah.

Hahahahaha.

 

p.s. Tak tahu la betul atau tidak teori tu. Ia nya dari pandangan mata dan pengalaman seorang lelaki yang bukan ahli perubatan.

 

Advertisements
 
61 Comments

Posted by on 08/01/2014 in Categorized

 

61 responses to “Tekanan darah rendah tinggi.

  1. Aisyah

    08/01/2014 at 9:57 am

    tata..hee…

    yong jenis darah amfibia..2 alam..hee

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 10:25 am

      Kak Yong, alam siang dengan alam gelap malam eh? Hahaha.

       
      • Aisyah

        08/01/2014 at 11:12 am

        dak ehh…kekadang kategori rendah..kekadang kategori tinggi..muahehe

         
  2. T3PCute

    08/01/2014 at 10:12 am

    hehehehe.. rasanya dedua kes dia naik darah… cuma cool jek kot sebab tuh ckp org tekanan darah rendah..

    kawan baik akak dedua jenis cepat marah2.. sorg mmg ada penyakit tiroid salah satu symptom cepat marah.. sorg memang jenis emosi sikit.. akak tgk keadaan.. kalau kena time mood xok memang angin jek.. 🙂

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 10:30 am

      Memang kak. Dia jenis yang naik darah ke turun darah ke, orang tak tahu. Sebab dia jenis yang cool. Senyum aje. Nak tengok dia marah, hmm so far saya tak pernah lagi la tengok dia betul² marah. Paling teruk pernah tengok muka dia kecewa. Itu aje.

      Susah orang macam kawan akak tu. Unpredictable mood nya.

       
  3. nizam.ariff

    08/01/2014 at 10:18 am

    Aku jenis darah rendah…aku tak alert ke?
    Ohhh.. barulah aku sedar yang aku ni jenis menyusahkan orang sekeliling.

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 10:26 am

      Aku tak tahu la betul ke tidak telahan bos aku tu. Kau tak yah ambil pusing la Zam.

       
      • nizam.ariff

        08/01/2014 at 3:35 pm

        takpe…aku berazam 2014 ni untuk jadi anti-social tahap tegar…

         
  4. Meza PrettyRain

    08/01/2014 at 10:51 am

    aku pernah dengar jugak teori tu. so far yg tekanan darah tinggi sgt tepat. hehee

    bila orang ada tekanan darah tinggi, bertemu dgn orang ada tekanan darah rendah, memang keadaan jadi tegang la kn. tp klau btul teori psl org TDR tu, memang lantakla org TDT tu. kah3!

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:05 pm

      Za, kalau betul la teori tu, bila keadaan tegang mesti org TDT tu yang banyak bengang kan? Yang TDR tu buat bodo aje. Hahaha.

       
  5. daddyziyyad

    08/01/2014 at 11:05 am

    Yg kereta meluru masuk tu, bukan penyakit tekanan dsrah rendah…tapi penyakit akal letak rendah kat lutut

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:06 pm

      Setuju, sangat setuju.

       
      • ZonAku

        08/01/2014 at 3:37 pm

        setuju gila ngan DZ…… tpi betul cool la boss ko.. kalau aku…. samada aku buat amukan drakulat or aku duduk n nanges… sebab x puas hati!

         
  6. budak_shinchan

    08/01/2014 at 11:08 am

    bukan kalo tekanan darah rendah ni rasa nk pitam je ker.. shin kalo ngantok time keje.. asyik mata ni nak katop je ntah ntah tekanan darah rendah kot

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:21 pm

      itu pun salah satu simptom nya. kalau ngantuk yang kita tahu sebab oksigen kurang dalam otak. sebab tu kita menguap.

       
  7. Dr Singa

    08/01/2014 at 11:32 am

    yang pertama tu..
    macam Obsessive Compulsive je..
    [ macam saya .. ]

    yang ke2 tu..
    mengong!

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:24 pm

      Mengong. Betul. Hahaha.

      Is obsessive compulsive hampir sama dengan perfectionist?

       
  8. gadisBunga

    08/01/2014 at 11:32 am

    oh. kalau maca,m tu kebanyakan waktunya saya ni takde darah la ek? atau darah semua pegi ke pipi kot.

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:25 pm

      Besau nya pipi kau, semua darah pi sana. Hahaha.

       
  9. Seorang Blogger

    08/01/2014 at 12:09 pm

    saya darah tinggi!
    asekkkk hanginn je satu badan
    ha ha ha ha

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:26 pm

      Seriyes kau kak?

       
  10. 4feet8

    08/01/2014 at 12:13 pm

    bos kau pergi tanya ke 2-2 org atau terus buat kesimpulan mcmtu..? ke assume saja dorg darah rendah?

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:27 pm

      Bos aku buat assumption sendiri aje. Dia byk perhati orang.

       
  11. hazminhamudin

    08/01/2014 at 12:31 pm

    Haha. Sebenarnya bos tu yang tengah naik darah dengan kedua-dua keadaan tu. Tu dia cakap dua orang tu darah rendah.

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:27 pm

      Tu la pasal. Aku agak yang sama la tu. Heheh.

       
  12. Aisyah

    08/01/2014 at 12:51 pm

    tata, akak tukor address blog to aisyah.rafaei@blogspot.com

     
  13. kesoma

    08/01/2014 at 1:02 pm

    haha.. tapi husband saya pun suka lipat dan susun elok elok duit kertas.. hmm

    mungkin saya yg naik darah bila tengok dia buat gitu..hahaha

     
    • kesoma

      08/01/2014 at 1:02 pm

      bongok..kejap aku..kejap saya..pengsannn..hahaha

       
      • t.a.t.a

        08/01/2014 at 2:33 pm

        rai, itu simptom darah jugak kot. hahahaha

         
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:29 pm

      rai, kiranya kau ni darah tinggi eh? hahaha

       
  14. cinta

    08/01/2014 at 1:29 pm

    camane klau ada org yg mcm kes no. 1 tu, tp jenis yg cepat angin. itu darah turun naik ke. cer tanya bos kau.

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:31 pm

      nanti ada masa aku tanya. tapi biasa nya dia tu dah cepat lupa. lelaki kan. benda tak penting dia tak ingat.

       
  15. kniedaz

    08/01/2014 at 1:51 pm

    Aku kadang tak alert, kadang cepat marah…abistu, takkan aku ni ada dua-dua tekanan kot?

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:31 pm

      Hahahaha. aku tak tahu nak jawab.

       
  16. ishy77

    08/01/2014 at 1:58 pm

    sy jenis darah pemalu.

    Hahahahahah

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:31 pm

      Woit. itu darah aku la wei. sibuk je dia ni.

       
      • ishy77

        08/01/2014 at 2:39 pm

        Oh. Eh? Kita kongsi darah kot.haha

         
  17. Kak Zakie Purvit

    08/01/2014 at 2:27 pm

    Buat kakak ketawa sendiri bila baca ini. Ingatkan penyakit betul-betul penyakit tadi. Tapi ini penyakit sebab sifat keperibadian diri seseorang..

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:32 pm

      hahaha. seronok bila tahu entry kita ni boleh buat orang ketawa.

       
  18. Aziela

    08/01/2014 at 2:32 pm

    Macam tu ekk? Tak pernah dengar la pulak…. Tapi so far orang tekanan darah rendah yang akak jumpa, tak macam tu pulak…

     
    • t.a.t.a

      08/01/2014 at 2:32 pm

      Tak boleh pakai kak assumption tu. Entah betul ntah tidak. Main bantai aje bos saya tu. Hahahah.

       
  19. ZonAku

    08/01/2014 at 3:41 pm

    hahaaha.. aku darah bangsawan!

    sekali lagi, bos ko mmg sangat hebat sebab dia blh control marah dia n sanggup melayan ngan org y macam tu….. tu agaknya dia harap ko x buat perangai orang darah rendah la tu

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:44 am

      darah bangsawan? alamak. ampun patik tuan ku.

       
  20. nang

    09/01/2014 at 9:44 am

    hahaha, bos dah naik darah ye ? hahaha, jangan selalu bos, nanti kan senang dapat darah tinggi…:P

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:45 am

      seroja, bos gue cool je selalu.

       
  21. Dr Singa

    09/01/2014 at 12:41 pm

    ninng noongg niingg noonggg
    dak elly nak bagi kau satu kotak besarrrrr!!

    [ nada jeles nih ..]

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:45 am

      hahaha. itu kotak buku saya beli dari dia la kak.

       
  22. JunAina

    09/01/2014 at 1:05 pm

    Akak tak de darah rendah ke darah tinggi ke tapiii…selalu naik darah…ahahha…

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:43 am

      Itu semua orang pun ada kak. Hahaha

       
  23. Aisyah

    09/01/2014 at 1:18 pm

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:43 am

      Dah check-in pun kak. Hehe.

       
  24. McK

    09/01/2014 at 6:02 pm

    ish…makcik selalu blood pressure rendah..tapi kalut kiri kanan…kira alert tak mcm tu…….ada jugak masa blood go upstairs……

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:44 am

      Makcik, once your blood went upstairs, hopefully they will know their way downstairs ya. Hehehe.

       
  25. mamakhairins

    09/01/2014 at 8:48 pm

    assalamualaikum. saya budak baru belajar. boleh ajar saya guna wordpress? tq

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:41 am

      Waalaikumsalam. Saya tak reti nak ajar orang. Saya memang dari dulu guna wp. Itu pun main tarah aje terus. Tapi WP takde nuffnang tau. So kalau nak cari extra income sambil berblog baik guna blogspot.

       
  26. FAIRUS MAMAT

    10/01/2014 at 1:37 am

    BAIK PUNYA TEORI.. KALAU MACAM TU MUNGKIN DUA-DUA SAYA ADE.. 🙂

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:42 am

      Kau jangan percaya sangat teori ni. Aku pun tak tahu betul ke tidak.

       
  27. tiha

    10/01/2014 at 8:07 am

    tetiba speedmart jadi slowmart..
    bagus juga teori ni..
    maybe x cukup darah dalam otakvgamaknyer

     
    • t.a.t.a

      10/01/2014 at 9:42 am

      Mungkin jugak kak. Kurang oksigen dalam otak.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: