RSS

Aku. Saya.

20 Jan

Budak Gundut kat rumah tu memang membahasakan diri dia ‘abang’. Saya beritahu dia bila di sekolah jangan cakap abang, cakap ‘saya.’

Okay dia faham.

 

Gambar masa rambut dia masih panj

Gambar masa rambut dia masih panjang. Saya suka tengok dia masa rambut gaya ini.

 

Kami di rumah pun jarang menggunakan ‘aku’ kalau bercakap dengan kehadiran dia. Tapi bila sekali sekala terlepas dan dia dengar, dia akan tegur kami pula. Kami pun no hal la.

 

Tapi.

 

Ada satu masalah.

 

Semalam ada orang datang jumpa nenek. Berborak dalam bahasa Jawa. Banyak la ‘aku’ yang keluar. Dia dengar! Apa lagi..

 

 

 

“Eh, jangan cakap aku lah! Cakap sa. ya.”

 

 

 

 

Kwang kwang kwang.

 

 

Saya lupa nak ajar dia supaya jangan menyampuk bila orang tua bercakap.

 

 

Adoiii!!!

Advertisements
 
54 Comments

Posted by on 20/01/2014 in Categorized

 

54 responses to “Aku. Saya.

  1. chot

    20/01/2014 at 1:56 pm

    yeayy..akhirnya..ada entry baru.
    dan..entry pasal gundut DAN ada gambar gundut dengan rambut rowwkk(aku suka jgk dia dgn rambut pnjang begini).
    Tq cikta

     
    • t.a.t.a

      20/01/2014 at 2:02 pm

      Hahaha. Welcome Sis Chot. πŸ™‚

       
  2. ZonAku

    20/01/2014 at 2:02 pm

    hahahaha.. tok guru ajar x habis… kesian dia…

     
    • t.a.t.a

      20/01/2014 at 2:25 pm

      Hahahaha. Tok guru terlupa deh.

       
  3. tiha

    20/01/2014 at 2:34 pm

    bagus budak ni menurut kata, tak macam tata..miahahah πŸ˜€

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:42 pm

      Aik? Orang pulak kena?

      Hahahah.

       
  4. budak_shinchan

    20/01/2014 at 2:48 pm

    dulu masa shib kekecik.. kalo org tua bebual.. budak budak x leh dok dekat apatah lg nk nyampoh.. mak besokan mata je dah seram sejuk huhu

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:44 pm

      Automatik kena duduk jauh. Jangan jengah kepala pun. Duduk diam aje.

       
  5. kesoma

    20/01/2014 at 3:02 pm

    hahaha.. bebudak sekarang petah dan berani betul kan..aku dulu masa kecik, ayah jeling sikit dah kecut perut.. wakaka

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:43 pm

      Terus tunduk. Kepala tu rasa kalau boleh cecah lantai, nak cecah kan? Hahaha.

       
  6. kakcik

    20/01/2014 at 3:17 pm

    Budak Gundut yang comel. πŸ™‚

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:45 pm

      Tiba kepala angin dia kak, hilang comel dah.

       
  7. tasekM

    20/01/2014 at 3:31 pm

    kah2.
    budak2 adalah jujur.

    bg org jawa… aku tu biasa je kan… cakap dgn mak pun aku…

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:48 pm

      Haah. Biasa dah tu. Kalau nak lebih sopan lagi guna ‘Nyong’.

       
  8. FAIRUS MAMAT

    20/01/2014 at 3:39 pm

    BUDAK GUNDUT KALAU TUMBUK RAKAN SEBAYA DIA, MAHU BENGKAK PIPI DIBUATNYA.. πŸ™‚

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:49 pm

      Setakat hari ini bukan dia yang tumbuk kawan. Semalam kat sekolah kawan sepak belakang dia. Nanges dia.

       
      • FAIRUS MAMAT

        21/01/2014 at 4:26 pm

        KESIAN DIA.. MASUKKAN KE KELAS TEAKWANDO.. πŸ™‚

         
  9. 4feet8

    20/01/2014 at 3:39 pm

    kat rumah kami mmg takde lansung perkataan ‘aku’ dari kecil hingga sekarang. kitorg bahasakan diri masing2 dgn nama dan pangkat. contohnya, kak ila, kak jiha. bang lan. mcmtu..

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:50 pm

      Bila dah ada budak kecil dalam rumah tu baru la kami tukar ke lain. Kalau dulu memang selalu aku kau aje.

       
  10. sara

    20/01/2014 at 4:00 pm

    budat gundut ni hensem dalam brutal.

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:50 pm

      Kalau dia tengah brutal memang tak terlayan.

       
  11. daddyziyyad

    20/01/2014 at 5:33 pm

    hahahaha…
    Habis tu nenek cakap apa kat budak Gundut?

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:51 pm

      Nenek pun terdiam. Tak sangka dia berani cakap macam tu pada orang lain.

       
  12. JunAina

    20/01/2014 at 5:55 pm

    Ahahaaaa…habis la dia ajar kawan neneknya tu…

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:53 pm

      Hahaha. Terdiam jugak la memasing.

       
  13. Cik Nur

    20/01/2014 at 10:11 pm

    heeee…betullah ape yg dia ckp tu.. πŸ™‚

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:53 pm

      Hahaha. Betul la tu.

       
  14. tips

    21/01/2014 at 7:26 am

    nanang yang montel!
    πŸ™‚

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:54 pm

      nanang? apa itu?

       
  15. Aziela

    21/01/2014 at 9:11 am

    Gigih juga nak menukar percakapan diri sendiri bila dia ada kan…

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:55 pm

      Kadang tu tersasul jugak la.

       
  16. Henrietta Jose

    21/01/2014 at 9:30 am

    Hehehe….itu la…kan dah kna tegur dgn budak gundut…hehehe….

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:57 pm

      Tengah rancak borak. Tak perasan pulak budak tu boleh dengar.

       
  17. T3PCute

    21/01/2014 at 10:20 am

    hahaha.. bab yang itu memang kena remind.. jgn menyampuk masa org tua sembang… masa akak kecik2 dulu.. kalau arwah ayah akak nyembang ngan arwah nenek/tok.. atau ada org tua dtg.. (diorg sembng dlm bhsa banjar) awal2 kitaorg dah kena halau.. takleh duk dekat2 situ hehehe.. selalu kitorg lari p duk jejauh πŸ˜‰

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:41 pm

      Nak berdiri dekat pun takut. Nak lalu depan pun takut. Segala nya takut. Kan kak?

       
  18. Kak Zakie Purvit

    21/01/2014 at 11:21 am

    Adik gundut.. auntie geramlah tengok awak.
    Kalau nak tahu “Aku” adalah gantinama special buat bangsa jawa. Macam kita berdoa pada Allah juga guna gantinama aku juga…

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:40 pm

      Akak perasan tak? Bila kita ber ‘aku’ dalam perbualan nampak macam kasar. Tapi bila berdoa, ‘aku’ tu nampak merendah diri kan?

       
  19. Dr Singa

    21/01/2014 at 11:37 am

    sibb dia tak bahasakan diri dia’ abang saya’

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:39 pm

      hahahaha. sampai dua sekali.

       
  20. alis

    21/01/2014 at 11:52 am

    aku bukan jawa maka my 1st time “aku” berlaku when i was nearly 12.

    tu pon makji dengar tak sengaja n terus kena marah.

    sbb auto sebut SAYA bila lama sgt dok dlm skola cina. awal2 dlu sebut aku tersasul sebut paku. boley?

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:39 pm

      paku? paku pun boleh la alis. asal ada bunyi kan? haha.

       
  21. sudipvssenduk

    21/01/2014 at 1:16 pm

    kecik-kecik dulu, kalau cakap aku aku.. nanti jadi hantu paku… hahaha

     
    • t.a.t.a

      21/01/2014 at 1:38 pm

      kak. kalau saya pulak cakap aku aku nanti jadi kaku. hahaha. ntah apa apa ntah.

       
  22. sylarius

    21/01/2014 at 2:40 pm

    Kalau dulu kat tempat saya, budak-budak bahasakan diri dengan perkataan ‘kita’. Macam lawak je time cikgu BM tegur dalam kelas.

     
    • t.a.t.a

      22/01/2014 at 2:04 pm

      macam mengada-ngada pulak kita tu kan? hahah.

       
  23. akubudakkkb

    21/01/2014 at 3:56 pm

    teman

     
    • t.a.t.a

      22/01/2014 at 2:03 pm

      x faham.

       
  24. kniedaz

    21/01/2014 at 5:36 pm

    hahahaha…orang jawa memang suka cakap aku kau kan..aku dah biasa cakap camtu, mai penang bila aku cakap aku kau, depa ingat aku nak gaduh..hahaha..kasar katanya..

     
    • t.a.t.a

      22/01/2014 at 2:03 pm

      Perlis pulak kakak ipar aku cakap sebenarnya hang ni diguna pakai untuk orang yang kita dah kenal rapat aje kan? Aku bantai aje. Kadang tu sesuka hati aje nak guna hang.

       
  25. Seorang Blogger

    21/01/2014 at 8:47 pm

    kitorang ada kawan yang kitorang sume panggil “abang” sebab keluarganya bahasakan dia “abang”

    suka tgk muka rock Abang Gundut tu

     
    • t.a.t.a

      22/01/2014 at 2:00 pm

      Teknisen saya pun kami panggil abang sebab family dia panggil abang. Kat kampung pulak ada sorg jiran tu memang melekat nama abang kat dia. Sebut je abang semua orang tahu dia la tu abang.

       
  26. azieazah

    21/01/2014 at 8:55 pm

    Dah nama pun budak. Semua benda dia nak tau dia dengar dan ikut. Ada ketika boleh diterima ada ketika memang nak kena pantau…
    Mytoklaki ajar bebudak ni guna nama sendiri bila bercakap dgn kami and among them.

     
    • t.a.t.a

      22/01/2014 at 2:01 pm

      First time saya bahasakan diri dengan nama, well rasa janggal sangat. Hahaha.

       
  27. gadisBunga

    22/01/2014 at 10:08 pm

    kehkehkeh.

    dulu ada member singh ni…dia punya stail cakap main aku aku dengan cikgu. sekolah rendah tuh. tapi cikgu tak marah pun. agaknya dia besor kat indon kot dulu. hihihi~

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: