RSS

Dilema tak?

28 Jan

Perbandingan harga 1 ream kertas Double AA:

 

Stationery Hasri: RM 12.50

Stationery Wong: RM 10.50

 

Setiap kali purchasing biasa nya paling minima adalah 4 kotak bersamaan 20 reams. Kalau beza satu ream adalah RM 2.00, untuk 20 reams sudah RM 40.00

Itu baru 4 kotak. Macam mana pulak kalau 6 atau 10 kotak?

 

Jadi saya dilema nak pergi stationery Hasri atau stationery Wong.

 

 

Kalau korang macam mana pulak?

 

Advertisements
 
42 Comments

Posted by on 28/01/2014 in Categorized

 

42 responses to “Dilema tak?

  1. Petak Bunga

    28/01/2014 at 12:41 pm

    pergi kedai wong..wong akan bagi murah gila2..sampai hasri bankrup.
    lepas hasri bangkrap, wong akan naikkan harga gila2.. so lepas tu cari kedai lain pulak kalau nak murah.

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 12:44 pm

      kalau itu pulak dinamakan marketing strategy tu. kita pengguna ni jadi macam mentimun pulak. tergolek sana sini.

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        28/01/2014 at 3:36 pm

        beli je lah kat hasri

        kita tolong peniaga bumiputra

         
      • t.a.t.a

        29/01/2014 at 10:55 am

        kena fikir juga kesan kepada kewangan syarikat kak.

         
  2. ziyyad zayyan

    28/01/2014 at 12:47 pm

    Saya pergi Wong.
    Period.

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 12:48 pm

      wong 2
      hasri 0

       
  3. Dr Singa

    28/01/2014 at 12:51 pm

    first taim nengok avatar ziyyad zayyan tu..

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 1:40 pm

      avatar baru. nama pun nama baru.

       
  4. Dr Singa

    28/01/2014 at 12:53 pm

    er..
    bincang dengan hasri..
    mintak turun lagi..

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 1:40 pm

      good idea!

       
  5. koel ct

    28/01/2014 at 1:17 pm

    wong.

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 1:42 pm

      3 votes for wong.

       
  6. ishy77

    28/01/2014 at 1:42 pm

    wong

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 1:43 pm

      4 votes for wong.

       
  7. Alis Mysara

    28/01/2014 at 1:54 pm

    hasri.

    sbb dia bayo zakat dengan lebihan tersebut. sampai mati kita terima pahala zakat dia. imajin berapa jauh pahala zakat tuh mengalir. tu baru zakat, kalau dia sedekah? haaaa…

    *kalau dia tak bayo tuh dia ngan tuhan. husnuzon-dia bayo.

    aku pilih pahala tak nampak and tanpa sedar sebab sedar diri, pahala aku sndiri sket giler! T.T

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 2:07 pm

      kau betul² ikhlas tak membeli dari Hasri?

       
  8. Nizam.Ariff Ariffin

    28/01/2014 at 2:11 pm

    Suruh hasri ikut harga wong…
    Beli 1 kotak dari hasri, 3 kotak dari wong…
    Hasri beli kertas pun dari wong..

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 2:14 pm

      Aku agak pun macam tu jugak. Hasri ambil dari Wong.

       
  9. Shamsiah Abdul Rahman

    28/01/2014 at 2:11 pm

    Try nego ngan Hasri dulu.
    Kut tak dapat.. kena p ngan Wong la.

    Tapi nak citer la.. dulu K.Sham kenal satu kwn ni.
    Dia slalu ambik brg dr supplier ni (tho mahal) tp hujung bln supplier tu akan bg angpow. 3 tahun kenal dia.. maka setiap bulan utk 3 tahun tu la supplier tu akan bg dia angpow. BAGUS KAN???

     
    • t.a.t.a

      28/01/2014 at 2:15 pm

      Good idea akak.

      Wah bagus nya. Kami just terima hamper dengan limau aje. hehehe.

       
  10. Zakie Purvit

    28/01/2014 at 2:28 pm

    Sebagai purchaser mesti kena cari yg murah utk sykt tak boleh nak kata apa.
    Kalau sykt kakak ni tak ada compromi memang ke Wonglah jawabnya… sedih.
    Tapi utk guna sendiri (kat rumah) kakak beli ke Hasri.. seboleh mungkin

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:39 am

      Dalam hal macam ni memang kena fikir untuk 2 pihak. As a company dan juga as a Muslim.

       
  11. blearyeyes

    28/01/2014 at 2:28 pm

    dlm islam kita disuruh beli sesama islam..
    tp org islam ada yg cekik darah..
    apa yg perlu buat…nego dulu ngn si hasri tu..
    kalo dia x bagi….
    makanye…
    jadi rezeki wong lah

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:40 am

      Betul tu. Susah kalau ada yang ambil kesempatan macam tu. Kita pengguna yang jadi tersepit.

       
  12. Wan Ahmad Izudean

    28/01/2014 at 2:51 pm

    beli kat kilang banyak-banyak terus..hehe

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:43 am

      Modal tak cukup. Hehehe.

       
  13. cikpuanlawa

    28/01/2014 at 3:43 pm

    boleh kautim lagi tak dgn budak hasri tu…. kot2 dapat best price…..

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:52 am

      boleh. dah kautim pun. dapat.

       
  14. aiza mia

    28/01/2014 at 4:24 pm

    Tak boleh kurang lagi ke harga tu En. Hasri..?
    kalau boleh saya taknak beli dengan En. Wong tu..

     
  15. Aku Comel

    28/01/2014 at 5:14 pm

    T.a.t.a

    Kalau kerajaan ye policy kena cari yang harga murah.. tapi kalau boleh deal ngan Hasri.. lg bagus

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:33 am

      Anne. Policy tu aku tahu. Pastu kena jugak cari at least 3 quotation kan?

       
  16. Tihara_HT (@TiharaSM)

    28/01/2014 at 8:47 pm

    apesei la wedpres ko tetiba takleh connect dgn blogger hakak..

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:34 am

      Akak u-turn eh?

       
  17. Dee Kuntum

    28/01/2014 at 11:06 pm

    saya akan pilih yg paling murah tapi kalau saya nak bantu bangsa saya, saya akan minta harga sama mcm yg wong offer..tp yg paling utama, sapa yg bagi service terbaiklah..pasti itu yg jd pilihan saya…hehe..

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:53 am

      Betul tu Dee. Aspek penghantaran, term payment semua kena ambil kisah.

       
  18. Yusnirafiza Yusof

    29/01/2014 at 7:31 am

    sama cam nizam. mintak hasri bagi harga mcm wong.

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:54 am

      Dah minta, Hasri tak bagi harga yang sama, tapi dapat pengurangan. Alhamdulillah.

       
  19. Rai Ourkizuna

    29/01/2014 at 8:58 am

    saya pilih yang murah.. tak kira bangsa..

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 10:54 am

      5 votes for Wong.

       
  20. cik kakiketawe

    08/02/2014 at 1:06 pm

    kalau sy..servey lagi tempat lain…if not the sy beli pd wog…
    bukan xnak membantu sesama islam satu bangsa dgn kita
    but tgoklah cara org kita berniaga…

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: