RSS

Obesity.

29 Jan

Ingat lagi pasal ni?

IMG_0900

Sabtu lepas pergi kenduri rumah moyang dia. Pakcik kahwin. Selamba badak bantai teh ais bercawan-cawan. End-up sakit tekak dan demam. Isnin pergi klinik.

Pergi klinik sebab demam, tapi dapat surat chenta lain la pulak dari doktor.

IMG

 

OBESITY hah kau!! 🙂

Treatment: EXERCISE!

 

Saya tak tahu nak comment apa pasal exercise tu. Bukan dia tak exercise, dia exercise! Over exercise pun. Tapi badan dia maintain bulat! Kalau mandi 6.30 pm, saya balik kerja jam 7.00 pm dia dah berpeluh sakan.

“Abang dah mandi belum ni?”

“Dah.”

“Apsal rupa macam belum mandi?”

Nanti ada suara yang menjawab, “Alaa macam tak faham perangai budak tu.”

 

Itu la dialog yang selalu diulang-sebut.

Pantang lepa sket, lari sana. Lari sini. Sepak bola. Main basikal. Lari-lari seorang diri. Bergusti. Wrestling. Kayuh stationary bike. Cakap je apa aktiviti yang keluarkan peluh dia tak buat? Hampir semua dia buat.

 

Nasib kau la bang, badan gundut macam tu. Tunggu je la appointment doktor next week. Apa tindakan selanjutnya.

 

Advertisements
 
40 Comments

Posted by on 29/01/2014 in Categorized

 

40 responses to “Obesity.

  1. The malay male Jr

    29/01/2014 at 10:47 am

    kena ubah diet pemakanan.

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 11:45 am

      Dia tak makan sayur. Budak kecil mana yang suka sayur kan?

       
  2. Aku Comel

    29/01/2014 at 11:05 am

    budak2 memang aktifkan.. teringat iklan puasa thn lepas dr tm.. psl budak gomok xmuat pki baju raya pastu kena diet masa raya ahaks 😉

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 11:38 am

      Aku tak tahu pun pasal iklan tu. Woh teruk nya aku. Tak tgk tv.

       
  3. Tihara_HT (@TiharaSM)

    29/01/2014 at 11:09 am

    rasanya dia taklah obes sangat kan

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 11:38 am

      Bagi saya dia ok. Pandangan orang lain-lain kak.

       
  4. kesoma

    29/01/2014 at 11:22 am

    maybe kena jaga sikit jenis makanan yang dimakan.. kurangkan junk food, fast food bagai tu..tapi bebudak mmg aktif kan.. anak aku makan banyak2 pun tak gemuk2.. orang kata aku tak bagi makan.. huff..

     
    • t.a.t.a

      29/01/2014 at 11:39 am

      Balik-balik yang dia makan nasi dengan susu. Junk food aku dah kurang kan. Fast food tak larat, tax tinggi. Hahaha.

      Kau lagi kesian. Tapi best la. Gene tulang kecil. Makan byk tapi tahap tu jugak saiz badan.

       
  5. juliezhareef

    29/01/2014 at 11:52 am

    dia makan apa? kalo exercise tapi jenis mknan yg dia amek tu tak betul susah jugak nak turun berat. paling kena elak ialah junkfood, tlg la jgn ajar dia mkn junkfood, dan maggi jugak, sekali sekala takpe lah, tp kalo berkala2…mmg bolat ler…

     
    • t.a.t.a

      30/01/2014 at 10:50 am

      bebudak dengan cikedis mmg tak leh nak pisahkan kan?

       
  6. koel ct

    29/01/2014 at 12:17 pm

    dah skolah nnti susut la berat badan tu.

     
    • t.a.t.a

      30/01/2014 at 10:51 am

      harapnya macam tu la. abang dia dulu pun badan macam dia. bila masuk asrama terus 6 pack gitu haa. hahah.

       
  7. Nizam.Ariff Ariffin

    29/01/2014 at 1:39 pm

    dah sunat ke blom dia tu?
    Dah sunat karang susut la badan tu..

     
    • Aziela Azila

      29/01/2014 at 2:57 pm

      Bukan ke kalau lepas sunat makin naik badan..? Anak I macam tu tau…lepas sunat…terus double size

       
    • t.a.t.a

      30/01/2014 at 10:52 am

      Zam, belum sunat.

      Kak Aziela, haah tau. Dulu abg dia pun lepas sunat badan naik. Camne tu?

       
  8. ziyyad zayyan

    29/01/2014 at 2:26 pm

    hahahaha..seriously sampai kena refer?
    takyah la..

    just control his appetite…bukan sekat dia makan..makan kerap, but in small quantity ( easier say than done…saya pun jenuh nak follow advise ni!)…:) and junkfood/fastfood is a major culprit…elakkan( kalau selalu makan)…otherwise, kids, are kids…mmg depa dah aktif dah

     
    • t.a.t.a

      30/01/2014 at 10:54 am

      I asked the same to my sis, takkan smp kena jumpa pakar? She said, tak pe untuk first ni pergi je la. lepas tu kalau 2nd time kena pergi lagi, tak yah la.

      makan in small qty pun saya aware jugak, tapi yup, senang cakap dari buat la. hahah.

       
  9. Ayue Sidik

    29/01/2014 at 2:43 pm

    susu meaning?
    susu lemak manis atau susu tepung dia?…
    obes ni berkaitan dengan gula atau karbo yg berrtukaaarrrrr (mcm otromen pulak) menjadi gula…
    air putih/masak/jarang minum tak?

     
    • t.a.t.a

      30/01/2014 at 10:48 am

      Susu tepung dia. Dugro. Dia mmg jarang minum air jarang, tapi kalau minum air bergula pun kami pastikan air tu tak manis sangat.

       
      • Ayue Sidik

        04/02/2014 at 10:14 am

        *bila baca balik*
        eh silap…susu PEKAT manis…lemak pulak…
        ohh yaaa…memang kene bg dia minum air jarang banyak tu…

         
  10. Aziela Azila

    29/01/2014 at 2:59 pm

    Anak akak pun obes. Exercise dah memang la…main bola everyday…cycling pun everyday…sampai berkilo-kilometer. Makan pun bukan junkfood and fast food. Nasi pun dia so and so jer. Tapi, genetically, memang dah jenis metabolisma rendah…nak buek camno kan…

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 10:05 am

      Kan kak kan? Genetically pun memainkan peranan. Kalau yang jenis keturunan kecil, makan la apa aje makanan yang ada, badan dia tetap kurus macam tu. Wah jeles tau kak.

       
  11. Shamsiah Abdul Rahman

    29/01/2014 at 5:10 pm

    TATA,
    Tak pandai nak nasihat sbb anak K.Sham no 2 pun mcm ni jugak.
    Cuma K.Sham extra perhati dgn benda yg dia mkn/minum.
    As long as dia in good health.. insya’Allah.. gradually badan tu akan menyusut.

    p/s;
    Yg no 1 dulu pun bam bam jugak.. ni dah bujang sendiri pandai jaga badan.

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 10:03 am

      Nephew saya lagi sorang, abang dia pun sama jugak kak. Masa sek ren mmg tak hensem la dengan rendah nya dgn chubby nya. Tapi bila dah duduk asrama, bujang, dah ada la sikit hensem. Tinggi, ada 6pack lagi. Hahaha.

       
  12. Bin Mamat

    29/01/2014 at 10:52 pm

    KENA BAWAK DIA MENAGAMLAKAN 10,000 LANGKAH SETIAP MINGGU..

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 9:46 am

      Setiap hari atau setiap minggu?

       
  13. Wan Ahmad Izudean

    30/01/2014 at 10:34 am

    kurangkan kalori (tapi kesian la kat budak2) huhu

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 9:50 am

      Dia tak suka sayur.

       
  14. Alis Mysara

    30/01/2014 at 11:10 am

    kalau diet kekanak n dewasa ni sama aku awal2 dah cadangkan dia buat diet atkins (atau separuh atkins je pon ok, versi derhaka)

    aku buat DA ni 3 minggu lost 7kg. bukan berpuluh2 kg lost laa kan tapi badan rasa sedap sket bila pkai baju lengan dah tak rasa terik sendat, and few other parts as well.

    not sure pasal diet kuruskan kanak2 ni. kesian pon ada kan. hurm harap ada solusi yang bagus kadar segera. sebab kadang tuh kesian ke deme nak buat apa, pakai apa semua ada sekatan bermusim (?)

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 9:50 am

      Rajin kau diet Lis. Aku tahu dah cara nak diet yang berkesan, cuma aku masih malas nak buat. Teruk kan? Hahaha.

       
  15. elly nadyra

    30/01/2014 at 12:39 pm

    ko tak join ke fisioterapi tu wei?

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 9:47 am

      nak jugak join.

       
  16. Petak Bunga

    30/01/2014 at 4:36 pm

    makanan skrg xleh lari dari jenis lemak, minyak
    bila dia besar sikit..dia malu..control nga sendiri berat dia..

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 9:49 am

      Bila orang panggil dia gemuk dia tak de perasaan pun. Mungkin dia tak tahu lagi yang gemuk itu ada orang anggap sebagai mengejek dan menghina.

       
  17. Anak Askar Pencen

    31/01/2014 at 3:59 pm

    Hehe. Obesity pun boleh jugak dapat MC dari doktor.

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 9:47 am

      Seriyes seh? Kalau macam tu mmg ramai la yang minta MC aje.

       
  18. Amanina

    31/01/2014 at 8:36 pm

    bru tau pasal ni.. nasib baik xobesity lg. bmi je xok lg. huhu

     
    • t.a.t.a

      01/02/2014 at 10:06 am

      Nina, badan kau tu aku tengok mmg kocik yo. Hahaha. Untung la.

       
  19. eita

    02/02/2014 at 8:40 pm

    terlebih makan kot…tu yang jadi tak seimbang dengan senaman dia..hehehhe

     
  20. cik kakiketawe

    08/02/2014 at 1:02 pm

    bukak tajuk obesity…sentap gua kak…hahahha
    suruh dia jaga kesihatan dan pemaknan aje…
    sometimes memang dah jenis body seseorg besar
    bukan sbb dia makan banyak..
    and sometimes org yg berbadan gemok dalamannya sihat
    tp yg kurus tu yg tinggi kolestrol…
    tp eloklah dr kecil biasakan dia dgn pemaknan yg sehat

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: