RSS

Tindih. Qursi.

11 Feb

Menjadi habit saya sebelum tidur akan tengok jam dulu. 1.08 am.

Dalam tidur yang amat lena itu saya tersedar. Badan saya terasa berat. Mata tak boleh bukak. Nak gerakkan badan pun tak boleh. Baru nak jerit, tapi dan dan itu juga leher jadi berat. Suara tak keluar. Tersekat di kerongkong.

Dalam hati terus mula baca Qursi.

Terfikir.

Tadi masa nak tidur aku tak baca ayat Qursi ke? Ingat balik apa yang saya buat. Lepas letak buku, mengiring tengok jam dan set alarm, terus tidur.

Ya la. Lupa baca Qursi la tu.

 

Habis bacaan pertama. Tiada perubahan berlaku.

Habis bacaan kedua, badan mula terasa ringan sikit, tapi suara masih tersekat. Dada masih senak. Telinga masih sebu.

Habis bacaan ketiga baru la semua kembali macam normal. Alhamdulillah.

Tengok jam 1.42 am.

 

Dulu masa di asrama memang selalu kena tindih, tapi kena tindih di rumah sendiri ini adalah kali pertama.

Kebiasaan permulaan tidur saya akan sama ada mengereng menghadap kiblat atau menelentang. Jarang sangat tidur membelakangkan kiblat.

Mengucap dan Qursi memang tak pernah tinggal.

 

Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.”

 

Tapi ada masanya memang terlupa juga kalau dah mengantuk sangat. Kalau dah terlupa, itu la akibatnya.

 

Korang pernah kena tindih?

 

Advertisements
 
50 Comments

Posted by on 11/02/2014 in Categorized

 

50 responses to “Tindih. Qursi.

  1. Tihara_HT (@TiharaSM)

    11/02/2014 at 10:05 am

    pernah jadi camtu dedulu tapi lepas
    amalkan baca surah al mulk lepas isya’
    alhamdulillah,
    selain dari kursi dan 3 kul..
    mudah-mudahan sentiasa dalam rahmat Allah

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:09 pm

      saya gelar kan al mulk surah kerajaan. baca mlm jumaat. kalau rajin baca setiap malam. bagus kan kak surah tu.

       
  2. Rai Ourkizuna

    11/02/2014 at 10:12 am

    tak pernah kena tindih..tapi ada kawan aku kena..siap ada yang ajak berkawan lagi.. ngeri..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:07 pm

      eee.. tak mau aa kawan dengan ia.

       
  3. kakcik

    11/02/2014 at 10:25 am

    Pernah juga. Bukanlah di rumah, tapi di surau pejabat – berbelas tahun dulu…

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:09 pm

      aik? surau pun kena? keras tak dinding surau tu kakcik?

       
  4. 4feet8

    11/02/2014 at 10:30 am

    semalam aku rasa peha aku berat je. tapi sebelah jelah.
    hoi, cepat2 ku usaha angkat dan alihkan..bukan tak baca 4 Qul. baca.
    tapi legalah sikit sebab lebam mcm thn lepas dah takde sekarang..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:10 pm

      kau kerap ke dapat lebam?

       
  5. Dr Singa

    11/02/2014 at 10:42 am

    hahhahhahaa!

    pernah!

    hahahahaaa!!
    * gelak keji *

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:11 pm

      kuang asam punya jawapan akak. punya la dok terpk apesal nak gelak keji? hahahaha

      kak. otak saya masih suci ok!

       
  6. sudipvssenduk

    11/02/2014 at 10:57 am

    masa dapat bilik baru dkt asrama dulu, pernah kena tindih. ‘Benda’ tu siap bisik…”Selamat datang..”

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:07 pm

      maaakkkk… dah tu akak jawab apa?

       
      • sudipvssenduk

        13/02/2014 at 10:13 am

        akak jawab la.. ” terima kasih sebab jemput.. masak apa hari ni?..”

         
  7. Zakie Purvit

    11/02/2014 at 11:42 am

    Kakak pernah masa tu demam rasa nak gerak pun tak boleh…
    Masih ingat nak baca ayat Kursi ok juga…

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:11 pm

      automatik kan kalau dalam hal macam tu ayat qursi jugak yang kita ingat.

       
  8. jenanese

    11/02/2014 at 11:46 am

    ramai orang selalu kena tindih pada malam jumaat. hehe..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:12 pm

      itu tindihan lain. adooooyaii kau jeb.

       
  9. Aziela Azila

    11/02/2014 at 12:04 pm

    Err….yang double meaning punya komen, akak zip mulut…hehehehe. Anyway, tindih yang Tata maksudkan..yeap. Selalu jer sebenarnya. Habit akak, membaca buku atas tempat tidur. Kadang2 (selalunya), terrrrrtidur terus. Dah kena hempet, baruuuuu nak bangun, ambil wuduk dan baca apa yang perlu…hehehehehhe. Lagha sungguh laa kan…hihihihi

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 12:14 pm

      Tu la, banyak betul double meaning. Saya tak tahu nak letak tindih tu dalam quote atau tidak. Alaa.. kalau letak pun masih boleh double meaning lagi. Hahaha.

      betul kak. dah terkena baru nak beringat.

       
  10. kniedaz

    11/02/2014 at 12:57 pm

    aku pun pernah…tapi lama dah la…kalau benda lain tindih tu lain pulak jadinya..tapi serius kan..nak baca apa pun tak boleh..cuak…aku baca doa tidur je, kadang2 baca Qursi huhu..kena amalkan ni..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 2:31 pm

      Benda lain tindih? Benda apa?

      Doa tidur pun aku lupa. hahaha. teruk kan?

       
  11. nizam.ariff

    11/02/2014 at 1:01 pm

    aku selalu kena tindih waktu tidur siang… especially kalau kat luar panas dan dalam rumah sejuk… memang payahnak bangun… macam kena meronta sungguh2…
    kalau malam tu lain la pulak cerita tindihnya..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 2:31 pm

      lalalalalalaaaaa…

       
  12. Shamsiah Abdul Rahman

    11/02/2014 at 2:08 pm

    Kena tindih tak pernah.. hampir2.. tu ada laa..
    Even kat rumah sini pun pernah kena try.. 3 mlm.. scary dik.. tiap kali ingat..

    Tapi kalau yg lebam2 tu.. selalu la. Especially masa sebelum kawin dulu.
    Kata org2 tua/kampung.. kena gigit dek pelesit..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 2:30 pm

      Scary memang scary kak. Esok nya nak tidur malam pun saya dah takut. Tapi kuatkan semangat juga.

      Macam teruk aje bunyi nya tu kak.

       
  13. gadisBunga

    11/02/2014 at 2:10 pm

    penah. masa studi dulu. tapi sekarang tak dah. harap2 tak payah dah la kene…

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 2:28 pm

      sebelum kena memang kena beringat tau.

       
  14. Tihara_HT (@TiharaSM)

    11/02/2014 at 2:17 pm

    akak baru teringat makhluk tu nama dia bajang
    pernah terbaca dalam novel or artikel..
    eh akak u turn koo!

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 2:27 pm

      bajang? macam bunyi bacang pulak. hahaha

      jgn lupa on signal bila nak uturn. karang kesian keta belakang.

      :wink

       
  15. ziyyad zayyan

    11/02/2014 at 2:39 pm

    pagi tadi, saya tersedar jam 5am..
    saya kena tindih..

    rupa rupanya, anak kedua saya si zayyan yg masuk bilik kami..

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 2:41 pm

      kalau zayyan tu dengan rela hati terus hug dia.

       
  16. Isabelle Is

    11/02/2014 at 3:00 pm

    kena tindih dgn bukan manusia takpernah lagi. hehehe
    *sengal*

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 3:11 pm

      hahaha… memang sengal la kau ni.

       
  17. nang

    11/02/2014 at 3:09 pm

    rasanya pernah…hehehe
    normal la tu, kalau duk hostel…
    kalau kena tindih dengan orang, agaknya lepas baca Qursi, camna ye ? hahaha

     
    • t.a.t.a

      11/02/2014 at 3:10 pm

      seroja, tang tu aku tak pernah cuba. mung la cuba dulu. hahaha

       
      • nang

        11/02/2014 at 3:24 pm

        yang tu, kalau kena tindih lagi, ambik bantal, tekup muka orang tu…hah, lepas tu kita dh tak kena tindih la….hahahaha

         
  18. aiza mia

    11/02/2014 at 3:59 pm

    setakat ni Alhamdulillah tak pernah kena lagi..

     
  19. Ayue Sidik

    11/02/2014 at 4:08 pm

    kat hostel, kat rumah…kat ofis je belum hehehe…
    selalu baca Al-Fatihah *tp biasalah tunggang langgang punya*
    paling senang sebut Allah je sampailah ‘dia’ lari….

     
  20. cikpuanlawa

    11/02/2014 at 4:23 pm

    mengikut kajian sains… (memandai je aku nehh..)… tu paralyzes masa tido.. sbb penat sangat… letih…. ade lagi ler.. tak reti nak hurai…. kena tanyer pendapatan Doktor pakar urat saraf… mengenai benda ni….

    ermmm tapi kita pon ade pangalaman gitu… ;P

    kite percaya semua itu ada…. 😉

     
  21. budak_shinchan

    11/02/2014 at 4:50 pm

    shin pernah sekali je kena tindih dgn makhluk ghaib ni.. makhluk nyata.. haha no komen..

    tp tu la.. kalo shin tido mmg try x lupa mengucap dan baca ayat qursi

     
  22. gadisBunga

    11/02/2014 at 4:50 pm

    by the way. lupa nak cakap. amik le gambo tu. kalau ade problemo ko kabo ke aku ye..

     
  23. Cik Nur

    11/02/2014 at 7:28 pm

    rasanya ada pengalaman..tapi ingat2 lupa…

    ayat qursi, tiga qul..mengucap
    sangat2 penting sebelum tido…

     
  24. eita

    11/02/2014 at 9:17 pm

    dulu pernah jugak kena tindih..tapi sekarang ni alhamdulillah ..

     
  25. ishy77

    11/02/2014 at 9:50 pm

    aku xphm masa bca tajuk. Bila baca isu ok.dah paham.tapi bila bca komen…eh, knpa blur2 plak jadinya.. Nmpk sgt sucii murni otak aku ni.. Hihihih

     
    • chot

      13/02/2014 at 10:26 am

      sekarang selalu jgk kena tindih, dengan Hero.hehehhehe

       
  26. ewan

    11/02/2014 at 10:35 pm

    pernah.

     
  27. Seorang Blogger

    12/02/2014 at 11:14 pm

    buntang bijik mata baca komen orang, rupanya ramai gak ada pengalaman ni eh

    kawan sy dulu, selalu x tdo malam, sanggup bersengkang main game sebab asal tdo je kene tindih katanya, dia jadi fobia nak tido

    wallahua’lam

     
  28. Petak Bunga

    15/02/2014 at 7:44 pm

    pernah sekali masa kat kolej.. sekali tu je.. tp fikir positif..masa tu balik class terus tidur, badan penat.. mengarut2..

     
  29. Amanina

    15/02/2014 at 8:44 pm

    tq ingatkan nina.. kadang2 baca lepas tu lupa nk baca. tp dulu masa kt asrama selalu la kna tindih

     
  30. tips

    20/02/2014 at 1:44 pm

    pernah kena ‘love bites’ tak?

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: