RSS

WW: Tanam Sayur.

12 Feb

Kak Tiha. Kak Tiha.

IMG_20140212_072319

IMG_20140212_072328

IMG_20140212_072352

IMG_20140212_072213

Kita dah pancangkan pokok tomato kita dahh. Macam yang akak pesan tu. 🙂

Advertisements
 
46 Comments

Posted by on 12/02/2014 in Categorized

 

46 responses to “WW: Tanam Sayur.

  1. Aziela Azila

    12/02/2014 at 9:27 am

    Wuishhhh…kagummm….. Err…kenapa tak tanam kat tanah terus, instead of dalam pasu?

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:02 pm

      Pokok tomato tidak perlukan cahaya matahari yang direct dan terik. Kena letak di tempat yang redup. Grow dalam pasu senang sket kalau nak alih tempat.

       
  2. 4feet8

    12/02/2014 at 9:52 am

    tgn aku panas. Asal alihkan anak pokok dari plastik ke pasu, 2 minggu kemudian mesti pokok tu mati. Terus frust. hehe..

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:04 pm

      Aku pun pernah macam tu. Tapi bila sekali ia hidup, wah excited giler aa. Kau tak letak baja kot, tu yang ia mati.

       
  3. kakcik

    12/02/2014 at 9:57 am

    Semoga membuahkan hasil yang memuaskan. 🙂

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:05 pm

      InsyaAllah kak cik.

       
  4. Aisyah

    12/02/2014 at 11:39 am

    wow…berbudi kpd tanah..pekebun kecil…hebat ni..

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:06 pm

      Saya berbudi pada tanah yang gembur je kak. Tanah keras saya tak layan.

       
  5. ZonAku

    12/02/2014 at 11:41 am

    wahhhhh.. rajinnya ko ta….

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:06 pm

      Rajin nya bermusim zona. Ni lagi-lagi balik dah malam, memang tak rajin langsung.

       
  6. nizam.ariff

    12/02/2014 at 12:32 pm

    Aku tak banyak gunakan tomato kebelakangan ini…
    Dulu selalu juga makan..

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:37 pm

      Family aku kerap guna tomato. Setiap ahad pergi pasar mesti beli.

       
  7. kniedaz

    12/02/2014 at 1:15 pm

    tomato muda/hijau tumis ngan cili padi n bawang besar n ikan bilis sikit..sedapnya ta…ngences aku

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:39 pm

      aku selalu buat bawang besar dengan bilis. tak pernah pulak campur tomato. kau ngiler ye? hehehe.

       
      • kniedaz

        13/02/2014 at 1:54 pm

        hoiii…ko tak cuba…sedap giler tau bukan aku yang giler..tapi kena guna tomato muda tau..diulangi..tomato muda

         
  8. Rai Ourkizuna

    12/02/2014 at 1:45 pm

    ko tanam ke? perghh..salute.. aku tanam.. cambah pun tidak..hahaha

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:39 pm

      Aku dulu pernah. Tanam tapi langsung tak cambah. Hahaha. Memang tension woh.

       
  9. Zakie Purvit

    12/02/2014 at 1:59 pm

    Subur tu. Tak lama puaslah makan tomato. Sebab tomato bila dah mula buah tak berhenti sampailah dia mati..

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:38 pm

      Betul tu kak. Tapi dengan syarat kena rajin jaga.

       
  10. budak_shinchan

    12/02/2014 at 2:08 pm

    tanam tomatoe cheery ek.. shin suka

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:37 pm

      Kita pun suka. Manis. Makan macam tu aje.

       
  11. ziyyad zayyan

    12/02/2014 at 2:28 pm

    tanam dari peringkat bini benih, atau beli anak pokoknya?

     
    • t.a.t.a

      12/02/2014 at 2:37 pm

      Semai dari biji benih.

       
  12. Shamsiah Abdul Rahman

    12/02/2014 at 3:00 pm

    Selamat menjadi petani yg berjaya..
    Blh budget buat sambal belacan lepas ni..

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:16 am

      Kuah asam pun ok jugak kak.

       
  13. tiha

    12/02/2014 at 3:50 pm

    alhamdulillah, tahniah..
    moga tomoto ko
    boleh dipasarkan
    ke america 2, 3 hari lagi
    hendaknya..hahak eh!hahaha

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:15 am

      2 3 hari tak dan kak. 2 3 abad lagi insyaAllah boleh. hahaha.

       
  14. Cik Nur

    12/02/2014 at 9:58 pm

    pokok tomato??

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:15 am

      haa la. nape?

       
      • Cik Nur

        15/02/2014 at 6:11 pm

        baru tgk ni..heheheh

         
  15. ewan

    12/02/2014 at 10:45 pm

    berbakti pada tanah banyak manfaatnya.
    lepas ni masak kari letak tomato, masak gulai letak tomato, masak sup letak tomato…… 🙂

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:15 am

      masak sup letak tomato tak pernah buat. buat sup tomato orang biasa buat.

       
  16. chot

    13/02/2014 at 9:57 am

    nk order sekelo tomato

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:13 am

      Siap! Ahad kau datang kat pasar eh.

       
  17. FAIRUS MAMAT

    13/02/2014 at 12:09 pm

    Saya tanam pokok bunga je depan rumah..

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:14 am

      Mesti berwarni warni eh?

       
  18. smbotak

    13/02/2014 at 2:38 pm

    ada ulat bulu tak???

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:13 am

      belum ada.

       
  19. eita

    14/02/2014 at 8:50 pm

    tanam tomato erk..nanti dah berbuah bagi kita sikit..hahahah..suke2 je kan nak buah orang tanam malas..

     
    • t.a.t.a

      15/02/2014 at 9:14 am

      akak pi rembat kat pasar, lagi segera kak. nak tunggu saya pos sampai dekat akak dah jadi puree. hahaha.

       
  20. Petak Bunga

    15/02/2014 at 7:45 pm

    tanam tomato tapi tak penah dpt buah merah mcm beli.. buruk sebelum masak..hu

     
    • t.a.t.a

      24/02/2014 at 3:38 pm

      kurang baja tu kot.

       
  21. Amanina

    15/02/2014 at 8:35 pm

    harap2 menjadi dgn musim kemarau skrg ni. kena kerap mandikan pokok tomato ni. huhu

     
    • t.a.t.a

      24/02/2014 at 3:27 pm

      2x sehari kena mandi. Nak gi kerja dengan balik kerja kena siram.

       
  22. ziemarziah

    24/02/2014 at 3:24 pm

    bila baca komen2 dari pengomen2 tegar kan..jadi keliru plak ngan status ku ini..adik ke kakak?huhu but i think i should call u kakak tata instead of tata:p

     
    • t.a.t.a

      24/02/2014 at 3:27 pm

      Zie, you should address me kakak la (itu pun kalau you nak. That’s ok with me.) Kan akak sebaya dengan Kak Murni.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: