RSS

Manusia pensibuk.

17 Feb

Pagi.

Kakak XYZ dari Pejabat ABC.

 

Taa. Kereta kau tu kenapa?

Kenapa?

Dekat depan sebelah kiri. Kenapa macam tu?

Kenapa apa?

Kemek. Kau accident ke?

Diam.

Kau langgar apa? Bila kena nya?

Diam.

Baru lagi ke?

Diam.

Teruk ke?

Hmm.

 

Tengah hari.

Si CDE satu pejabat dengan Kakak XYZ.

 

Kak. Kereta akak tu kenapa?

Kenapa?

Kak XYZ tanya tadi, kereta akak kenapa. Saya cakap tanya la pada akak.

Diam. Senyum.

Akak accident ya? Bila kena?

Diam lagi. Senyum lagi.

Akak langgar apa?

Masih diam. Masih senyum.

Ni langgar sendiri la ni.

Hahahaha aje la.

 

p.s Tak perlu nak tegur ejaan di atas. Saja saya buat macam tu.

p.s.s Walaupun saya tak satu pejabat dengan mereka, tapi adanya mereka sebagai jiran satu bangunan, ada kalanya memang tension.

 

Advertisements
 
74 Comments

Posted by on 17/02/2014 in Categorized

 

74 responses to “Manusia pensibuk.

  1. Tihara_HT (@TiharaSM)

    17/02/2014 at 12:06 pm

    bak mai duit seribu kalau hang nak tolong repair
    cer habaq lagu tu kat depa

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:28 pm

      nanti dia jawab, “Akak tanya aje…”

      so tak dapat la adik akak ni RM1K nak repair keta. kan?

       
  2. nizam.ariff

    17/02/2014 at 12:15 pm

    mereka prihatin dengan kesusahan orang lain.. tu je…

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:28 pm

      Ala Zam, perihatin nak tahu berita terkini. Tu je.

       
  3. Aisyah

    17/02/2014 at 12:17 pm

    tata…mereka perihatin tu..atau kdg2 it’s just to start a conversation..sbb kalo tak tanye mcm tak pedulik plk pase kenkawan…so take it easily..

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:29 pm

      Tengok jenis orang kak. Secara kebetulan dua-dua yang tanya tu memang manusia pensibuk. Dah tahu lepas tu sebarkan kat orang lain. Faham dah perangai depa tu.

       
  4. ziyyad zayyan

    17/02/2014 at 12:25 pm

    Mungkin awak perlu juga menjawab sekurang kurangnya satu dua soalan kakak XYZ, demi mengurangkan rasa curious dibenak hatinya…hahahaha

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:30 pm

      Nope. That kakak, once her curiosity has anwered, dia akan tanya lagi. Dan lagi. Dan lagi. Dan lagi. Kiranya dari A to Z dia dah tahu, and then dia add lagi 1 to 10, and up some more. Tu yang maleh tu.

       
  5. ishy77

    17/02/2014 at 12:29 pm

    kak ta: kereta kenapa kemek? Langgar lembu ek? Nak tau jugak..
    #prihatinbukanpensibuk. Wakakaaaka

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:31 pm

      Nope. Hehehe.

       
  6. budak_shinchan

    17/02/2014 at 12:40 pm

    mesti dorang ngah resah gelisah still x dpt jawapan.. jgn la kejam sgt.. terseksa dorang tauuuu

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:32 pm

      Biar! Sebab depa tak kan diam smp situ aje. Akan bersambung smp ke serata negeri.

       
  7. 4feet8

    17/02/2014 at 12:46 pm

    tapi apa boleh buat, mmg dikelilingi oleh org2 yg prihatin mcmni.. terpaksa telan sajalah.. hehhe.. btw, aku pun hadapi keadaan yg sama sbb jiran aku cmtu..

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:32 pm

      Tension kan?

       
  8. Tinta Kibod

    17/02/2014 at 12:46 pm

    segan nak mengaku langgar sendiri ek…
    *senyum*

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 1:34 pm

      Teeeetttt. Saya tak langgar sendiri. *Senyum lebar.*

      Saya langgar manusia. *Hilang senyum.”

       
      • Tinta Kibod

        17/02/2014 at 2:01 pm

        adeh langgar manusia….
        jadi? takmo citer?
        hue hue hue

         
      • t.a.t.a

        17/02/2014 at 2:08 pm

        2 orang manusia tau.
        Sepasang suami isteri.
        Dah tua.

         
  9. Aziela Azila

    17/02/2014 at 2:19 pm

    oh, kalau kami di opis ni, disebabkan kami kaum minoriti, makanya kami semua suka2 bercerita pasal hal masing2. Tapi, hati rasa tenang sebab ianya habis di situ saja. Tiada sambungan di asa dan waktu yang lain.

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:26 pm

      Kak, kalau habis di situ aje saya tak kisah. Ni ada lagi sambungan nya ni. Maleh aa saya.

       
  10. Zakie Purvit

    17/02/2014 at 2:19 pm

    Habis tak dijawab dia pun hairan kenapa jadi macam tu.
    Ada org jenis semua nak ambil tahu tata…
    Bukan macam kita..

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:26 pm

      Alhamdulillah la kak saya ni jenis yang kurang sket suka ambil tahu hal orang.

       
  11. juliet

    17/02/2014 at 2:22 pm

    janganlah bersangka buruk dengan mereka, kah kah kah 😀

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:27 pm

      x sangka buruk. tapi memang dah kenal perangai depa tu.

       
  12. Dr Singa

    17/02/2014 at 2:52 pm

    samaada..
    1. sangat prihatin
    2. sangat kepochi

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:27 pm

      dua-dua.

       
  13. elly nadyra

    17/02/2014 at 3:44 pm

    jawab ajelah, saya kasi bikin keta saya sket….cantik tak?
    akak nak suh saya bikin keta akak cam tu tak?
    kalau nak saya boleh buatkan, FOC aje hehehehhehe
    tak baik diam aje, kang dikatanya ko sombong.
    jawab sekadarnya, aku pun ramai gak yang sebegitu rupa, apa nak buat, manusia ni kan mcm2
    hormatlah derang, walau derang jauh skali nak hormat ko!
    take it in a positve way!

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:42 pm

      hahaha bagus la kak jawapan kau.
      tapi depa pun dah tahu perangai saya macam mana
      saya jenis yang tak suka sangat nak bergosip
      jadi bila depa tengok saya diam dan senyum aje macam tu
      tahu la depa yang saya tak nak nak kongsi hal ini.

       
      • elly nadyra

        19/02/2014 at 2:27 pm

        hehehehe so dah settle kan!
        tahniah!

         
      • t.a.t.a

        20/02/2014 at 9:05 am

        Sudah kak. Alhamdulillah. 🙂

         
  14. CAHAYA MATA

    17/02/2014 at 4:27 pm

    kenapa…?

    kereta awak kenapa….?

    *kepochi jugakk nihhh..hehehehehe…!! alaaaaaa… 🙂

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:27 pm

      hahaha. nak tahu kenapa jugak ke? hahaha

       
  15. FAIRUS MAMAT

    17/02/2014 at 4:42 pm

    PRIHATIN TU..

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:28 pm

      haah.

       
  16. ewan

    17/02/2014 at 6:23 pm

    prihatin.

     
    • t.a.t.a

      17/02/2014 at 6:28 pm

      yup la tu.

       
  17. Seorang Blogger

    17/02/2014 at 10:22 pm

    hoho gigih sungguh akak tu..

    tak koser nak layan!

     
    • t.a.t.a

      18/02/2014 at 2:16 pm

      bab tu dia memang gigih.
      bos saya pun kadang tension jugak.

       
  18. zonAku

    17/02/2014 at 10:28 pm

    bersangka baik… anggap je diorg prihatin n nk rekemen kedai untuk ko g repair. jawab la kata; “rasa cam eksiden, tapi x sure sgt…. biarkan je la…” mesti diorg mati akal

     
    • t.a.t.a

      18/02/2014 at 2:20 pm

      aku suka jawapan kau. 🙂

       
      • zonAku

        18/02/2014 at 3:05 pm

        sila cuba ya….. aku penah guna…

         
      • t.a.t.a

        20/02/2014 at 9:06 am

        tapi kebarangkalian kereta aku nak kemek lagi sangat rendah.

         
  19. Shamsiah Abdul Rahman

    18/02/2014 at 3:35 am

    Errrr.. kalau kt sini akak panggil spicis “terlampau byk masa lapang”..

     
    • t.a.t.a

      18/02/2014 at 2:20 pm

      comelnya nama spesies tu kak. ahaha

       
  20. Tukg Padam Papan Putih Cute

    18/02/2014 at 1:28 pm

    Biasalah.. selagi tak dapat jawapan.. manjang jelah bertali arus soalannya..
    manusia penyibuk ni adakala ada bagus gak kalau melibatkan benda2 yang sepatutnya.. tapi kalau bab keta kena langgar pun nak tanya.. itu mmg kes nak cari cerita sensasi 😉

     
    • t.a.t.a

      18/02/2014 at 2:15 pm

      kalau setakat tanya sebab nak tahu or prihatin, dan lepas tu habis di situ saya tak kisah. ni lepas tu sambung lagi kat orang lain pulak. pastu mesti bertokok tambah bagi lauk rasa sedap. tak besh aa cam tu.

       
      • Tukg Padam Papan Putih Cute

        19/02/2014 at 8:36 am

        kalau bg lauk rasa sedap.. pastu htr kat kita sikit ok gak hehehe..
        ok.. nanti nak ajak juliet p kg baru mkn pulut mangga naik ferrari 🙂

         
      • t.a.t.a

        20/02/2014 at 9:06 am

        berapa orang je yang boleh naik ferrari dia tu kak?

         
  21. koel ct

    18/02/2014 at 1:35 pm

    kesian.. hehe..

     
  22. kniedaz

    18/02/2014 at 1:57 pm

    aku pun tak suka pensibuk ta…malas nak layan…tapi..arini aku nak jadi pensibuk gak la…betui ka ko langgar org tu? huhuhu….

     
    • t.a.t.a

      18/02/2014 at 2:11 pm

      betul.

       
  23. azieazah

    18/02/2014 at 2:00 pm

    Memang tension! baca pun dah tension! hahahaha nasib ko la ya… hahaha

     
    • t.a.t.a

      18/02/2014 at 2:12 pm

      hahaha. dah biasa dengan depa kak.

       
  24. sylarius

    18/02/2014 at 3:00 pm

    Boleh tahan jugak ‘caring’ diorang ni walaupun berlainan ofis. Hehe

     
    • t.a.t.a

      20/02/2014 at 9:12 am

      Ni nak mengumpat ni. Depa tu satu ofis ada 5 kepala perempuan, 3 dari nya memang kepohci ya amat.

       
  25. dee

    18/02/2014 at 11:17 pm

    Kdg2 org tya sbb concern tp sis lebih mengenali mereka….

     
  26. Petak Bunga

    19/02/2014 at 12:12 am

    ambil berat

     
  27. aby

    19/02/2014 at 12:39 am

    salam tata ..
    mereka ambik berat tu ..
    kan dikata Sharing is Caring ..
    yer ke

     
  28. nang

    19/02/2014 at 8:30 am

    orang yang terlalu ambik berat pasal kita, susah jugak ye….hahaha
    lain kali, iye kan je, malas nak panjangkan isu..

     
  29. aiza mia

    19/02/2014 at 11:20 am

    alah.. kalau bagitau pun bukan akak tu boleh tolong apa pun.. hehehe.. buat dunno je..

     
  30. cikviva

    19/02/2014 at 9:18 pm

    Caring la dorang tu, same la cam aku, smua nk ditegor…kadang tu aku wat2 tak dgar…heheh

     
  31. alis

    19/02/2014 at 9:26 pm

    susah nak husnuzon kan? patutnya mmg kena sangka yg baik2 saja.

    tp nnti bila cerita.. bnda sejengkal jadi sepelaung. oh how laa i can stand ngan society begitu.

    trust me cikta; diamkan diri pon akn jdi cerita yg lain. urgh.

     
    • alis

      19/02/2014 at 9:32 pm

      aku baru baca part komen ko yg”langgar orang” tuh. harap mereka x apa2. bnda nk jadi ta. elak mcmne pon dh tuhan tetapkan haritu hari kejadian. nk buat mcmne.. mohon yg baik2 je yer… #hugs

       
      • t.a.t.a

        20/02/2014 at 9:08 am

        psikologi dan keikhlasan dan redha kena tinggi baru boleh terima yang itu semua adalah takdir. semua dah setel untuk kedua belah pihak. alhamdulillah.

        #hugs back.

         
    • t.a.t.a

      20/02/2014 at 9:10 am

      betul alis. diam kan diri lagi banyak orang buat pelbagai spekulasi. nak bagi sedap cerita tokok tambah la apa yang patut. tup² bila smp balik kat kita cerita tu memang lari 360 darjah la kan?

       
  32. eita

    19/02/2014 at 9:39 pm

    terlebih prihatin tu

     
  33. Amanina

    19/02/2014 at 11:13 pm

    ahaha.. snyum tak perlu kata apa2.. kadang2 rasa rimas juga kalau org byk tnya

     
  34. Wan Ahmad Izudean

    20/02/2014 at 7:57 am

    sekadar mengeratkan silaturahim 🙂

     
    • t.a.t.a

      20/02/2014 at 9:08 am

      Oh? itu macam kah mau erat silaturrahim? haha

       
  35. t.a.t.a

    20/02/2014 at 9:32 am

    Dee, PB, kang aby, seroja, CV, kek eita,

    yes, memang nampak macam caring. tapi their punya caring ada bermaksud tau. they are looking for something that could spice up their life. anything would do.

     
  36. Cik Nur

    20/02/2014 at 11:11 pm

    kalau boleh nak tahu gak tu ehhh
    haishhhh..!

     
    • t.a.t.a

      21/02/2014 at 5:21 pm

      Kalau tak dapat tahu boleh tak tidur malam tau. Har har har.

       
  37. ziemarziah

    24/02/2014 at 3:19 pm

    eh kenapa ngan kete tu?langgar apa?tak cukup tido eh?tilam tak empuk eh?tu la len kali beli tilam memahal sikit…sekian terima kasih

     
    • t.a.t.a

      24/02/2014 at 3:46 pm

      hampeh kau zie. tetiba pulak masuk tilam?

      hahaha.

       

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: