RSS

Mi casa, got no water.

03 Apr

Malay Version:

Bangun pagi tadi, perkara pertama yang saya perasan adalah pintu bilik air saya terbuka dan di dalam nya ada banyak pinggan kotor. Saya pandang di sinki, ada sebaldi air.

“Air mati ke maa?” Tanya saya pada kakak yang tengah masak.

“Haah.”

Saya pandang lagi kolah dalam bilik air, dah luak 1kaki. Lupa nak buka paip la ni memasing malam tadi.

Saya baru bercakap besar dengan bos saya, rumah saya ada kolah besar (10′ panjang x 6′ lebar x 3.5′ dalam), so kalau air kena catu pun masih boleh menampung keperluan air.

Haa ye la. Kolah besar Lautan Pasifik sekali pun, tapi kalau tak diisi dengan air, serupa juga tak de kolah besar tu kan?

Huhu.

 

English Version:

When I woke up this morning, the first thing that I noticed was my bathroom’s door was open wide and I saw loads of dirty plates scattered on the floor. I saw a plastic pail of water on the sink.

“Are we off of water supply?” I asked my sister.

“Yes.”

We have a pool (10′ length x 6′ width x 3.5′ depth) shared by 2 bathrooms. I took a glance inside it and saw the water already gone by 1 foot. I guess no body remember to turn the faucet last night.

I remember bragging to my boss the other day. I have a big pool in my house, so even if there is a water ration, we will still be able to go through our daily routine.

So much for the big pool. Even if the pool as big as a Pacific Ocean, but if not filled with water, then there is still no use, right?

Huhu.

 

p.s: So guys! Based on the above versions, what is the morale of the story?

 

Advertisements
 
77 Comments

Posted by on 03/04/2014 in Categorized

 

77 responses to “Mi casa, got no water.

  1. Ahmad Izuddin

    03/04/2014 at 9:47 am

    pakai automatic water flow tu, yang ada floating ball.
    tak payah turn on and off the tap. hehe

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 9:50 am

      Tahu benda tu apa, tapi tak terpk pulak nak pasang tu. Hehe.

       
  2. Dr Singa

    03/04/2014 at 9:50 am

    Lautan Hindi lagi besar dengar kabornya..

    ko mandi tak hari ni..?

    moralnya..
    sila bawak bekalan tuala ndan mandi di ofis…

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 9:53 am

      Mandi le kak.
      Mandi di office, good idea!

       
      • zonAku

        03/04/2014 at 9:29 pm

        aku dulu mandi n iron baju kat opis….. keje spital. mmg la blh sangat kannnnnnnn

         
      • t.a.t.a

        04/04/2014 at 3:05 pm

        jimat api air rumah kau zona. haha.

         
  3. sylarius

    03/04/2014 at 9:57 am

    Tadahkan air sebelum catuan. Heran betul la dengan bekalan air ni. Hujan dah makin banyak turun, tapi catuannya tetap macam tu jugak. Macam mana Syabas ni buat kerja, aku pun tak tau.

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:08 pm

      Itu hari memang sentiasa beringat. Lepas tu bila hujan dah banyak turun, terus fikir catuan dah stop. Tu yang alpa kejap tu.

       
      • Yunus Badawi

        03/04/2014 at 5:23 pm

        oh tak mandllah pagi tadi tu ….. hehehe

         
      • t.a.t.a

        04/04/2014 at 3:05 pm

        Mandi la YB. Wajibul ghunnah tau mandi tu. Haha.

         
  4. kniedaz

    03/04/2014 at 10:15 am

    aku kalau takde karen takpe lagi..kalau xde air rasa nak marah je..huhu..len kali kena check kolah penuh ke dak sebelum tido malam…

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:08 pm

      Selalu check. Sejak lately ni jadi lupa pulak. Tengok air ada je.

       
  5. FAIRUS MAMAT

    03/04/2014 at 10:42 am

    BAK KATA PEPATAH.. DENGAR GURUH DI LANGIT JANGAN AIR TEMPAYAN DITUMPAHKAN..

    EH! BOLEH KE? HEHHE

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:09 pm

      Betul la tu. Tapi tak apply pun pada kes aku ni. Hahaha.

       
  6. aby

    03/04/2014 at 12:28 pm

    salam tata ..
    the morale of the story ..
    never take easy about storing water in time where the unexpected could happen ..
    always be prepare …
    back to mother’s tongue ..
    gedi kolam banyu nay neng umah reko ..

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:12 pm

      bro aby, well that’s human nature right?
      we tend to forget things easily.
      reminder are everywhere, yet we still forget.

      mother’s tongue…
      kayak gedi jugak la kolam banyu nay kang
      angger sedolor teko rioyo, kabeh ngomong, ki angger kubang ki, kepenak kan?

      hahaha.

       
  7. Tihara_HT (@TiharaSM)

    03/04/2014 at 12:30 pm

    moral of the story is tata tak mandi..mucukkk
    kohkohkoh..meyh nak sapu lepstick collagen meyh 😛

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:16 pm

      kak. itu bukan moral of the story. itu assumption akak aje.

      tak moh aa lipstick. bibir ai pure natural. tak tepek lipstick pun. mwah ahahaha.

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        03/04/2014 at 5:23 pm

        alaa ni lipstick collagen, macam lipbalm jer nok..
        nak golang omeh tak?

         
      • t.a.t.a

        10/04/2014 at 9:52 am

        golang omeh? nak sangat le kak wei. haha.

         
  8. Ishy Angel

    03/04/2014 at 1:19 pm

    mi casa …apa maksud?

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:20 pm

      mi casa is my rumah.
      eh silap. rumah saya.

       
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:24 pm

      Spanish bukan Jawa. Hehe.

       
  9. alis

    03/04/2014 at 1:36 pm

    bestnya dalam rumah masih ada kolah. rindu nak ada kolah dalam bilik air. sekarang semua nak cepat, semua jenih paip ayaq hujan.

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 1:51 pm

      Akceli kolam tu dalam bilik air di luar rumah. But since dah turun kan rumah dapur tu kami sambung terus dengan bilik. Jadi la ia bilik air dalam rumah.

       
  10. gadisBunga

    03/04/2014 at 1:55 pm

    moral of the story… errr….

    makan apa tengah hari nih? :p

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 2:04 pm

      Tengah hari tak makan. Makan nanti lepas Maghrib.

       
  11. Rai Ourkizuna

    03/04/2014 at 2:09 pm

    moralnya.. jangan sombong ada kolah..hahaha..

    rumah mak aku ada kolah besar.. masa kecik aku mandi masuk kolam.. tak kantoi..adik aku kantoi ngan pakcik kitorang.. kena rotan..hahahaha…

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 2:20 pm

      Aku suka moral kau. Hahaha.

      Aku dulu pun pernah berenang jugak dalam tu. Tak kantoi pun.

       
  12. nizam.ariff

    03/04/2014 at 2:23 pm

    moral… tak kira pun bahasa apa yang dipertuturkan, masalah air adalah masalah sejagat.

    Morale… regardless of language do you speak, water problem is a universal problem.

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 4:40 pm

      Bagus la kau ni Zam, komen kau pun dua versi juga.

      It is good of you Zam, even your comment is in two versions.

       
  13. ewanthology

    03/04/2014 at 2:45 pm

    mandi kerbau je laa

     
    • t.a.t.a

      03/04/2014 at 4:40 pm

      Kat rumah eden tak dok eh korbau haa. Ayam pun tak dok.

       
  14. aiza mia

    03/04/2014 at 4:51 pm

    bila ada kolah besar macam tu. fuh.. jangan kata anak2.. mak budak pun rasa nak rendam2kan badan kat dalam kolah tu.. hehehe..

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 3:04 pm

      Memang terasa nak rendam jugak. Tapi kureng sopan la rasa nya. Huhu.

       
  15. Yunus Badawi

    03/04/2014 at 5:24 pm

    Moral of the story: Jangan action

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 3:03 pm

      Setuju! Padan muka saya! 🙂

       
  16. Yunus Badawi

    03/04/2014 at 5:25 pm

    Ingatkan awak duduk di Hotel Micasa sebab takde air di rumah ….. huhuhu

     
    • ellynadyra

      03/04/2014 at 9:21 pm

      Saya pun ingat hotel micasa

       
      • t.a.t.a

        04/04/2014 at 2:53 pm

        YB dengan elly. Mak aih, sebab tak de air je pi hotel la? hahaha

        mi casa = my house
        not hotel micasa okay.

        meh meh meh.

         
  17. smbotak

    03/04/2014 at 7:08 pm

    i’m waiting for your javanese version…! hahahaa…

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:54 pm

      are you? oh okay. one fine day botak, one fine day i will write them in javanese. insyaAllah.

      🙂

       
  18. ellynadyra

    03/04/2014 at 9:22 pm

    Moralnya: tanda2 penuaan dah ada
    Patut la ada bau. Ko x mandi!

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:55 pm

      Pandeh la kue ki kak.
      Tanda penuaan. hampeh sungguh!

       
  19. zonAku

    03/04/2014 at 9:31 pm

    pendidikan moral????????????

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:56 pm

      ini subjek BM dgn BI la. pendidikan moral lepas ni.

       
  20. cikpuanlawa

    04/04/2014 at 7:49 am

    moral ceritak kat sini… jangan cakap beso…

    kBai .. sekian.. hehehe

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:55 pm

      betul tu. haha.

       
  21. Aisyah

    04/04/2014 at 8:50 am

    tata..ayat yg last tu tak menahan..geram benor bunyik nyer..hee..

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:55 pm

      hee sorry kak yong. ingat nak tulis lautan hindi, tak jadi la.

       
  22. McK

    04/04/2014 at 9:49 am

    Lani, mana mana pon kena simpan air…sana sini catu…makcik pun dok gebang ja tak dak simpan pun..tetiba tak da air…hmmm padan muka…tangki pun dah tak ada kat rumah ni

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:57 pm

      Alhamdulillah malam tadi hujan selebatnya. Nak tunggu jugak catuan air diteruskan atau stop sudah.

       
  23. BUNDA

    04/04/2014 at 11:14 am

    Satu peringatan untuk semua orang…yang terlibat dengan catuan air atau pun tidak… Jimat2 lah penggunaan air…

    harap2 tak akan kering lah lautan pasifik tu kannn… 🙂

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:57 pm

      wallahualam bunda.

       
  24. Aziela Azila

    04/04/2014 at 11:24 am

    Ta, Iike this sooo much. You have started the bilingual entry. Yeaaaayyyyy….

    Waaa..such a big pool. 10 feet? Seriously…? Luxury for children. Eh, does BG swim in it?

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 2:59 pm

      10 feet seriously sis. Luxury for everyone in the house.
      No! No swimming allowed! Got jaws in there. 🙂

       
  25. IdaShazana

    04/04/2014 at 11:40 am

    sungguh susah isteri mithali nak mengekalkan prestasi bila air takde

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 3:00 pm

      Kak Ton, isteri mithali mesti banyak idea utk kekalkan prestasi even gigi tengah sakit, even bila air tak de.

      Kan Kak Ton kan?

       
  26. Zakie Purvit

    04/04/2014 at 2:51 pm

    They you are. Boasted to your boss saying that you have big pool in the end if no one on the tap, pool can be empty also hihi…. luckily less one foot. Imagine if the pool small…

     
    • t.a.t.a

      04/04/2014 at 3:03 pm

      Sis, it is a compulsory for us to make sure the pool is always full. But boasting and bragging are somehow a negative words, so He wants to remind us not to continue with that act.

       
  27. ziyyad zayyan

    04/04/2014 at 4:19 pm

    Moralnya, jangan duduk di negeri Selangor..
    kah kah kah

     
    • t.a.t.a

      10/04/2014 at 9:47 am

      hehe. jangan duduk Selangor tapi boleh duduk Shah Alam eh.

       
  28. ziyyad zayyan

    04/04/2014 at 4:19 pm

    saya nak buat entry 2 version jugak..
    1- bahasa malaysia
    2- bahasa arab

    😛

     
    • okje

      04/04/2014 at 9:07 pm

      Ni yg malas ni Tata nak kena fikir moral of the story….hehe
      moralnya … baca terus BM version kalau nak terus faham hehe

       
      • t.a.t.a

        10/04/2014 at 9:42 am

        kak okje, baca versi BM pun masih perlu fikir the moral juga.

         
  29. eita

    05/04/2014 at 10:22 pm

    errr…dah mnadi ke belom ni?

     
    • t.a.t.a

      10/04/2014 at 9:42 am

      dah kak.

       
  30. Tukg Padam Papan Putih Cute

    07/04/2014 at 4:11 pm

    tuhlah.. bukan patutmya org tamak selalu untung ke.. lepas nie malam2 kena ingat buka paip air…

    Kat kg akak pun ada 2 kolah besar.. tapi sbb mak akak jenis rajin buka paip.. so air selalu penuh jek.. rumah akak 1 tong air pun xde.. pernah terfikir kalau kena catu tapi sebab akak bukan duk kl atau selangor.. so rasa insyAllah tak kena catu air.. tapi kena beringat sebelum kena juga kan

     
    • t.a.t.a

      10/04/2014 at 9:45 am

      Emak saya mmg rajin kak buka paip tu. Asal tgk dah luak sket je mesti isi semula.
      Mmg dah nak kejadian, jadi lupa nak buka.

       
  31. Ujie

    08/04/2014 at 4:19 pm

    Akak baru je keluar dari selangor bln 2 aritu…fuh, selamat. Aritu dok sedih sbb tinggalkan air free. 🙂

     
    • t.a.t.a

      10/04/2014 at 9:43 am

      Kak, negeri sembilan pun ada certain tempat air problem jugak kan?

       
  32. Tihara_HT (@TiharaSM)

    08/04/2014 at 11:00 pm

    dah 5 hari tkde air manjang..paip omeh ko apo hah tata ??

     
    • t.a.t.a

      10/04/2014 at 9:45 am

      kah kah kah kah.

       
  33. syazana zainn

    09/04/2014 at 10:37 pm

    mebi u should kept the water before it dried? hihi

    :3

    btw meh ipoh, air snetiasa ada je ni haa :p

     
    • t.a.t.a

      10/04/2014 at 9:46 am

      yes. i should. 🙂

       
  34. Henrietta Jose

    14/04/2014 at 10:47 am

    Uiks…rajin nye double version….sediakan air dalam kolah sebelum catuan…heheheh…

     
  35. cik kakiketawe

    17/04/2014 at 6:52 pm

    hahahhaaa..patut le bau busuk sampai ke Perak kak oii..hehehe

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: