RSS

Koleksi Kisah Pandai Sangat!

28 Apr

Tajuk entry saya tiru entry DaddyZiyyad.

Kisah 1:
Nak ganti mentol lampu di toilet. Suis dah siap-siap on. Ye la, suis jauh maa. Malas maa nak patah balik kasi on itu suis maa. Letak mentol pada socket. Pusing. Tak boleh pusing pulak. Salah mentol ke?

Tindakan luar kawal, jari terus cucuh pada socket nak rasa ada benda tersekat ke?

Bzzzz!

Wah, piau kepala otak gue. Adoii, sengal woh lengan kiri.

Moral nya: Off la dulu suis lampu tu. Engkau tu bukan Superman, boleh tahan arus elektrik bagai. Pandai betul!

 

Kisah 2:
Ambil gayung. Pi isi air panas yang baru lepas dimatikan api dapur nya. Berjalan kembali ke bilik air. Perasan ada air menitik. Alamak, gayung bocor la.

Tindakan luar kawal, tangan kanan cepat-cepat pi tadah air yang menitik itu.

Ouch, air panas la pandai!

Moral nya: Tangan kau tu bukan tangan Superman, boleh tadah-tadah air panas macam tu aje. Pandai betul!

 

Kisah 3:
Nak keluarkan baju yang direndam dengan clorox dalam baldi. Eww malas nya nak ambil pakai tangan aje, nanti mesti tangan busuk bau clorox.

Yang ini bukan tindakan luar kawal. Yang ini tindakan orang pendek akal. Pi ambil kain lain buat cover tangan. Pi celup masuk baldi. Kain bukan plastik. Memang la akan meresap jugak air clorox tu kan? Pandainya!!!

Moral nya: Entah, tak de moral kot? Sebab masa tu memang tengah tak pandai lagi. Huhu.

Advertisements
 
63 Comments

Posted by on 28/04/2014 in Categorized

 

63 responses to “Koleksi Kisah Pandai Sangat!

  1. nizam.ariff

    28/04/2014 at 9:35 am

    Tindakan refleks biasanya designed to protect from harm/damage. E.g. kisah 1, sentap tgn bila terenjat letrik itu refleks…tp menyuakan jari ke wayar tu bkn…haha

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 9:39 am

      Hahaha. Ye aku faham maksud kau.

       
  2. Tihara_HT (@TiharaSM)

    28/04/2014 at 9:39 am

    salam singgah..haha

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 11:07 am

      Aku pelangkung kau karang kak.
      Kau buat la macam tu lagi.

      Hahaha hampeh betul!

       
  3. 4feet8

    28/04/2014 at 9:42 am

    bawa air panas masuk bilik air?

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 11:07 am

      Konon nak mandi air panas. Sejuk maa.

       
  4. Lizzie

    28/04/2014 at 9:52 am

    Demn, terasa diri siot, Jap nak pikir apa yang aku pernah buat. Lepas tue, nak tiru entry nie. hahahaha…

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 11:08 am

      Pikir balik cepat! Nanti buat entry tajuk kena sama tau. Haha.

       
  5. okje

    28/04/2014 at 10:16 am

    Yelah memang sesuai sangat dengan tajuk entri tu hehe
    Tapi betullah tata…kalau dah pandai sangat sampai tak boleh nak fikir memang jadi cenggitu hehe

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:32 pm

      Tu la kan? IQ tahap super duper punya IQ. Einstein pun kalah. Hoho.

       
  6. alis

    28/04/2014 at 10:29 am

    part letrik tu umo 7thn aku dah penah kena gak. memang meong jap kepala otak, rasa blur. aku p cucuk kertas sumi (aluminium) kat soket. rasa nak cuba2. last2.. pandan muka.

     
    • alis

      28/04/2014 at 10:30 am

      **kertas sumi coklat.
      *** padan muka

       
      • t.a.t.a

        28/04/2014 at 12:35 pm

        Kertas sumi coklat?

        Pembalut coklat la ni kan?
        Sumi?

         
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:35 pm

      Masa di asrama, selalunya bila tangan basah pi on/off suis. Kalau lepas, lepas la. Ada sekali tu bila letak pada suisnya aku terasa ada arus. Tarik tangan. Pastu letak balik. Tarik balik. Letak balik. Hahaha hampeh nya.

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        28/04/2014 at 1:00 pm

        memang sangat menghampehkan lah ko ni…
        ko masuk je rancangan betul ke bohong tu
        bakat dah ada, hehe

         
      • t.a.t.a

        28/04/2014 at 1:18 pm

        Hah? Tak mao aa. Pegang sana pegang sini.
        Harrrammm..

        Hoho.

        Macam la ada orang nak pegang aku ye kak?
        Hahaha.

         
      • Ishy Angel

        28/04/2014 at 3:17 pm

        jangan buat aksi bunuh diri camtu lagi. haha

         
      • t.a.t.a

        28/04/2014 at 3:39 pm

        Chot, akan aku cuba untuk tidak. Tapi tidak boleh janji. Haha.

         
  7. zonAku

    28/04/2014 at 10:50 am

    penah buat something similar kes kedua… hu~

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:30 pm

      melecur tangan?

       
  8. Tihara_HT (@TiharaSM)

    28/04/2014 at 10:53 am

    singgah lagi, haha

    aku pernah cucuk suis guna pensel
    masa form 1,
    kena karen, sbelah badan sengal..
    kiranya mentol dalam otak kita sama level la
    ko tahu!!!

    moral dia jangan guna pensel
    pen takpe..
    kalau nak guna jari,
    pinjam jari tata..

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 11:59 am

      Singgah lagi? Hampeh nya! Hahaha

      Wei, ingat jari aku ni jari kucing?
      Sesuka hati nak pi cucuh kat situ.
      Aku geget karang kucing kau tu
      Pastu bagi ayam kau makan

      Wargh hahahaha

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        28/04/2014 at 12:55 pm

        kuceng aku kuat berak
        seleranya ko nak geget dia..
        mih3

         
      • t.a.t.a

        28/04/2014 at 1:20 pm

        Oh ye ke?
        tak jadi la
        aku geget tuan nya pulak!

        hahahahah.

        nom nom nom.. geget kau!

        p.s. Bukan Kak Nomokjer ye.

         
  9. kniedaz

    28/04/2014 at 10:54 am

    hahahahaha….pandai…pandai….tapi memang la..tindakan refleks selalu jadi…kuikuikui…

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:29 pm

      Kau pernah buat macam tu Fida?

       
  10. Tinta Kibod

    28/04/2014 at 11:20 am

    glemer betul superman dlm kes² ni…
    *anak wa umur 5 thn pun mandi air sejuk (air tadahan, bukan sejuk ais)*
    kihkihkih….

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:24 pm

      Konon aje tu. Bila dah lepas mandi air suam, kena angin pagi makin sejuk jadi nya. Huhu.

       
  11. hijrah

    28/04/2014 at 11:27 am

    entry ni patut bertajuk.. aku bukan superman kikiki

    kalau clorox tuh, saya selalu curah jer ngn kain2 sekali dlm sinki, pastu buka air, baru ambik ngan tangan..

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:30 pm

      tak terpk pun kak masa tu. bila dah basah baru nak tergelak sorg².

       
  12. ewanthology

    28/04/2014 at 11:35 am

    klu lepas semua tu, dah boleh jadi superwomen.

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:25 pm

      Malang nya tak lepas pun semua tu. Oleh itu tak la aku jadi superwoman.

       
  13. Tihara_HT (@TiharaSM)

    28/04/2014 at 11:51 am

    jadi catwoman je lah tata
    eh banyak pulak aku komen
    ko kena reply semua nih

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 12:25 pm

      Catwoman? Eh kucing kau woman ke man?

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        28/04/2014 at 12:48 pm

        ko woman ke man?
        haha

         
      • t.a.t.a

        28/04/2014 at 1:15 pm

        Aku tanya kucing kau.

        Oh. Sama jantina meh?

         
  14. JR

    28/04/2014 at 12:44 pm

    Ia tindak balas serta merta. Kadang2 gerakan tangan kita mendahului gerakan mental. Otak belum arahkan lagi tangan bekerja, tangan dah pandai-pandai bekerja dulu. Nasib baik tak kena renjatan letrik atau kecederaan…alhamdulillah…

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 1:14 pm

      Dah kena renjatan pun Pak Lang, tapi sikit je. Cuma piau mata dengan sengal lengan aje. Tapi pi berurut jugak la. Huhu.

       
  15. kamsiah

    28/04/2014 at 1:27 pm

    hahaha..lain kali buat la lagi…kut2 nanti bertukar jadi bionic women ..:)

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 2:23 pm

      hahaha. tak nak la kak. dah jadi bionic woman karang ramai plak nak ambil gambar. fames nanti. saya ni low-pro org nya. huhu

       
  16. Tihara_HT (@TiharaSM)

    28/04/2014 at 1:29 pm

    dah aku takleh nak reply komen kat atas nuu
    susah kalau aku dah ter “salam singgah” kat sini
    bahahah

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 2:24 pm

      tak boleh reply komen atas, kau bukak komen baru eh?
      ini bukan salam singgah lagi dah
      ini salam nak lepak terus ni

      hahaha

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        28/04/2014 at 6:01 pm

        salam singgah petang…haha
        memang kena sampuk!

         
      • t.a.t.a

        28/04/2014 at 6:10 pm

        Singgah malam la.
        Orang belum balik kerja lagi.
        Rumah kosong.

         
      • okje

        30/04/2014 at 12:09 pm

        Udah udahlah tu Kak Tab pi balik sekarang hehe.

         
  17. Zakie Purvit

    28/04/2014 at 1:54 pm

    Anggota lain bertindak spontan tapi cuma minda lambat sikit itu yg jadi macam tu tata…

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 2:26 pm

      Betul kak. Ada masa pulak otak cepat aje bertindak tapi anggota lambat terima arahan.

       
  18. sylarius

    28/04/2014 at 2:00 pm

    Bahaya betul ganti bulb tak off suis. Saya yang pernah buat kerja-kerja wiring pun tak berani buat gitu. Haha

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 2:27 pm

      Hahaha. Kira hebak tak gue?

       
  19. Tukg Padam Papan Putih Cute

    28/04/2014 at 2:08 pm

    Tukar lampu dengan suis on.. itu kes berani mati tuh hahaha…
    Akak kalau nak on suis besar kat rumah kalau terjatuh pun p ambik kain sebagai penebat.. takdelah kena renjatan..

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 2:28 pm

      Haa kalau yang tu pun saya tetap ketaq kalau main suis jatuh. Imagine aje letak je jari pada penutup nya, dah kena renjatan. Penutup je aje tu belum lagi suis sebenar.

      Hahaha.

       
  20. Rai Ourkizuna

    28/04/2014 at 3:32 pm

    masa ko cucuh tangan tu kepala ko nyala tak? haha.. kot la terang bilik air sekejap sbb nyala..

    mesti otak bergeliga lepas ni.. sel sel otak dah bersambung dek arus letrik..hahaha…

    kes tadah air panas ngan tangan tu aku penah terbuat kot.. uhukk..

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 3:40 pm

      Rai, xde nya kepala aku nak nyala. Pandangan mata yang gelap kejap ada la.
      Hahaha.

       
    • Tinta Kibod

      28/04/2014 at 4:31 pm

      ok kelaka…
      tetiba je terbayang gmbo mentol…

       
  21. mokjadeandell

    28/04/2014 at 4:14 pm

    nampak macam taik kucing.Tapi tangan tetap nak pi sentuh.Ambik kau..bila betul betul tangan bau taik kucing..Itu kes apa ya tata.

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 4:51 pm

      Cikson, kes itu dinamakan a curiosity killed the cat.

      hahaha.

       
  22. Meza PrettyRain

    28/04/2014 at 4:47 pm

    ahahhaa!

    tu je nk komen.

    aku tkleh nk recall benda2 cmtu, tapi sampai skrg aku masih jadi ‘pandai’. tiup abc!

    ehehhee!

     
    • t.a.t.a

      28/04/2014 at 4:53 pm

      hah? tiup abc? abc as is air batu campur? hahahah

      ee memang pandai la kau!!

       
      • Meza PrettyRain

        30/04/2014 at 10:52 am

        sampai sekarg kot prangai tu… adoyai~~

         
  23. ziemarziah

    29/04/2014 at 11:45 am

    hahaha memang lawak kalau ingat balik ‘tindakan luar kawalan’ ni kuikui

     
  24. Petak Bunga

    29/04/2014 at 12:35 pm

    aku juga bisa nangis-aku bukan superman
    aku tak pakai seluar dalam belah luar-aku bukan superman.

    buat dulu baru fikir.

     
  25. ziyyad zayyan

    03/05/2014 at 10:28 am

    hahahaha..nasib baik panjang umur tak keras kejung kena letrik!

     
  26. BUNDA

    04/05/2014 at 6:43 pm

    salam ziarah petang minggu…

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: