RSS

Saya jawab soalan tag Kak OKje.

22 May

Tag Liebster dari Kak hainom OKje.

Pakcik Botak!! [Pakcik? Ye la, kau kan tua dari aku.. har har har har] Ini versi Jawa untuk kau.

 

1. Nama panggilan yang korang suka OKje panggil dan kenapa?
Javanese: Ncelok t.a.t.a waie la. Sebab wes itu jeneng ku nang alam maya iki.
Malay: Panggil t.a.t.a saja la. Sebab dah itu nama saya di alam maya bunga-bunga matahari… ini.

2)  Entri korang yang paling best yang korang nak OKje baca?

Javanese: Emboh la seng ndi seng best. Roso ney hampir kabeh entry nyong riko boco.
Malay: I don’t know which one, for I rate all my entries are as a moderate ones. As I said before, orak enek seng fancy pun!

3)  Satu kebaikan yang ada pada diri korang yang patut OKje tahu?
Javanese: Honest.
Malay: Jujur.

4)  Satu sikap buruk korang yang patut OKje tahu?
Javanese: Kind-hearted person.
Malay: Baik hati.

5)  Bahagian tubuh korang yang korang rasa cantik?
Javanese: Hah? Moh la ngomong. Meneng-meneng waie la.
Malay: Hati (insyaAllah!).

6)  Siapakah orang yang ingin korang jumpa kalau diberi peluang?
Javanese: Orak enek sesiopo pun. Nyong kie isin uwong eh. Ngeh ngeh ngeh.
Malay: Hat-tor-man yang BG tembak mati. Huhu.

7)  Peristiwa paling best dalam hidup korang?
Javanese: Fell in love. Sigh…
Malay: Love is in the air…

8)  Impian korang yang masih belum tercapai?
Javanese: Getting married.
Malay: Punya pacar yang bisa sayangi gue.

9)  Makanan dan minuman yang selalu korang order kalau makan luar?
Javanese: Nyong orak mangan nang joboh. Angger nang joboh rumah, ye selalu waie.
Malay: Me no eat luar.

10) Kalau korang jadi kaya?
Javanese: Nggawe pilihan untuk balik dhadi bioso waie. Moh la dhadi sugeh. Mengko lali kambek Seng Pareng!
Malay: I choose to be a wassatiyyah person.

11) OKje di mata korang? Nak kritik pun OK ….. mak OK jer!
Javanese: Kak, riko orak kenek la manggon nang moto nyong. Riko kan gedi. Moto nyong kie cilik waie. Orak muat. 🙂
Malay: Saya belum pernah nampak Kak OK secara seluruh nya. Tapi kalau tengok ada kemungkinan saya akan jatuh cinta. Nak tak kak, saya jatuh cinta kat akak?

 

Ngeh ngeh ngeh ngeh.. (gelak jahat!)

 

p.s. Pakcik Botak, even tak semua in Jowo, tapi kiro kenek la yo. Enek jugak Jowo sitik, a little in English and Bahasa Melayu pun ada. 🙂

 

Advertisements
 
50 Comments

Posted by on 22/05/2014 in Categorized

 

50 responses to “Saya jawab soalan tag Kak OKje.

  1. Ujie

    22/05/2014 at 9:30 am

    Ngelat ko tata..campur2! Eh..kelalen. Kue kan wong jowo+british!

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 9:34 am

      Haa.. riko ojo lali.
      I just dont want my British inheritance vanish into thin air.

      Hahahaha.

       
    • tiha

      22/05/2014 at 9:54 am

      Nyong kie jowo spanish ujie…holaa 🙂

       
      • t.a.t.a

        22/05/2014 at 10:05 am

        kak ujie, angger nang wasap, deeh ngomong spanish, ben kay waie deeh ngomong ndewean. usah dilayan.

        jahat tak nyong?

         
  2. tiha

    22/05/2014 at 9:36 am

    Salam mampir tata 🙂
    Nyong mampir jam 9:36 isuk

    Nyong sukak banget entry kue kie
    Sebab enek ngomong jowo..
    Mengko nyong arek mboco entry mbakyu ujie pula nulis jowo, kenek ujie?

    Kue jatuh cinta kambek diknomku?
    Beneran kie tata..

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 9:46 am

      Mampir ngeneh, mampir…
      Isuk wes tekan yo kak.

      Mbakyu ujie, mbakyu tiha request riko nggawe entry in Javanese.
      Kenek opo orak?

      Urong jatuh cinta lagi kak.
      Isek arek tiboh..

      Hehehe

       
  3. smbotak

    22/05/2014 at 9:54 am

    wong jowo iso ngomong english!
    *pantang ada orang sebut nama aku nih!

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 10:04 am

      Kaie jeneng ngey Jowo British la Wak Botak.

      Hahaha.

       
      • smbotak

        22/05/2014 at 10:18 am

        kau ni boleh jadi cucu angkat nyaie aku…

         
      • t.a.t.a

        22/05/2014 at 10:22 am

        cucu angkat jadi sepupu angkat dgn kau la?
        tapi kau kan aku panggil wak..
        camne tu?

         
  4. elly nadyra

    22/05/2014 at 10:14 am

    mmg tak paham langsung bahasa jawa itu tata walau ayah aku jawa
    bila dah tua2 ni rasa nyesal lak tak belajar bahasa jawa masa kecik
    dan rasa nyesal lak gelak2 bila ayah cakap jawa masa kecik2 dulu dan tak de inisiatif nak blajar
    ko baik hati ye tata?

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 10:24 am

      baek la kak. kui kui kui..

      tak kan ayat pendek pun kau tak reti langsung kak?

       
      • elly nadyra

        22/05/2014 at 1:05 pm

        ngorok
        wes mangan
        sejuk gedi
        kira 1 sampai 10
        taulah aku
        kahkahkah

         
      • t.a.t.a

        22/05/2014 at 1:09 pm

        ooo… kira okay lagi la tu.
        cuma nak kena buatkan ayat je.

         
  5. LydSunshine

    22/05/2014 at 10:26 am

    terror org jawa ada vocab english gak. Hehehe. Ko mmg jawa kental la tata.

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 10:29 am

      kental? hahahaha. pujian sungguh la kau Lyd.

       
  6. alis

    22/05/2014 at 11:22 am

    aku kalau berangan nak jadi jawa, aku baca je part tulisan kaler hijau. hihiks!

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 12:09 pm

      alis, cari kamus wak jaman pun ok.

       
      • Tihara_HT (@TiharaSM)

        22/05/2014 at 12:30 pm

        woit tata kamus nyong kuwi 🙂

         
      • t.a.t.a

        22/05/2014 at 12:56 pm

        ada pulak. vocab saya dengan k ujie pun tak canggih mana. riko lagi canggih. huhu.

         
  7. sudipvssenduk

    22/05/2014 at 11:42 am

    so humble.. akak mula jatuh cinta

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 12:09 pm

      kak, jatuh cinta pada siapa?

       
  8. ewanthology

    22/05/2014 at 12:02 pm

    rajin menjawab

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 12:09 pm

      sukak suki waie.

       
  9. juliet

    22/05/2014 at 12:26 pm

    tak makan kat luar? baru ingat nak belanja 😀

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 12:56 pm

      Miss J, untuk kau aku sanggup je makan di luar.
      So jom la. Bila lagi?

       
  10. okje

    22/05/2014 at 12:31 pm

    C- untuk kuwey Tata….hahahaha….weslah dak melu standard soalan ….ngarani wong pulak kuwi hehe….

    TQ Tata for joining…. of course I’m very hepi……happy…happy….tetiba nyanyi lagu happy hehe…
    Tata kuwey enek motor opo yor kok sampei mak dah muat arek munggah ? passola yor…..ohhh reti reti moto rey bocah Gundut yor hehe

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 12:53 pm

      Kak, C- waie? Susah payah orak turu mbengi mengarang ayat, kok entok C- waie? Huhuhu. Kenek la kak, C- pun C- la. Huhu.

      Uduk nunggang motor la kak. Moto=mata. Yok la wes riko takon “OKje di mata korang?” so nyong pun njawab la, riko orak kenek manggon nang moto nyong.

      Hahaha.

       
      • okje

        25/05/2014 at 9:08 am

        Ohhhh eye rupaney……hehe…wes tuo…suwi arek pik up ey hehe

         
  11. okje

    22/05/2014 at 12:33 pm

    Jabang bayik…. mohlah nyong kambek kuwey Tata….dak ono iku ney haha….

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 12:54 pm

      Kak, nyong arek menyebar kay kasih sayang nyong kie kak. Rugi loh kalau riko moh. Huhu. Nggolek ey wong lain la.

       
      • okje

        25/05/2014 at 9:10 am

        Hehe….kapan kuwey arek nggawey exclusive appearance nang blog …kok kepingin arek ndelok kuwey….kepriwey agak ey wong ngey yok…

         
  12. Mila@Rimbun

    22/05/2014 at 1:17 pm

    waduhh.. tak paham lagsung bahasa jawa nih.. bau2 bahasa melayu pun takde yerr

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 2:35 pm

      Ada sikit kalau perasan. Hehe.

       
  13. Aziela

    22/05/2014 at 1:24 pm

    Rajinnya ……

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 2:35 pm

      Suka-suka je.

       
  14. Zakie Purvit

    22/05/2014 at 1:34 pm

    Hahaha… kan dah kakak ketawa besar dibuatnya tata, ujie, tihara dan okje. Boleh pengsan semua yg baca:)

    Kalau yg belum pandai kena employ bibik Indon mesti jadi pandai macam kakak ni berbelas tahun ada bibik last jadi pandai.

     
    • t.a.t.a

      22/05/2014 at 2:36 pm

      Kak Elly tu kak ada bibik indon berbelas tahun pun masih tak pandai. Huhu.

       
  15. Ishy Angel

    22/05/2014 at 3:22 pm

    okeyyy… duduk tepi diam2 gigit hujung tudung sbb tak paham org tua ckp jawa.

    Benci

     
  16. aiza mia

    22/05/2014 at 3:42 pm

    dulu kalau pergi rumah mak mertua tak jadi mesti dia speaking jawa dengan ai.. masa tu kira terror arr sebab dia cakap ai faham tapi sekarang eeemm.. habuk pun tarak.. kehkehkeh..

     
  17. ziyyad zayyan

    22/05/2014 at 4:01 pm

    kalau bulan puasa, tak beli kat bazar? ( rujuk soalan ” me no eat luar” ) ?

     
  18. JR

    22/05/2014 at 7:09 pm

    Sori, Pak Lang tak reti Jawa, kecuali asam Jawa dan mee jawa….

     
  19. valvoline oil change coupon edgewater md

    22/05/2014 at 8:28 pm

    Hello to every body, it’s my first pay a quick visit of this website; this webpage contains awesome
    and truly fine information in favor of visitors.

     
  20. Tihara_HT (@TiharaSM)

    23/05/2014 at 9:42 am

    salam mampir tata
    nyong mampir jam 9:42 isuk
    mengko nyong mampir meneh yo
    lebiu kbai

     
  21. nang

    23/05/2014 at 11:53 pm

    tak faham bila baca jawa…baca melayu punya, baru faham…hahaha
    nang tu maksud apa ? tetiba konpius dengan nama sendiri….

     
  22. lieya_latif

    26/05/2014 at 10:24 am

    heheheeh..ngomong jawa….lieya suke makan nasi ambang jek…cakap jawa mmg kelaut laaa ekekekeekeke

     
  23. aby

    26/05/2014 at 5:08 pm

    kok ngayah temen entri kiyer ..
    tp wes kesuwen gawey reply ..
    tp dak opolah .. sempet mampir jugak ..
    angger nyong di bagi pilihan ..
    arek njawab seng no 11 ..

     
  24. syazana zainn

    24/06/2014 at 9:05 pm

    baca yg bm punya translate je
    tak faham jawe 😦

     
  25. cikkakiketawe

    31/08/2014 at 12:58 am

    sadis gua rasa kak..gua tak paham pape pun kak… hahahahah

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: