RSS

Perkara yang buat saya tiba-tiba hilang semangat.

03 Jul

Eh..

 

 

aku niat puasa ke tidak malam tadi?

 

 

 

 

Kekasih hati pernah cakap kalau kita ragu-ragu atau was-was, balik kepada hukum asal.

 

Contoh kalau kita was-was sama ada sudah terbatal atau belum wuduk kita, kita balik kepada hukum asalnya iaitu kita belum berwuduk. Jadi ambil la wuduk semula.

 

Oh okay!

 

Tapi dalam kes saya ni, tak kan nak balik ke hukum asal jugak?

Huhu.

 

Kekasih hati, cepat la reply sms dan wasap itu. Kembalikan la keyakinan dan semangat diri ini.

 

#naknanges.

 

UPDATE:

Jawapan yang saya terima dari kekasih hati. Dia bukan lah ustaz, tapi saya anggap dia adalah kitab-yang-berjalan, saya suka tanya tentang soalan dan hukum agama dari dia. 

Niat adalah lintasan dalam hati. Niat sahaja adalah mencukupi tanpa lafaz. Setiap hari lepas berbuka kita berniat dalam hati nak puasa keesokan harinya. Kita bangun sahur setiap hari pun sudah dikira berniat sebab dalam hati sudah niat nak puasa.

Mengikut mazhab Maliki dalam kes saya ni (saya dah niat dalam hati yang saya nak puasa selama sepanjang bulan Ramadhan ini. So saya niat tanpa lafaz, sebab saya tahu dalam bulan Ramadhan kan kita wajib berpuasa, jadi saya menjalankan apa yang disuruh) memang boleh. Manakala mazhab yang lain pula diwajibkan niat setiap hari.

Wallahu ‘alam.

Advertisements
 
46 Comments

Posted by on 03/07/2014 in Categorized

 

46 responses to “Perkara yang buat saya tiba-tiba hilang semangat.

  1. eita

    03/07/2014 at 11:29 am

    sabar..sabar..mungkin kekasih hati banyak keje tu…
    selamat berpose tata

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 11:44 am

      selamat berpose kak eita

       
  2. cikpuanlawa

    03/07/2014 at 11:36 am

    baca la niat semula… tak salah kan…?!..

    lama x nampak… ke saya yang menyepi…

    hahahaha…

    salam ramadhan Ta .. 😉

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 11:46 am

      mmg dah lama x nampak pun.

      salam ramadhan CPL. 🙂

       
  3. Tinta Kibod

    03/07/2014 at 11:37 am

    salam Ramadhan, selamat berpuasa cik Ta…
    *muncul tetiba ye kamu*

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 11:46 am

      salam Ramadhan, selamat berpuasa juga kak

      hehe. i’m back now.

       
  4. Dr Singa

    03/07/2014 at 11:40 am

    kau sahur tak dik?
    kalau sahur tu.. sure terdetik sahur tu sebab nak puasa ..

    kalau tak sahur..
    tak dapek nak nolong laa..

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 11:42 am

      Oh betul jugak tu kak.

      Sahur! Sahur!

       
  5. juliezhareef

    03/07/2014 at 11:42 am

    niat puasa 1 bulan terus..
    kalo tak mesti lupa

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 11:45 am

      my khilaf Julie. huhu.

       
  6. FAIRUS

    03/07/2014 at 12:07 pm

    KALAU DAH BERSAHUR, MEMANG ADA NIAT NAK BERPUASA LA TU..

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 12:51 pm

      haah. betul la tu.

       
  7. nizam.ariff

    03/07/2014 at 12:30 pm

    Niat tu lintasan pada hati je….tak mestinya kena lafaz kuat2. Dah sahur pun kira ada sbb nak bersahur. Tak tau la kalau ngigau sahur..
    Haha

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 12:50 pm

      komen kau sama macam dia. dia dh wasap dulu tadi, baru nampak kau komen. hehe.

       
  8. smbotak

    03/07/2014 at 12:37 pm

    hek eleh, gedik. tu pun nak mengadu kat kekasih hati ke? hahahaha!!!

     
    • t.a.t.a

      03/07/2014 at 12:50 pm

      arghhh! pen sibuk!!

       
    • ujie

      03/07/2014 at 1:05 pm

      org hati tgh berbunga2…gitu le kekdah nya..:D

       
    • Dr Singa

      03/07/2014 at 2:17 pm

      macamana nak laike stetmen ini!!??

      hahahhaaaaaaaa

       
  9. ujie

    03/07/2014 at 1:04 pm

    ha ah..lintasan hati tu niat la. Tak mesti..sahaja aku puasa…blabla.

     
  10. kniedaz

    03/07/2014 at 1:12 pm

    Puasa la tu..lama tak baca entry ko? Ko sihat ta? Sapa kesayangan ko tu? hehe

     
  11. azieazah

    03/07/2014 at 1:23 pm

    Wahhhh mujur tak disuruh nya bukak posa tuh! hahahaha

     
  12. Rai Ourkizuna

    03/07/2014 at 2:45 pm

    aku pun dengar yg lintasan niat tu.. sebenarnya solat pun macam tu.. yg sebut sebijik2 mcm dalam buku tu panggilnya lafaz niat..

    nasib baik cinta hati ko baik kan.. kalau jenis pendengki mesti dia suh ko buka.. hahaha..

     
  13. alis

    03/07/2014 at 2:50 pm

    sedap plak bila ko dok petik kekasih hati.. kekasih hati. heh.

     
  14. IdaShazana

    03/07/2014 at 3:17 pm

    baru sekarang muncul. bertapa ke mana?

     
  15. BUNDA

    03/07/2014 at 3:51 pm

    Biasanya bunda niat puasa sebulan terus…..
    Salam Ramadhan Al Mubarak…

     
  16. Tukg Padam Papan Putih Cute

    03/07/2014 at 4:58 pm

    Ada ustazah pernah cakap… bila bangun sahur tuh sebenarnya dah niat puasa juga.. cuma lainkali niatlah sebelum tidur.. just incase terlajak sahur 😉

     
  17. Petak Bunga

    03/07/2014 at 5:02 pm

    Rindu plk lama x dengar khabr Tata..
    sihat Ta?

    ada berita baik ke dari kekasih hati?

     
  18. Meza PrettyRain

    03/07/2014 at 5:32 pm

    rindu dgn ko Ta. mane ilang…

     
  19. Tihara_HT (@TiharaSM)

    04/07/2014 at 6:11 am

    sama yang macam ustazah akak cakap masa form 2 dulu,
    kalau dah terdetik dalam hati tu dikira niat..wallahualam
    selamat berpuasa tata..
    akak jadi tak reti nak dah nak cakap jawa dengan you..hikhik

     
  20. Shamsiah Abdul Rahman

    04/07/2014 at 6:20 am

    Bersangka baik saja.
    During Ramadhan ni syaitan suma mmg kena ikat..
    Tapi yg “dalam” hati kita.. masih ada..

    Ramadhan Kareem dik..

     
  21. zonAku

    04/07/2014 at 11:52 am

    finally…… welcome back!
    keep theblogging momentum.

    er, kalau kekasih hati suruh berenti blogging?

     
  22. JunAina

    04/07/2014 at 12:15 pm

    Haihhh…yakin…yakin…

    Kalau dengan anak2 akak tiap2 hari ingatkan depa. Tak insyaallah Allah lebih tahu. Dah bangun sahur mestilah dah berniat puasakan.

     
  23. Aziela

    04/07/2014 at 12:31 pm

    Akak selalu remind anak dan hubby, sahur pertama tu dah terus lafaz niat untuk sebulan terus.

    Ta, akak ada hutang dengan awak kan…. akak ingat, tapi akak nak ‘langsaikan’ cara lain.

    Psst : Hutang pinjam Lee Child laaa…

     
  24. elly nadyra

    04/07/2014 at 4:08 pm

    welcome back tata

     
  25. yong aisyah

    05/07/2014 at 11:08 am

    Wowww..dah ada kekasih hati..baru nikah ke tata..tahniah dr yong..semoga berbahagia sokmo..

     
  26. McK

    05/07/2014 at 11:05 pm

    selamat berpuasa ye…jangan culas…kirim salam pd kekasih hati 🙂

     
  27. Izham Alias

    06/07/2014 at 8:25 pm

    Sudah lama tidak melawat blog kak. Salam Ramadhan kak.

     
  28. Hazmin Hamudin

    09/07/2014 at 12:25 pm

    Hahaha. Mintak bantuan kekasih hati nampak.

     
  29. JR

    09/07/2014 at 4:39 pm

    Saya niat sebulan…mudah dan selamat..
    Kalau bangun sahur, itu pun dah dikira niat. Kalau kita sentiasa teringat kita masih berada di bulan puasa dan akan berpuasa, itu juga dikira niat. Sentiasa bersangka baik kerana Allah Maha Mengetahui….

     
  30. kamsiah

    10/07/2014 at 10:03 am

    akak niat sebulan terus,masa mula2 posa tu..sbg cover kut2 terlupa niat..

    lama tak ngacau tata..:)

     
  31. LydSunshine

    23/07/2014 at 11:54 am

    f1nally Kekasih hati dah jawab. secara tak langsung aku pon dpt refresh pengetahuan aku.

     
  32. cikkakiketawe

    31/08/2014 at 12:54 am

    kannn? tu perangai sy lah kak…selalu confuse dah niat ke belum…

     
  33. tiha

    23/09/2014 at 8:14 pm

    wes suwi riko hiatus
    ojo ngono tata
    akeh seng kangen banget kambek riko

     
  34. alis

    25/09/2014 at 11:39 am

    ta, mohon wassap aku, system hp aku dah hilangkan semua number yg ada dalam simpanan. cekodok btol!

    ta, jangan hilang lama2. aku nak berteman ni. huhu~

     
  35. aizamia3

    25/09/2014 at 12:01 pm

    lamo eh menghilang..

     
  36. tiha

    25/10/2014 at 8:00 am

    tata cepat lah tulis entry baru
    huhu

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: