RSS

Mampukah kita?

26 Jun

Puasa kali ni bagi saya berlainan sangat dari tahun lepas. Mungkin perubahan persekitaran buat saya rasa macam sungguh ke’budak-bila-nampak-air-rasa-nak-minum-laa-tu-juga-dan-bila-buka-puasa-saya-tonggang-air-bergelas-gelas-‘kan nya.

Sungguh. Saya tak tipu.

Di pejabat baru saya ada sistem air terjun yang mengalir rapat di dinding dan ia mengeluarkan bunyi. Lihat air itu sahaja buat saya rasa nak men’cemplung’kan diri yang dah turun 10kg sejak beberapa bulan lepas. Rasa haus sangat. Tekak ni kering sangat. Air liur pun dah ‘sat’ dek panahan matahari dalam tekak saya ni.

Bila berada dalam keadaan macam tu, saya terfikir.. akan datang bila zaman dajjal memerintah bumi, dia akan menguasai semua makanan di muka bumi ini. Mampukah saya bertahan dengan godaan dajjal? Sedangkan haus sebegini pun qarin saya sering menggoda.

Mampukah anak-anak kita bertahan?
Mampukah ibu-ibu kita, kakak-kakak kita, saudara-saudara perempuan kita bertahan?

Mampukah?

Tepuk dada, tanya iman..

Selamat berpuasa…

Advertisements
 
14 Comments

Posted by on 26/06/2015 in Categorized

 

14 responses to “Mampukah kita?

  1. ishy77

    26/06/2015 at 10:03 pm

    1st!
    turun 10kg?
    errrr….HOW u do that?

     
    • t.a.t.a

      26/06/2015 at 10:07 pm

      Entah.. haha..
      aku perasan bila org kata muka aku dh kecik.

       
      • ishy77

        27/06/2015 at 5:38 pm

        alaaa..citer apsal

         
  2. suziLAWAti

    27/06/2015 at 8:02 am

    awk di mana sekarang …

    blk kg dah x lalu opis awak lah ye.. huhu

     
  3. nizam.ariff

    28/06/2015 at 12:37 pm

    Menarik ofis tu …serasa nyaman je…

     
  4. ewanthology

    28/06/2015 at 11:44 pm

    jgn sampai terminum air kat dinding tu sudah ler

     
  5. FAIRUS

    29/06/2015 at 1:07 pm

    Semoga kita sama-sama dapat mengatasi halangan Dajjal..

     
  6. IdaShazana

    02/07/2015 at 10:31 am

    salam kak tata. ingat kita lagi???

     
  7. zonAku

    15/07/2015 at 2:45 pm

    Selamat Hari Raya ta, lama x dgr berita

     
  8. Henrietta Jose

    04/08/2015 at 2:18 pm

    tata…lamer rietta xjengah cni…kebizian melanda diri…

    Selamat Hari Raya…Mohon Maaf Zahir Batin Atas Segala Salah Dan Silap yea…

     
  9. cik kakiketaweee yg comel

    27/08/2015 at 3:02 am

    Assalamualaikum, haiiii kak tattaaaaaaa….

    Lamaaaa nye tak bersyosyiallll kat sini…
    ermmmm btw boleh lagi tak nak wish selamat hari raya?
    hikjikkhikkk…ampunnnn…

    Aik asal akk lama tak hupppdateee blog ni kak?

    _______________________________________________________
    Bilaaaa baca entry ni teringat ramadhan baru niii
    Rasa sejujurnya sy kurang manfaat kan peluang yg Allah bagi
    Sekali dqpat cash je balasannya…baru sy tersedar silap ay
    Allahuu…. risau memikirkan amalan yg terlalu ciputt
    Takut bilaaa di soal nnti tergagap2 mencari pahala..hmmm

     
  10. LydSunshine

    18/09/2015 at 11:51 am

    lamanya tak update blog.. Kalah aku.

     
  11. aizamia3

    18/09/2015 at 3:08 pm

    Godaan bulan puasa lain macam sikit.. perangai kebudak-budakkan mulalah memunculkan diri.. 😉

     
  12. batusurya

    18/10/2015 at 4:57 am

    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini http://www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis 🙂

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: