RSS

Dinding extra.

23 Dec

Saya beri arahan kepada Budak Praktikal (BP) pergi ke bank. Saya pergi ke belakang tengok dia tiada di tempat dia. So saya tinggal kan nota, duit dengan cheque atas meja dia.

 

IMG_0001

 

Lepas tu dia datang jumpa saya sambil pegang nota tu.

BP: Kak, nak buat apa ni?

Cuba baca arahan kat kertas tu.

BP: Tukar duit RM10?

Ye.

BP: Semua?

Ye.

BP: Bank-in chq?

Ye. Ambil nombor, pergi kaunter.

BP: Maybank ye?

Tu tulis apa tu?

BP: Ooo BIMB.

Dia balik. Pulang kan semula salinan slip.

Duit nya mana?

BP: Dah masuk sekali dalam akaun.

 

Darah terus menyirap naik ke muka. Saya beristighfar.

 

Kan akak suruh tukar duit tadi? Yang kau pergi bank-in buat apa?

BP: Akak kan cakap suruh bank-in? Saya tak jelas la cakap akak.

Akak dah tulis nota! Awak dah baca nota tu! Lepas tu awak tanya lagi. Apa lagi yang tak faham nya?

BP: Akak cakap suruh tukar duit. Lepas tu bank-in chq?

Ye, aku suruh bank-in chq! Bukan duit!

 

Saya pandang jam di dinding. Lagi 5 minit 4.30 pm. Bank nak tutup. Saya ambil duit lain dan saya suruh dia tukar.

Alhamdulillah dia bawak balik betul duit tukar. Kalau tidak dengan dia dia sekali aku tukar kan jadi benda lain! Geram betul!

 

So, extra dinding anyone?

Advertisements
 
69 Comments

Posted by on 23/12/2013 in Categorized

 

69 responses to “Dinding extra.

  1. 4feet8

    23/12/2013 at 10:17 am

    bertabahlah..

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:44 am

      ye, aku sedang bertabah la ini.

       
  2. sylarius

    23/12/2013 at 10:24 am

    Lurus betul budak ni. Rasanya, kena bagi dia guide step by step kot baru dia faham. Or, takkan kot nak bagi dia instruction manual on how to tukar duit and bank-in cheque. Hahaha :-p

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:49 am

      kena bagi guide step by step. kalau tidak nanti dia mixed kan semua arahan tu.

       
  3. Kak Zakie Purvit

    23/12/2013 at 10:38 am

    Hihi… ini betul-betul tak faham. Kalau nak bank-in tak payar susah-susah tukar dulu ke note RM10/- dik oiiii!! Sah memang tak boleh baca note pendik.

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:49 am

      saya rasa pun kan kak dia fikir macam tu kot. tukar dulu duit then bank-in.

       
  4. Dr Singa

    23/12/2013 at 10:44 am

    tukar jadik diut!!

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:50 am

      x nak. saya nak tukar kan dia jadi angin. terus pergi jauh.

      diut? haha

       
      • Dr Singa

        23/12/2013 at 11:51 am

        hok alohhh !!!!

        d.u.i.t !!

        hishhh…
        hujung jari besor benor!!

         
      • t.a.t.a

        23/12/2013 at 11:53 am

        chubby aje tu.

         
  5. Yunus Badawi

    23/12/2013 at 10:46 am

    Agak2nya nak tukarkan dia jadi apa?

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:50 am

      angin or oksigen atau gas. yang boleh terus vanished.

       
  6. Yunus Badawi

    23/12/2013 at 10:47 am

    Dr Singa

    Diut tu apa ek?

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:51 am

      hahaha. kak singa nak laju sangat tu kot.

       
      • Yunus Badawi

        23/12/2013 at 6:42 pm

        nak laju dgn hujung jari yg besor benor …… hehehe

         
  7. Yunus Badawi

    23/12/2013 at 10:47 am

    Ada ke syarikat yg nak ambil BP ni bila dia dah habis belajar nanti? …. huhuhu

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:52 am

      mungkin ada. tapi kalau betul depa minta reference dari kami, kami akan cakap perkara yang sebenar.

       
      • Yunus Badawi

        23/12/2013 at 6:43 pm

        itu yg terbaik

         
      • t.a.t.a

        24/12/2013 at 9:17 am

        bukan kita tak kesian dia bila cakap yang sebenar, tapi ia nya untuk kebaikan semua orang juga.

         
  8. meza

    23/12/2013 at 11:16 am

    kasihan kat kau kan… benda yg simple mcm tu, boleh pulak tak ‘jelas’nya.. mujurla cheque tu takleh tuka jadi RM10.
    femes betul BP ni dalam blog kau. kihkih

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:53 am

      kalau pasal jalan memang dia akan sesat. tapi tang se simple ini pun dia boleh tak jelas, memang tak lama la tu.

      thanks pasal kau kesian kat aku.

       
  9. budak_shinchan

    23/12/2013 at 11:27 am

    hahahaha comel la budak tu

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 11:53 am

      comel lagi abg shin. hahaha

       
      • budak_shinchan

        23/12/2013 at 2:51 pm

        hahahaha meh org belanja eskrem

         
  10. sara

    23/12/2013 at 12:33 pm

    tulisan doktor sih.

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 1:05 pm

      bwa hah hah hah.

       
  11. daddyziyyad

    23/12/2013 at 12:47 pm

    Buruknya tulisan! hahahaha

    Lain kali tulis penuh2,step by step..kah kah kah..

     
    • t.a.t.a

      23/12/2013 at 1:04 pm

      Hahaha.

      Masa ni tak tahu lagi yang dia tu ikut step by step tu yang tulis point aje.

       
    • Yunus Badawi

      23/12/2013 at 6:42 pm

      tulisan org nak jadi doktor tak jadi …. hehehe

       
      • t.a.t.a

        24/12/2013 at 9:17 am

        tulisan nak cepat maa.. hahaha

         
  12. FAIRUS MAMAT

    23/12/2013 at 1:07 pm

    KES SALAH FAHAM LE NI.. TAKPE, BAGI PENGAJARAN PADA DIA..

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:17 am

      harap nya dia faham la.

       
  13. arisha hoon

    23/12/2013 at 1:34 pm

    makk aii..boleh tahan benkeng boss..haha

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:18 am

      err.. kak yong. tak faham.

       
      • arisha hoon

        24/12/2013 at 11:54 am

        benkeng tu garang maksudnye..ni bahase kuale..hee

         
  14. ZonAku

    23/12/2013 at 1:39 pm

    harapnya dia amik la pengajaran…… agaknya dia x penah dgr perkataan common sense kot. or just sumbu basah hari tu

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:18 am

      aku setuju part common sense itu.

       
  15. juliet

    23/12/2013 at 2:52 pm

    hahahaaha, terus teringat iklan nestum yg tertukar tiket bos ngan parcel tuh, hahahahahahaha

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:19 am

      Aku suka iklan tu. Cool aje bos nya! Hahahaha.

       
      • ZonAku

        24/12/2013 at 10:49 am

        hahaha….. iklan tu aku gelakkan je bosnya…… kalau bos aku dulu, rasanya aku kena teman dia dalam tu sambil dengar ceramah 1001 mlm la gamaknya

         
      • t.a.t.a

        24/12/2013 at 10:52 am

        Dengan badan koto² tu boleh terus balik office. Cool aje cakap dengan nada tak de perasaan. haha

         
  16. ziemarziah

    23/12/2013 at 3:03 pm

    bikin panas..maaf la nak tanya, BP tu memang jenis slow ke?saya baca pun dah naik angin hahaha

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:19 am

      Saya rasa dia ada masalah pembelajaran. Lambat tangkap dan lambat faham.

       
  17. Aziela

    23/12/2013 at 3:15 pm

    Hmmm…pandangan akak secara kasar dengan ayat kasar, ini budak malas nak memenatkan otak dia berpikir. Dia tak nak guna otak sebab otak dia nak rehat sepanjang masa. Ohh…akak pernah jumpa orang mcm nie. Rasa macam nak terajang jer. Syukurlah cepat2 istighfar dan angkat kaki blah dari situ dengan segera.

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:20 am

      Saya rasa dia more to lembap tangkap segala-galanya. Akak angkat kaki dan blah tapi lepas tu jumpa dia lagi tak? Saya kena jumpa dia sehingga Jan ini. Harap bersabar ya.

       
  18. nang

    23/12/2013 at 4:29 pm

    hahaha, tukarkan budak tu dengan duit…untong pun untong

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:21 am

      Hahahaha. Tak nak la. Tukar jadi gas aje, terus vaporized.

       
  19. mp

    23/12/2013 at 4:38 pm

    Haha. hadoii akak baca pun naik hangin jugak..salah faham ke atau mmng tak pahsm langsung..

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:21 am

      Tak faham langsung.

       
  20. the malay male

    23/12/2013 at 7:42 pm

    haha..lawak tul BP tu… budak budak sekarang kena cakap terang2 🙂

    ps : saya bukan di putrajaya, tapi cyberjaya…buat masa ni la, lepas krismas perlu ke semenyih pulak… pastu kembali ke cyberjaya lagi.. hehe mcm ni la keje tak menentu tempat.

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:22 am

      OIC. Putra dengan Cyber sama aje sebab ada jaya hujung nya. hahaha. Kerja jadi nomad eh. Hehehe.

       
  21. azieazah

    23/12/2013 at 8:09 pm

    Kak Azie baca nota tu sekali terus faham. Cuma tak gemar la tulisan tu. Tulisan orang nak cepat saja.

    Kesian. Kesian sangat pada orang yang bagi arahan tu, tapi arahan dipatuhi sangat meyimpang. Uishhhh rasa macam nampak jer darah menyirap ke telinga! hahahaha

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:23 am

      Akak, abaikan la tulisan tu kak. Itu tulisan orang nak cepat. Huhu.

      Hahaha sian saya kan?

       
  22. nizam.ariff

    23/12/2013 at 8:23 pm

    Err….pesal aku pun konpius yg no.1 gak ni?
    Mesti ada something is missing somewhere…haha.

    …’tukar duit RM10′ aku ingatkan duit RM10 tu ditukar kepada pecahan lain..kpd duit syiling misalnya. Yg missing mgkin ‘kepada’..hahaha. Sib baik aku tak keja bwh ko…

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:25 am

      Aku dah bagi duit RM50 x4keping pada dia. Suruh tukar kepada RM10. Karang kalau aku tulis panjang² karang dia lagi tak faham. Kira okay apa arahan aku tu. Straight to the point.

       
  23. alis

    23/12/2013 at 9:35 pm

    tulisan kita sama ah cikta.. hiuhiu

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:25 am

      Oh ye ke? Sip la! Hahaha

       
  24. ellynadyra

    23/12/2013 at 10:32 pm

    Kalau aku lama dh kena marah BP camni. Gagal memahami arahan!

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:26 am

      Yay. Geng la dgn kau kak.

       
  25. murni alfathunnisa

    23/12/2013 at 10:46 pm

    haha…betul2 bikin blood go upstairs..haha….notes tu dah cukup simple lagi compact arahannya…adoiyai….sabor je la…

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:26 am

      See Nizam. Murni pun setuju dengan aku. Hahaha. Sep!

       
  26. chot

    24/12/2013 at 2:14 am

    laa..hero pun pandai kalo bg arahaan suh g makan, g main ke, g berak ke.eh. haha..
    BP tu dah kenapa? nak kena sepak sekali bru dia rasa..

     
    • chot

      24/12/2013 at 2:17 am

      baru perasan sesuatu dgn tulisan tu.. kamu kalau tulis b mmh bersambung dari bawah ek..same arrr

       
      • t.a.t.a

        24/12/2013 at 9:27 am

        hahaha.. unik kan? Rasa jimat masa buat B macam tu.

         
  27. T3PCute

    24/12/2013 at 9:21 am

    hahaha…

    kejap lagi nie aku nak pergi melawat budak praktikal kat shah alam.. sorg seksyen7 dan sorang lagi kat seksyen 13… confirm ari nie takde tukar duit.. keluar duit lagi ada 😉

     
    • t.a.t.a

      24/12/2013 at 9:28 am

      Ooo aku tau pasal kerja kau ni. Aku tunggu bila lecturer BP ni nak datang, nak tahu apa report bos nak cakap dengan dia.

      Good luck wei dengan diorg. Mesti kelakar kan tengok daily report diorg.

       
  28. aizamia3

    27/12/2013 at 12:36 pm

    huruf B tu unik.. memula tak perasan BIM?.. rupanya BIMB.. hehehe..

     
  29. gadisbunga

    04/02/2014 at 8:55 pm

    sengal.

    kepantangan aku budak sengal-sengal datang praktikal kat tempat aku.

    memang tidak la aku nak isi borang evaluation!

     

Want to say something?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: